Berlin: PRIJEM U VELEPOSLANSTVU POVODOM POSJETA MINISTRA DR. GRLIĆA-RADMANA - SUSRET STARIH PRIJATELJ (Video-Foto)
Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman boravi u službenom posjetu SR Njemačkoj od 8. do 10. rujna. Prvog dana posjeta priređen je prijem za hrvatsku zajednicu u SR Njemačkoj koji je održan u veleposlanstvu RH u Berlinu. Susret s predstavnicima hrvatskog iseljeništva bio je dojmljiv jer su se sastali stari prijatelji i poznanici, hrvatski ministar dr. Gordan Grlić Radman bio je donedavni veleposlanik RH u SR Njemačkoj te su se tako među uzvanicima našla skoro sva poznata lica koje je upoznao dr. Grlić Radman za vrijeme mandata u  SR Njemačkoj. Ministra dr. Grlića Radmana na početku prijema pozdravio je Ivan Bojanić otpravnik poslova veleposlanstva RH u SR Njemačkoj. Pozdravio je nazočne i zahvalio im se na dolasku. Naglasio je kako ga često pitaju jesu li tužni u veleposlanstvu u Berlinu da su izgubili veleposlanika, mi kažemo apsolutno jesmo ali smo vrlo ponosni  što je iz naših redova proizašao novi ministar vanjskih i europskih poslova RH dr. Gordan Grlić Radman, u posebno izazovnom vremenu predstojećeg predsjedanja Europskom unijom, kazao je Bojanić.

Odmah na početku svog govora, donedavni veleposlanik RH u Berlinu novi ministar u Vladi RH dr. Grlić Radman kojemu je ovo prvi službeni posjet Berlinu u ministarskoj službi, kazao je kako mu je zadovoljstvo ponovno doći u Berlin, ovaj put u novoj funkciji na koju je stupio prije 2 mjeseca.

Pozdravio je predstavnike Hrvatskih katoličkih misija, gospodarstvenike, hnorarnog konzula Petera Neumanna, njemačke zastupnike i sve druge uzvanike Hrvate i Nijemce.

Velika odgovornost je bila biti veleposlanik u Berlinu. Hvala svima na čestitkama koje je sam primio nakon imenovanja. Bilo je to jedno veliko iznaneđenje kada sam dobio poziv predsjednika Vlade RH da preuzmem jednu tako važnu i dogovornu dužnost.

Istaknuo je kako je suradnja s hrvatskom zajednicom i udrugama bila važan dio njegova mandata u Njemačkoj, pogotovu  jer je hrvatska zajednica u Njemačkoj jedna od najaktivnijih i najbrojnijih u svijetu, kazao je dr. Grlić – Radman.

Naglasio je da je dosta posjećivao Hrvate u Njemačkoj i da mu je to jedno veliko iskustvo. Da iznimno cijeni rad hrvatskih udruga, zajednica i predstavnika Crkve koji  pridonose očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, običaja i hrvatskog jezika.
VIDEO - Berlin: PRIJEM U VELEPOSLANSTVU POVODOM POSJETA MINISTRA DR. GRLIĆA-RADMANA - SUSRET STARIH PRIJATELJ

Ministar je naglasio kako je suradnja iseljene Hrvatske s Domovinom posebno bila snažna za vrijeme Domovinskog rata kada je hrvatska zajednica u Njemačkoj odigrala ključnu ulogu u osiguranju potpore s njemačke strane.

Iznenađujuće je da mi je puno čestitki došlo i iz njemačkih redova. Zahvaljujem se i nazočnosti apostolskom nunciju dr. Nikoli Eteroviću. U domovini RH ima mjesta za sve Hrvate a kako je i EU domovina Hrvata onda je lijepo vidjeti da Hrvati žive tamo gdje žele.

Meni kao novom ministru RH je velika čast i odgovornost bit ministar vanjskih i europskih poslova RH. To je iznimna odgovornost. Što si viši to si ranjiviji  i odgovorniji. Puno je zadaća i puno je i kritičnosti.
Vama hvala ovdje što nas predstavljate. I vi na neki način imate malo doprinosa što sam postao ministar.
RH je puno stalo da su svi Hrvati zajedno i da volimo svoju domovinu. Važno nam je da ovdje funkcionira i Hrvatska dopunska nastava.

Hrvatska diplomacija je ponosna diplomacija. Ona treba prije svega biti domoljubna. Vi vidite koliko pred nama ima puno izazova osobito u regiji koja je nesigurna i nestabilna. Još uvijek nas naslijeđe bivše države dodiruje, pokušava nas se nekako vratiti u te situacije nekakve prošlosti, a mi nekako izmičemo. Naše su reakcije uvijek, država je odgovorila.

Gospodarski sistem je jako važan. Drago nam je da su s nama ovdje i  naši gospodarstvenici. Pozdravljam gospodina  Zorana Andročeca - direktor poslovnog udruženja INGRA-DET iz Düsseldorfa. Uskoro nam u RH dolazi nejmački ministar gospodarstva, naglasio je ministar dr.Grlić-Radman.

Dr. Grlić Radman naglasio je kako se Hravtska priprema za zahtjevno predsjedanje vijećem Eurospke Unije od 1. siječnja 2020. Povijesno gledano uz priznanje RH to je najveći događaj za Hrvatsku vanjsku politiku. To nismo prije 30 godina ni mogli sanjati, kazao je dr. Grlić-Radman.

Hrvatska je mala po broju stanovnika, mali smo kao zemlja ali veliki smo po ideji i veliki smo upravo što dijelimo zajedništvo I što dijelimo europske ciljeve. Tako da sam siguran i uvjeren sam u to da će mo kvalitetno odraditi hrvatsko predsjedanje EU.

Hrvatska je odgovorna i za svoje susjedstvo. Želimo stabilno susjedstvo i da i oni ispune kao i Hrvatska sve one europske kriterije i vrijednosti na kojima danas počiva EU. EU nema alternative.

Hrvatska ima veliku odgovornost za prostor proširenja EU na jugositoku Europe i Hrvatska je zagovorateljica proširenja EU i na taj prostor. Tu prije svega mislim na BiH, gdje žive i Hrvati. Brojčano najmanji su najranjiviji i prepolovljeni su u odnosu na godinu 1991. kada je u BiH živjelo 771.000 Hrvata sada ih je nažalost gotovo pola od tog broja.

U svojstvu ministra vanjskih poslova vrlo ću se truditi i biti most i biti s vama preko diplomatsko-konzularne mreže. Uvijek ću biti dostupan tamo gdje mogu a gdje ne mogu tamo ću delegirati. Danas jesmo sutra nismo, dijela govore o vama i o onome što radite. Drago mi je da ima i ovdje dosta mladih i mladeži. Imamo jako umreženu treću generaciju Hrvata u Njemačkoj. I u zlu ima dobro! Tako da mi je drago kada čujem da na svim važnim pozicijama u Njemačkoj ima Hrvata i drago mi je da čujem da ti svi mladi ljudi vole Hrvatsku.

Ali nije dovoljno imati samo lijepu zemlju, treba u toj lijepoj zemlji raditi i stvarati i treba u toj zemlji osigurati socijalni mir, gospodarski rast i gospodarski napredak. Ali ne može to samo jedna Vlada napraviti. To moramo svi mi zntate. Zato uvijek onaj koji preuzima neko mjesto mora uvijek pridonijeti i mora biti siguran da to može. Mora biti pozitivno usmjeren, naglasio je između ostaloga ministar vanjski i eurospkih poslova RH dr. Gordan Grlić-Radman prilikom susreta s Hrvatima i Nijemcima na prijemu u prostorijama velepolsnstava RH u SR Njemačkoj u Berlinu, na početku  prvog.službenog posjeta Njemačkoj.

U svom govoru je također je spomenuo i nadolazeće predsjedničke izbore. Naglasio je da bi bilo lijepo das svi hrvatski građani izađu na birališta i biraju po svome svjetonazoru. Naglasio je kako je predsjednički kandidat HDZ-a sadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Mi smatramo da je respektabilna, da ima državnički kredabilitet, da ima međunarodni ugled i HDZ podržava predsjednicu u kandidaturi za naredni mandate, naglasio je ministar dr.Grlić-Radman.

Među brojnim gostima koji su nazočili prijemu  u čast posjeta ministra u Berlinu bio je i veleposlanik Vatikana apostolski nuncij u SR Njemačkoj dr. Nikola Eterović, zastupnici u njemačkom Bundestagu, počasni konzul RH u Leipzigu Petar Neumann, hrvatski gospodarstvenici iz Njemačke na čelu sa Zoranom Andročecom direktorom poslovnog udruženja INGRA-DET, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Frankfurtu Romeo Draghicchio, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke Franjo Akmadža, predsjednici berlinskih udruga i društava, te Hrvati iz Berlina, Frankfurta, Münchena, Hamburga, Wiesbadena i drugih njemačkih gradova.
Ovdje pogledajte VIDEO - SUSRET STARIH PRIJATELJ

Ugodni prijem te druženje nakon domjenka  uljepšan je lijepim pjevanjem klape Poverello iz Berlina.
OVDJE POGLEDAJTE GALERIJU SLIKA- Berlin: PRIJEM U VELEPOSLANSTVU POVODOM POSJETA MINISTRA DR. GRLIĆA-RADMANA - SUSRET STARIH PRIJATELJ

Video vijesti

Najave i termini