Berlin: Ministar Grlić Radman  27. i 28. kolovoza 2020. godine na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich).
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovat će u četvrtak i petak, 27. i 28. kolovoza 2020. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije (Gymnich) u Berlinu. Dvodnevni sastanak bit će prilika za neformalni razgovor i razmatranje aktualnih kretanja i pitanja na europskom i međunarodnom planu. Na dnevnom redu sastanka su Bjelorusija, odnosi EU-a i Turske, uključujući u kontekstu događanja u Istočnom Sredozemlju, odnosi EU-a i Rusije te geopolitički učinci pandemije COVID-19 i strateški odgovor EU-a.

Na marginama sastanka ministrima će se pridružiti izraelski ministar vanjskih poslova Gabriel Ashkenazi, s kojim će se razgovarati o Bliskoistočnom mirovnom procesu i situaciji u regiji Bliskog istoka te budućnosti odnosa EU-a i Izraela.

Neformalni sastanci ministara vanjskih poslova država članica EU-a održavaju se dva puta godišnje i odvijaju se u državi članici koja predsjedava Vijećem Europske unije. Domaćin je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, a sastankom će predsjedavati visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Komisije Josep Borrell. Sudjelovat će i europski povjerenik za proširenje i Europsku politiku susjedstva Olivér Várhelyi i predsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) David McAllister.

Video vijesti

Najave i termini