(VIDEO-FOTO) Krenuo humanitarni konvoj iz Berlina za Sisačko-moslavačku županiju - 1000 paketa pomoći. Najveća akcija od vremena Domovinskog rata.
Nakon što je područje Siska, Petrinje i Gline pogodio razoran potres prošlog utorka, odnosno šire područje Sisačko-moslavačke županije, gdje živi ukupno 172 439 stanovnika, odnosno 4,02 % ukupne hrvatske populacije, Hrvati iz Berlina okupljeni oko Hrvatske katoličke misije nisu ni jednoga trenutka dvojili što treba da učine za ovu nepogodu, potres koji je pogodio sunarodnjake u Hrvatskoj.
Na početni prijedlog Marijana Marinčića kordinaciju i organizaciju preuzele su Marija Knezović i Antonija Grubišić, koje su oprganizirali široki tim volontera, uz blagsolov župnika fra Zvonka Tolića, koji su u tri dana napravili veliku akciju pod okriljem Hrvatske katoličke misije u Berlinu, koja se može porediti s onim akcijama Hrvata za vrijeme Domovinskog rata kada su Hrvati pokazali veliko srce i osjećaj za napaćeni hrvatski narod u vremenu stvaranja Republike Hrvatske.

VIDEO: Krenuo humanitarni konvoj iz Berlina za Sisačko-moslavačku županiju - 1000 paketa pomoći. Najveća akcija od vremena Domovinskog rata. uVelikoj akciji sudjelovalo 150 volontera.


Danas 30 godina kasnije, kada je Hrvatska priznata država i već osmu godinu članica Europske unije, velike obitelji koja broji oko 550 milijuna stanovnika, Hrvatsku odnosno konkretno s epicentrom u Sisačko-moslovačkoj županiji, gradove Petrinju, Sisak i Glinu s okolnim selima, pogodio je razorni potres 6,2 stupnja, te doslovno razorio domove, imovinu i sve ono što su stanovnici pogođenih mjesta stekli u ova nešto od više dva desetljeća nakon okončanja Domovinskog rata. Nažalost nestalo je i 7 života u ovom velikom potresu.

Kada su mnogi rekli eto napokon smo stali na zelenu granu, počeli da žive kakav takav normalan život. Da ne odu put mnogih u zemlje Europske unije, u nepovrat, dogodilo se nešto što ni u najgorim filmovima nisu ni najveći pesimisti očekivali.

VIDEO: MARIJA KNEZOVIĆ - Krenuo humanitarni konvoj iz Berlina za Sisačko-moslavačku županiju - 1000 paketa pomoći. Najveća akcija od vremena Domovinskog rata.


Zatreslo se tlo i sve je nestalo i nestajalo u desetke sekunda vremena. Vijest o strašnom potresu, odjeknula je cijelim svijetom a iseljeni Hrvati kojih je danas više nego u Domovini Hrvatskoj i drugoj Domovini Bosni i Herecegovini, nisu dali vremenu da učini svoje.  
Istog dana kada su čuli za tragediju svoje braće u domovini Hrvatskoj organizirali su se od Njemačke do Australije, pa do Amerike i Kanade i svakog kutka gdje žive Hrvati u svijetu.

U Njemačkoj, ne samo u Berlinu, istovremeno je pokrenut veliki broj akcija Hrvata u prikupljanju materijalne pomoći kao i prikupljanju novčanih sredstava. Među prvima su se organizirali i članovi Hrvatske katoličke misije Berlin koju predvodi župnik Fra Zvonko Tolić (koji je pokrenuo i akciju prikupljanja novčane pomoći, koja je u ovim trenutcima premašila iznos od 300.000 euro i još uvijek traje).

VIDEO: ANTONIJA GRUBIŠIĆ - Krenuo humanitarni konvoj iz Berlina za Sisačko-moslavačku županiju - 1000 paketa pomoći. Najveća akcija od vremena Domovinskog rata.


U tri dana u Berlinu je prikupljeno skoro 1000 kartona razne pomoći koja je već u subotu u popodnevnim satima krenula s nekoliko transportera put Hrvatske odnosno  za Sisačko-moslavačku županiju. Kordinatorice akcije Marija Knezović i Antonija Grubišić nisu krile iznenađenje, trećeg dana akcije, kada su doslovno sve popratne misijske prostorije bile zatrpane kartonima robe širokog asortimana, od hrane, higijesnkih potrebština, dječijih namirnica sve do igračaka, obuće, odjeće, kućanskih aparata, građevinskih kućnih potrebština, mineralne vode i trajnog mlijeka, sanitetskih pomagala, do svega što je neophodno za prvu pomoć, da ne nabrajamo više.

Male ruke velikih Hrvata iz Berlina ali i njihovih prijatelja iz Berlina, jer u nevolji se poznaju i prijatelji, prikupili su ogromnu pomoć za stradele žitelje Sisačko-moslavačke županije. Kako nam reče Marija Knezović pomoć su darovali i mnogi stranci od Talijana, Nijemaca, Turaka, Grka i tko zna kojih drugih naroda, koji su u Berlinu u prijateljskim odnosima s Hrvtima, te na taj način pokazali veliko srce, u potresu za stradale Hrvate u Hvatskoj.

VIDEO: NEDELJKO JOSIPOVIĆ - Krenuo humanitarni konvoj iz Berlina za Sisačko-moslavačku županiju - 1000 paketa pomoći. Najveća akcija od vremena Domovinskog rata.


Oko 150 volontera u tri dana napravili su pravo malo čudo, sve su pedantno i stručno sortirali, rasporedili, namijenili po kartonskim kutijama, što, kuda i kome odlazi, tako da će svi ovi namjenski kartoni za obitelji i njihovu djecu nadaju se punim srcem, biti pomoć za prvu ruku našim Hrvatima u Sisačko-moslavačkoj županiji, govori nam Antonija Grubišić.

Među volonterima bio je i Nedeljko Josipović koji je prije 5-6 godina već bio aktivan kako reče u Berlinu za sličnu akciju kada su Hrvatsku pogodile poplave i kada je nastradala i njegova rodna Gunju. Rekao nam je da je uvijek spreman pomoći Hrvatima bilo gdje da se nalaze u bilo kojem dijelu Hrvatske i da zna što znači pomoć i koliko to znači pogođenom narodu u dotičnom trenutku.

Jedan od vozača transportera koji kreće za Sisačko-moslavačku županiju je i Dražen Podoljak. On nam je rekao da se odlučio pomoći svome narodu i biti dio pomoći iz Berlina. Ponsoan je na sve ljude koji su se uključili u ovu akciju a naglasio nam je da je on dobio „cilj“ od organizatora da pomoć odveze do Siska gdje će se kordinirano dalje podijeliti potrebnim građanima i institucijama.

VIDEO: Dražen Podoljak - Krenuo humanitarni konvoj iz Berlina za Sisačko-moslavačku županiju - 1000 paketa pomoći. Najveća akcija od vremena Domovinskog rata.


Mogli bi smo nabrojati skoro sva imena naših Hrvata iz Berlina koji su stali ravnopravno rame uz rame i ruku pod ruke, pod vodstvom Marije Knezović i Antonije Grubišić, te odaslali ovu veliku humanitarnu pomoć, koja će svi se nadamo obradovati  žitelje Sisačko-moslavačke županije, županije koja je podijeljena na 7 gradova i 12 općina, a koju je pogodila nezapamćena elementarna npogoda, potres koji je doslovno poravnao Petrinju i druga mjesta. No, idemo još jednom ispočetka, dignite glavu niste sami, poručuju Hrvati iz Berlina!

Ovakvu akciju  Hrvati u Berlinu u novijoj povijesti nisu zapamtili.  
Marija Knezović diskretno nam je rekla da u  zadnja 4 dana od kad je potres razdrmao Hrvatsku, nisu ona i Antonija sve ukupno spavale 8 sati, te kaže  da je to nebitno, kad se sjetimo ljudi koji su sve izgubili, ništa nam nije teško, kazala je.

Koje su to ljudske veličine i vrline, bilo bi nepošteno da smo zatajili ove Marijine riječi (i ako su bile privatno izrečene), koje je Marija željela da ostanu s druge strane „svjetla“. No, nama je to ponos ponoviti i naglasiti.

Potrebno se zahvaliti svima skupa u Berlinu, za ovu odličnu humanitarnu akciju akciju koju su odlično predvodile Marija Knezović i Antonija Grubišić. Bogatstvo se nalazi posvuda i čeka da bude iskorišteno, reli bi smo, pa tako su i Hravti u Berlinu svoje „bogastvo“ odaslali svojim sunarodnjacima u Hrvatsku.

No, veliko hrvatsko srce preživjet će i ovu tragediju, izdignut će se hravtski narod i iz ovog potresa, i izdignuti i zgraditi svoje domove iz pepela, poručili su im to na karaju ove akcije, Hrvati iz Berlina i nadaju se boljem sutra i boljoj ovoj Novoj 2021. godini od one minule, koju svi žele tako žarko da zaborave i da se nikada više ne ponovi.

Jedan ne može pomoći mnoštvu, no mnoštvo može pomoći jednomu, poruka je to koju su odaslali Hrvati iz Berlina, pozdravljajući jedan po jedan transporter i njihove vozače, koji su krenuli ove subote iz Berlina za Sisačko-moslovačku županiju, a Marija Knezović i Antonija Grubišić kao i brojni volonteri koji su potpisali ovu akciju, uputili su se svojim domovima, punog srca i ozarenih lica, uz rečenicu. Uspjeli smo, Hvala svima!

Foto galerija:

Video vijesti

Najave i termini