2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

SPORTSKO DRUŠTVO CROATIA – BERLIN e. V.

Datum:

SD Croatia e.V. Berlin je početkom 1989. godine službeno upisana u sudski registar, nakon što je 14. siječnja 1989. godine na redovnoj godišnjoj skupštini u Hrvatskom katoličkom centru, Stresemannstr. 66, 10963 Berlin- došlo do promjene imena.

Do tada je ovaj klub nosio ime NK Hajduk 1973 e.V. S obzirom da su dva kluba aktivno i pravno bili preteča današnje SD Croatie, dužni smo iznijeti činjenicno stanje. SC Bratstvo- nogometni klub – osnovali su radnici/monteri Zagrebačke industromontage 1971 godine.

Osnivanje ovoga kluba i njegovo aktivno uključivanje iste godine u Berlinski nogometni savez prati jedan presedan nezabilježen na ovim prostorima, a možda i u cijeloj Njemačkoj.

Po statutu tadašnjeg BFV-a samo su dva stranca smjela igrati istovremeno u jednoj nogometnoj momčadi, a sada se odjednom pojavljuje jedna kompletna ekipa u službenim takmičenjima!

Mijenja se statut i od tada u svim amaterskim klubovima smije nastupati neograničen broj stranaca. Sa ovim pionirskim korakom SC Bratstvo je omogucćlo uključenje i ostalih stranih nogometnih ekipa, bez kojih berlinska športska scena nebi bila to što je: – Multietnička zajednica športom povezanih naroda, koji svojom kulturnom i etničkom razlikošcu obogaćuju svekoliki imidž Berlina- glavnog grada države u kojoj živimo.

NK Hajduk svoje prve korake počinje 1973 pod imenom NK Croatia i pod pokroviteljstvom Hrvatske katoličke misije u Stresemannstr. 66. Prvo vrijeme igraju se turniri i prijateljske utakmice sve do osnivanja Jugo-lige 1975 godine.

Da bi se uopće mogli takmičti u novo osnovanoj ligi – NK Croatia mijenja ime u NK Hajduk. Jer staro ime je previše asociralo na političku nepodobnost, a i na samo ime Hrvat. NK Hajduk je vrlo uspješno nastupao u toj ligi sve do 1986 godine i nekoliko puta osvajao prvenstva i kupove.

Ne vidjevši daljnju perspektivu kluba uprava razmišlja kako se uključiti u Berlinski nogometni savez, gdje bi športska motivacija došla više do izražaja. U godini 1976 stupa se u pregovora sa SC Bratstvom, koji se već takmičio u nogometnoj «C» klasi, da bi 1987 došlo do fuzioniranja ova dva kluba pod imenom – «Bratstvo-Hajduk e.V.» Godinu dana kasnije skupština mijenja ime u NK Hajduk 1973 e.V..

Transformacija imena još nije bila u potpunosti završena. Čekao se povoljni trenutak da se vrati matično ime – «Croatia», koje bi okupilo sve ponajbolje igrače iz nekoliko hrvatskih nogometnih klubova, koji su se još uvijek takmicili u «Jugo-ligi». Da je taj potez bio dalekovidan govori i podatak da je «Jugo-liga» nedugo poslije toga doživjela raspad i da su igrači iz NK Livna, NK Velebita i NK Dinama, počeli dolaziti u SD Croatiu.

Vrlo važan segment u stvaranju jake Croatie došao je iz SV Croatie, momčadi koja je nastala 1987 godine i koja je vrlo uspješno nastupala u berlinskoj ligi slobodnog vremena. Naime, ta je momčad jedina od svih hrvatskih klubova imala podmladak (A – Jugend), što je itekako važno u nadogradnji kluba. Gotovo kompletan pogon SV Croatie – sa upravom, igračima i juniorima u proljeće 1989 pristupa SD Croatiji-Berlin e.V. i time je stvorena pretpostavka svim uspjesima koji su slijedili.

SD Croatia-Berlin e.V. je iskoristila veliku priliku, kada je ušla u Regionalnu ligu (treća Njemacka liga) što je bio najveći povijesni uspijeh ovoga kluba.
Jedan od velikih uspjeha SD Croatie-Berlin e.V. je sigurno i ulazak u finale Paul-Rusch-Pokala, u sezoni 1992/93, koji je izgubljen minimalnim rezultatom sa 2:1 od renomiranog protivnika – 1. FC Uniona Berlin.

Godine 1996. osvojen je pokal gradonačelnika Berlin-Steglitz. SD Croatia Berlin u međuvremenu je 2010. zabilježila i najveću krunu uspjeha jedne momčadi u povijesti društva. Futsal momčad SD Croatia Berlin osvojila je DFB Futsal Cup i sudjelovala u 1.kolu UEFA u Nikoziji na Cipru.

SD Croatia Berlin aktualno ima sljedece momcadi: Herren I, Herren II, Senioren, Altliga Ü40 i Altliga Ü50. Futsal momčad se natječe u Futsal ligi Berlina. Na čelu društva SD Croatia Berlin je predsjednik Josip Begić s Upravnim odborom koji aktualno vode društvo SD Croatia Berlin.

Kontakt adresa:
Josip Begić   Predsjednik SD Croatia Berlin

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Nogometni klub Bugojno Berlin

Hrvatski klub NK Bugojno iz Berlina. 2006. godine osnovan je...

Hrvatsko kulturno društvo – Vladimir Fran Mažuranić

Neki od suosnivača društva, koji se još uvijek nalaze...

Hrvatska katolička misija Berlin

HRVATSKA KATOLIČKA MISIJA BERLIN (1969-2020) Hrvatska katolička misija Berlin je...

Hrvatsko-njemačka udruga Herceg-Bosna Berlin e.V.

Dana 27. sutudenoga 2019. osnovana je prva udruga Hrvata...