2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) BERLIN Ministrica Brnjac i direktor Staničić u Berlinu uoči otvaranja ITB- 2024. razgovarali s DRV o suradnji i planovima iz Njemačke

Datum:

(VIDEO-FOTO) BERLIN Ministrica Brnjac i direktor Staničić u Berlinu uoči otvaranja ITB- 2024. razgovarali s DRV o suradnji i planovima iz Njemačke

Hrvatski turistički predstavnici predvođeni ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, direktorom Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjanom Staničićem, direktor HTZ predstavništva u Njemačkoj Romeo Draghicchio, predsjednik udruge agencija UHPA Tomislav Fain, te drugi članovi delegacije u Berlinu su održali sastanak i razgovarati s čelnim osobama Njemačke udruge turizma – DRV, na čelu s predsjednikom Oliverom Zahn.

Na sastanku u Berlinu predstavljene su novosti iz hrvatskog turizma i ponude, a nakon sastanka obje strane dale su izjave za medije. Sastanak je održan uoči početka najveće svjetske turističke burze ITB Berlin, koja se održava od 5. do 7. ožujka u Berlinu.

 

Na inicijativu Deutscher Reiseverband, krovne njemačke udruge za turizam prezentirala sam hrvatsku reformu upravljanja razvojem turizma s posebnim fokusom na Zakon o turizmu. Cilj Vlada Republike Hrvatske je pozicioniranje kao lidera u održivosti i svi koraci koje smo do sada učinili, tome su i pridonijeli. Kazala je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Berlinu.

Brnjac se s udrugom DRV, koja zastupa interese njemačke turističke industrije, sastala u prostorima Veleposlanstva RH u Berlinu uoči sutrašnjeg početka svjetske turističke burze ITB Berlin, nakojoj se predstavlja i hrvaski turizam. Sastanku su prisustvovali i veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota te direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, direktor HTZ predstavništva u Njemačkoj Romeo Draghicchio, predsjednik udruge agencija UHPA Tomislav Fain te drugi.

“Razgovarali smo o stanju na tržištu Njemačke, jačanju suradnje s hrvatskim turističkim partnerima, a predstavili smo im i reformu turizma s novim Zakonom o turizmu, što moraju učiniti uz to lokalne jedinice i drugo. Bilo je riječi i o cijenama, a rezultati s tog tržišta i nove analize pokazuju da je Hrvatska po potražnji za 2024. na četvrtom među inozemnim destinacijama, što su dobre naznake za ovu godinu iz Njemačke”, naglasila je ministrica.

Uspješna 2024., ali povećanje cijena mora pratiti kvaliteta

I predstavnici uprave DRV-a Volker Adams i Oliver Zahn rekli su da je turistička potražnja trenutno u Njemačkoj za Hrvatsku dobra te da je DRV i njezine članice zadovoljne suradnjom s hrvatskim turističkim partnerima i smjerom razvoja hrvatskog turizma ka održivosti i kvaliteti.

“Vjerujemo da će 2024. biti još jedna uspješna turistička godina za sve nas, posebice nakon današnjih razgovora s ministricom Brnjac i drugima, kao i da se hrvatski turistički proizvod razvija u dobrom smjeru, uz diversifikaciju i održivost. Hrvatska nije samo sunce i more, nudi puno više i izvan ljeta, a i nova legislativa je dobar put. Nijemci će nastaviti otkrivati ljepote Hrvatske i što nudi, a mi razgovaramo što možemo zajedno učiniti za još bolju suradnju i rezultate”, naglasio je Adamas.

Zahn je poručio da Nijemci žele putovati i u Hrvatskoj i potrošiti više, ali očekuju da veće cijene prati i veća kvaliteta, čime je komentirao i utjecaj recesije u Njemačkoj na izbore i potrošnju na putovanjima. “Hrvatska ima diversificiranu ponudu, u kojoj svatko može naći nešto za sebe, ali važno je da povećanje cijena prati i kvaliteta”, dodao je Zahn.

Direktor HTZ-a Staničić radni sastanak s DRV-om ocijenio je odličnim, njemačke partnere su upoznali i s novim strateškim marketinškim dokumentima te da se Hrvatska razvija kao cjelogodišnja i održiva destinacija.

“Predstavili smo i nove hotelske kapacitete u Hrvatskoj koji će se otvoriti ove godine, a sastanak je potvrdio i da su Nijemci zainteresirani i otkrivati nova odredišta u Hrvatskoj, i u pred i posezoni, i s te strane vjerujemo da ćemo u ljetnom redu letenja imati i više avio linija iz Njemačke”, kazao je Staničić, dodajući da je omjer organiziranih (preko agencija, touroperatora i sl.) i individualnih dolazaka njemačkih turista u Hrvatsku 40 naspram 60 posto.

Fain iz UHPA-e je izjavio da je trenutno turistička prodaja u Njemačkoj bolja nego lani i prije korone te da su i domaće agencije zadovoljne stanjem na njemačkom tržištu, dok je za povećanje cijena rekao da je u svemu “najvažnije zadržati dobar omjer vrijednosti za novac jer su cijene putovanja porasle u cijeloj Europi”.

Oko 200 uzvanika odazvalo se pozivu hrvatskih turističkih predstavnika za koje je upriličen i prigodan domjenak u prostorijama Veleposlanstva RH Berlin, gdje je sve nazočne srdačno dočekao veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, te su s članovima veleposlanstva bili odlični domaćini sastanka uz podršku HTZ.

Među brojnim uzvanicima, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, pozdravili su hrvatskog nogometnog trenera Nenada Bjelicu (trenera nogometnog prvoligaša Union Berlin), koji je prijemu nazočio sa suprugom.

Za gastronomski dio večeri i vrhunske delicije ovaj put bio je zadužen hrvatski top kuhar Domagoj Matekanović vrhunski kuhar u berlinskom restoranu Tante Fischte.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je splitska glazbenica Katica Marinović, koja je na gitari svirala i pjevalastare hrvatske pjesme, te zaradila velike ovacije i pohvale nazočnih uzvanika.

ITB Berlin 2024. će okupiti izlagače iz više iz 190 zemalja. Hrvatska svoju turističku ponudu predstavlja nacionalno, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i 20 suizlagača-turističkih tvrtki i zajednica te prijevoznika, kao i s pojedinačnim nastupima domaćih tvrtki iz raznih segmenata (hoteli, nautika, outdoor, IT i druge).

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te direktor HTZ-a Kristjan Staničić i suradnici održat će niz sastanaka s njemačkim i drugim stranim partnerima i kolegama iz svijeta, o čemu će dati i izjave za medije tijekom sajma ITB-a.

Planirana je i konferencija za njemačke medije regije Kvarner, na kojoj će uz ostalo predstaviti i suradnju s Europskim strukovnim udruženjem autobusera-RDA.

Njemačkih turista je u Hrvatsku u prva dva mjeseca 2024. došlo 7 posto više nego lani, a i nove njemačke analize i Njemačka udruga turizma-DRV potvrđuju dobru potražnju i optimizam za ovu godinu s tog tržišta, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u Berlinu nakon sastanka s DRV-om uoči svjetske burze ITB 2024. U Berlinu.

Sastanku su nazočili veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić, direktor HTZ predstavništva u Njemačkoj Romeo Draghicchio, predsjednik udruge agencija UHPA Tomislav Fain te drugi članovi delegacije.

Svjetska turistička burza ITB ponovno će od sutra okupiti turističku industriju u Berlinu u tri dana od 5. do 7. ožujka 2024. godine.

Ovogodišnja tema “Definirajmo svijet putovanja. Zajedno.” sažima bit ITB-a, vodećeg globalnog sajma koji okuplja struku i istaknute decision makere, te potiče na stvaranje vrijednih poslovnih veza i stjecanje novih znanja i vještina.

ITB Berlin nudi inspiraciju i potencijal za zajednički rast svim ljubiteljima putovanja i turizma. Radi se o sajmu dolazećih trendova i neograničenih mogućnosti za susrete profesionalaca u industriji s vrhunskim govornicima i uz razmjenu trenutno najaktualnijih primjera dobre prakse.

U Njemačkoj su unatoč svim krizama, ratnim i relativno negativnim ekonomskim izgledima planovi za putovanja u 2024. pozitivni te 73 posto Nijemaca planira odmore, a Hrvatska je među stranim zemljama četvrta po potražnji, podaci su iz nove Reiseanalyse 2024 objavljeni uoči svjetske turističke burze ITB Berlin.

Na ITB Berlin 2024. važno mjesto zauzima hrvatski turizam koji se predstavlja s brojnim turističkim predstavnicima a sve među više od 160 zemalja svijeta.
Institut FUR. (Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen) u 2024. obilježava 30 godina rada, a uoči ITB-a objavio je prve odabrane podatke iz te analize o putovanjima iz Njemačke u 2024. i s osvrtom na 2023. godinu.

HRVATSKA MEĐU STRANIM ZEMLJAMA NA ČETVRTOM MJESTU, PRVA I DALJE ŠPANJOLSKA

Prema analizi, Nijemci će i u 2024. nastaviti pojačano putovati, odnosno zbog eventualno nižeg budžeta tražiti povoljnije i bliže destinacije. Od onih koji su rekli da će sigurno putovati na odmore 41 posto ih je već odlučilo gdje, dok 32 posto još razmišlja.
Slično je, kažu iz FUR-a, bilo i u 2023., a ispitanici u njihovom istraživanju rekli su i da će u 2024. ići na barem jedno duže putovanje (više od pet dana), te da će, ako moraju štedjeti, to pokušati u nekom drugom segmentu života, a ne na odmorima.

Glavne destinacije za putovanja Nijemaca na odmor se prema Reiseanalyse 2024 nisu bitno mijenjale u odnosu na 2023., i dalje je u samoj Njemačkoj Bavarska na prvom mjestu, a slijede regije Schleswig-Holstein i Mecklenburg, Donja Saska i Baden-Württemberg, dok je Španjolska među stranim zemljama i dalje na prvom mjestu, nakon što je u 2023. na njemačkom tržištu i povećala udjel sa 13 na 14,4 posto.

Italija i Turska su na drugom i trećem mjestu, pri čemu je Italija u 2023. blago smanjila tržišni udjel na njemačkom turističkom tržištu, sa 8,4 na 8,2 posto, dok ga je Turska povećala sa 7,9 na 8,2 posto.

Hrvatska je četvrta s porastom tržišnog udjela na 4,5 posto, a sa 3,8 posto, a blizu je i peta Grčka također s porastom udjela sa 3,9, na 4,2 posto.

Podaci HTZ-a iz eVisitora pokazuju pak da je 2022., kao već ‘blago postpandemijska’ godina s njemačkog tržišta bila rekordna u Hrvatskoj. Tada je njemačkih turista došlo 3,4 milijuna ili oko 400 tisuća više nego 2019., dok ih je u 2023. bilo 3,3 milijuna ili 2,3 posto manje nego 2022., ali također više nego predpandemijske 2019., kada ih je došlo oko tri milijuna.

Potrošnja u 2024. ista kao prošle godine

Nijemci koji planiraju putovati na odmore u 2024. najavili su u siječnju u istraživanju FUR-a da planiraju potrošiti slične iznose kao u 2023. odnosno tako će njih najviše, oko 43 posto, a 36 posto još ne znaju kako će im se troškovi razvijati, 15 posto će trošiti više, a 7 posto manje.

Budu li morali štedjeti, birat će jeftinija odredišta i smještaj, ali predviđa se da će prosječno na putovanjima od više od pet dana po osobi i dalje trošiti od oko 1.300 eura na više.

U 2023. su Nijemci na duža putovanja na odmore (iznad pet dana), prema prvim podacima iz Reiseanalyse 2024 potrošili gotovo 87 milijardi eura, što je nova rekordna razina i oko sedam milijardi eura više nego u 2022., u čemu utjecaja ima i porast broja putovanja, ali i cijena, posebice avio karata, hotelskog smještaja i agencijskih paket aranžmana, koje su Nijemci lani pojačano kupovali.
Također su potrošili i oko 27 milijardi eura na kratka putovanja (dva do četiri dana).

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Najava: Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu Admiralspalast.

Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu...

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...