2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(AUDIO-VIDEO-FOTO) Ženska klapa Cesarice premijerno nastupile u Berlinu u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

Datum:

(AUDIO-VIDEO-FOTO) Ženska klapa Cesarice premijerno nastupile u Berlinu u čast hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.
Na poziv veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, u okrilju Hrvatske katoličke misije u Berlinu u crkvi „St. Sebastiankirche” održan je koncert  ženske klape Cesarice, ženskog vokalnog sastava iz Zagreba.

Prije početka koncerta nazočne je pozdravio prigodnim govorom fra Zvonko Tolić župnik HKM Berlin.
„Pozdravljam domaćina ovog koncerta gospodina Gordana Bakotu novog hrvatskog velepolsanika i sve njegove suradnice i suradnike, koji su večeras sve ovo za nas pripremili. Nama Hrvatima je čast i ponos a istovremeno i odgovornost da pripadamo europskoj obitelji naroda koju u EU ovih pola godine predvodi RH“…

AUDIO: OVDJE POSLUŠAJTE POZDRAVNI GOVOR ŽUPNIKA FRA ZVONKE TOLIĆA


Potom je nazočne pozdravio Gordan Bakota veleposlanik RH u SRNjemačkoj. Bakota je pozdravio nazočne uzvanike i goste na čelu s misnitricom poljoprivrede MArijom Vučković i nadbiskupom  Nikolom Eterovićem papaskim nuncijem u SR Njemačkoj. „Osobita je čast ovdje biti večeras s vama u jednome tjednu koji je od velikog zančenja za RH. U tjednu kojem smo kao što je rekao fra Zvonko počeli s predsjedavanjem Vijećem EU“…

AUDIO: OVDJE POSLUŠAJTE POZDRAVNI GOVOR  VELEPOSLANIKA RH U SR NJEMAČKOJ GORDANA BAKOTE


Na koncertu je klapa Cesarice izvela 15 tradicionalnih pjesama među kojima su ”Mornareva ljuba”, ”O jablane moj visoki”, ”Moj brodiću”, ”More ti si čežnja”, ”Jemala sam dragoga”, ”Ča vridi” i druge.

VIDEO: KONCERT ŽENSKA KLAPA CESARICE u BERLINU 18.01.2020

Klapa Cesarice osnovana je 1993. godine na incijativu studentica većinom dalmatinskog podrijetla, a svoj umjetnički put nastavlja već 27 godina ljubavlju prema klapskoj dalmatinskoj pjesmi i s ciljem očuvanja hrvatske tradicije.

U nastavku večeri u Berlinu uslijedio je maestralni koncert klape Cesarice, solistica koje su izvele 15 dijela različitih autora u raznim izvedbama, koje su nagrađivane tijekom večeri velikim aplauzima nazočnih. Na kraju koncerta u ime veleposlanstva RH glazbenicima su uručeni prigodni buketi cvijeća od strane velepolsanika Gordana Bakote i prve tajnice Petre Radić a publika ih je na samom kraju nagradila dugotrajnim aplauzom.
Ministrica Marija Vučkovič svim članicama klape Cesarica osobno je čeatitala na prezentaciji hrvatske kulturne baštine u njemačkoj metropoli Berlinu.

Koncertu se odazvalo oko 200 posjetitelja Hrvata iz Berlina i veliki broj Nijemaca. Među uzvanicima bio je i papin veleposlanik u SR Njemačkoj hrvatski nadbiskup Nikola Eterović, Marija Vučković ministrica poljoprivrede RH sa suradnicima, djelatnici veleposlanstva RH u SR Njemačkoj na čelu s veleposlanikom Gordanom Bakotom i šefom konzularnog odjela Tinom Klarićem, župnik Hrvatske katoličke misije Berlin fra Zvonko Tolić, zastupnica u EU parlamentu CDU-CSU -EPP Hildegard Bentele, velepolsanik Kosova u SR Njemačkoj Beqa Cufaj i brojni drugi uzvanici i posjetitelji.

Klapa Cesarice, osnovana potkraj 1993., već je više od 27 godina u vrhu hrvatske klapske scene. Na repertoaru su joj ponajviše izvorne i skladane dalmatinske klapske pjesme, ali povremeno se vrlo uspješno upušta i u druge glazbene žanrove i folklornu tradiciju drugih naroda (bugarski, makedonski, španjolski, latinoamerički, talijanski).

Do danas je održala mnogo nastupa i samostalnih koncerta u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal).
Od 1994. do 1998. klapa je sudjelovala na najprestižnijem klapskom natjecanju Festivalu dalmatinskih klapa Omiš na kojem je osvojila čak jedanaest nagrada (sedam zlatnih, dvije srebrene, nagradu za najbolju klapu-debitanticu i Nagradu Bašćinski glasi) i naslov trostruke uzastopne apsolutne pobjednice Festivala.

Na poziv organizatora, Cesarice su nastupile na otvorenju jubilarnog 50. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu u srpnju 2016.g. kao jedna od klapa koja su dale poseban doprinos klapskom pjevanju i trajno obilježile klapsku povijest. Također, iste godine u okviru Festivala nastupaju na Večeri novih skladbi sa pjesmom Vedrana Bonačića ‘Mornarova ljuba’ koja osvaja nagradu za najbolju skladbu, a Cesarice 1.nagradu žirija za najbolju izvedbu.

Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također osvajaju prvu nagradu.
Klapa je dosad izdala više nosača zvuka za koje je nagrađena četirima diskografskim nagradama Porin: prvi je album 1999. nagrađen kao najbolji album folklorne glazbe, drugi je 2001. dobio nagradu za najbolju vokalnu izvedbu folklorne glazbe, a treći je 2010. ovjenčan čak dvjema nagradama: za najbolju izvedbu klapske glazbe (za skladbu Zapivala tica mala) i kao najbolji album klapske glazbe.

Klapa je surađivala s brojnim hrvatskim i stranim glazbenim umjetnicima i ansamblima: Edin Karamazov, Darko Pecotić, Lidija Bajuk, Gibonni, Goran Bare, Pips, Chips & Videoclips, Tamburaški orkestar HRT-a, Oratorijski zbor crkve Sv. Marka ‘Cantores Sancti Marci’…)

Cesarice je deset godina vodio mo. Bojan Pogrmilović, a od 2004. do surađuju s priznatim klapskim stručnjacima dr. sc. Markom Rogošićem, mo. Dinkom Fiom i mr. sc. Joškom Ćaletom. Od ljeta 2012. klapu umjetnički vodi prof. Antonia Mimica, ujedno i članica klape.
Na proljeće 2018.g. klapa Cesarice je odlikovana od strane najviših državnih instancija, Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Poveljom Republike Hrvatske za jedinstven glazbeni izričaj te izuzetan doprinos u očuvanju i promociji tradicionalne glazbe u Hrvatskoj i svijetu.
OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU: NASTUP KLAPE CESARICE U BERLINU 18.01.2020.
{gallery}cesarice_berlin_18012020{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...