2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Autobusi roboti uskoro će voziti kroz Hamburg. Nema vozača!

Datum:

Autobusi roboti uskoro će voziti kroz Hamburg. Nema vozača!

Tvrtka „Hochbahn“ iz Hamburga želi koristiti vozila robote već sljedeće godine – kojom brzinom mogu putovati, koliko se ljudi može voziti, još je otvoreno pitanje?

Grad Hamburg je zajedno sa saveznom vladom odlučio da Hamburg postane primjerna regija za mobilnost. Projekt počinje sljedeće godine! Iz tvrtke Hochbahn predstavili su svoj novi shuttle na vlastiti pogon koji će uskoro voziti prve putnike u gradu Hamburgu.

Nova vozila Hochbahna izgledaju poput zgužvanog autobusa i ubuduće će u Hamburgu moći prevoziti do 15 putnika, a imaju i rampu za osobe u invalidskim kolicima.
Autobusi su potpuno autonomni uz pomoć umjetne inteligencije i 360-stupanjskog prikaza kontroliranog kamerom. Za šefa Hochbahna, Henrika Falka, ovo je ključ za takozvani HamburgTakt, čiji je cilj ostvarenja do 2030. godine.

“Naravno da se linije podzemne i prigradske željeznice moraju proširiti i intenzivirati, ali to jednostavno nije dovoljno da se svakom putniku u cijelom gradu omogući prijevozno sredstvo u roku od pet minuta”.
„Autonomna vozila mogu popuniti ovu prazninu.“ Kao i tvrtke „Moia“ i „hvv hop“, autobusi Hochbahna funkcionirat će kao tzv. promet na zahtjev.

To znači da se ubuduće putem HVV SwitchApp-a po odgovarajućoj tarifi može naručiti odgovarajuće vozilo koje će pokupiti druge putnike na putu do odredišta.
Generalni direktor Marco Kollmeier objašnjava da je tehnologija autonomne vožnje prilično napredna. Ali još uvijek ne postoji odgovarajuće vozilo koje ima odobrenje i može se razvijati u seriji. “Želimo pobjeći od malih automobila koji mogu primiti najviše pet do šest ljudi, već pravi shuttle”, najavljuje.

Godine 2024. prvih pet vozila u središtu Hamburga trebalo bi voziti brzinom do 60 kilometara na sat. Apsolutni napredak, jer dosadašnja testna vozila poput “Heat Busa” mogla su postići maksimalnih 25 kilometara na sat i bila su više prepreka na cesti nego pravi oslonac.

Godinu dana kasnije, od 2025., žele ući u serijsku proizvodnju i postupno prodirati u vanjska područja. 10.000 autonomnih vozila do 2030. trebala bi voziti po Hamburgu.

Prema riječima šefa Hochbahna, autonomna vozila su neophodna jer nema dovoljno vozača za mnoga vozila koja će biti potrebna u budućnosti. Autonomni autobusi bi također mogli biti na cesti u bilo koje doba dana ili noći. Prema saveznom ministru prometa Wissingu (FDP), pravni okvir za takva autonomna vozila već je stvoren. “Netko se mora usuditi krenuti u prave operacije”, rekao je nedavno.
Hochbahn želi učiniti upravo to i učiniti Hamburg međunarodnim primjerom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...