2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Berlin: 20 godina Berlinskog magazina – Proslavljen jubilej najstarijeg hrvatskog mjesečnika u Njemačkoj. (Video-Foto)

Datum:

Berlin: 20 godina Berlinskog magazina – Proslavljen jubilej najstarijeg hrvatskog mjesečnika u Njemačkoj. (Video-Foto).
Svečani prijem povodom 20.godina Berlinskog magazina, najstarijeg mjesečnika za Hrvate u SR Njemačkoj, obilježen je svečanim prijemom koji se održao pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Hrvatske u SR Njemačkoj, u prostorijama veleposlanstva u Berlinu. Svečanost je započela najljepšom hrvatskom pjesmom. Hrvatsku himnu je otpjevala Evelin Novak hrvatska operna pjevačica, od 2011. godine stalna članica ansambla Staatsoper u Berlinu u Njemačkoj.
U glazbenom dijelu na glasoviru nastupila je Terezija Budimir koja je svirala pjesme od Olivera Dragojevića.

Na početku svečanosti obilježavanja 20.godina Berlinskog magazina, nazočne je pozdravio veleposlanik RH u SR Njemačkoj, Gordan Bakota, koji je govorio kao izaslanik predsjednika Vlade RH  Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića, te Ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana i na kraju u svoje osobno ime kao veleposlanik RH u SR Njemačkoj.


VIDEO: Berlin: 20 godina Berlinskog magazina – Proslavljen jubilej najstarijeg hrvatskog mjesečnika u Njemačkoj. (Video-Foto)


Velposlanik Bakota je pozdravio sve nazočne i prenio pozdrave svima nazočnima u ime predsjednika države Milanovića, predsjednika Vlade Plenkovića i Minsitra vanjskih poslova dr. Grlića-Radmana.

Naglasio je kako svi upućuju čestitke povodom 20.godina izlaženja tsikanog izdanja Berlisnkog magazina.
Meni je osobna čast da se možemo naći ovdje u veleposlanstvu, pogotovo u ovim vremenima kada je za sve nas iznimno teško biti zajedno i organizirati događaje. Radujem se da se možemo naći i da veleposlanstvo može biti mjesto okupljanja hrvatskih građana i naših njemačkih prijatelja. Posebna mi je čast da danas možemo proslaviti ovaj važan jubilej, kazao je Bakota.

Zahvaljujem se našoj dragoj Evelin Novak koja je prekrasno otpjevala hrvatsku himnu.
Vidim ovdje dosta prominentnih osoba iz područja umjetnosti, politike, hrvatskih društava i gospodarstva. Hvala Vam lijepa još jednom što ste došli. S nama je večeras ovdje i naš ugledni hrvatski redatelj Jakov Sedlar i to je na neki način poseban dokaz koliko je Berlinski magazin bitan i važan, kao i nazočnost vas mnogobrojnih predstavnika, gospodarstva na čelu s Zoranom Andročecom, Marija Kolak sa suprugom Mirkom kao i Romeo Draghicchio, direkor predstavništva HTZ iz Frankfurta, te brojni drugi uzvanici. Krasno vas je sve vidjeti i veliko je zadovoljstvo da Vas vidim.

Želio bih reći to je pokazatelj koliko je Berlinski magazin, aktivnost Željka Matića, naravno svega toga nebi bilo bez njegove supruge Renate, bitan i važan za život Hrvata u Berlinu i Njemačkoj.

Mislim da se Berlinski magazin u ovih 20 godina etablirao kao medij koji povezuje i kao medij koji daje dostojne i prave informacije o zbivanjima Hrvata u Njemačkoj s jedne strane, a također i za sve hrvatske iseljenike diljem Njemačke, kao jedna važna poveznica između Njemačke i Hrvatske.

Mislim da je važnsot hrvatskog iseljeništva i odnosa Berlinskog magazina prema hrvatskom iseljeništvu vidljiva i kroz današnje sudjelovanje na ovoj važnoj manifestaciji i predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Franje Akmadže, kome se zahvaljujem, da je nazočan na ovom događaju.
 
Veleposlanik Gordan Bakota, kazao je na kraju, kako želi kao izaslanik predsjednika države RH Milanovića, predsjednika Vlade RH Plenkovića i Ministra vanjskih poslova RH dr. Grlića Radmana, zaželjeti idućih vrlo kvalitetnih 20 godina s puno uspjeha, uz punu želju za suradnju, draga Renata i dragi Željko.
A svima nama želim puno zdravlja, to je čini mi se u ovom prethodnim danima nešto najbitnije, kazao je Bakota

Nazočne je potom pozdravio Dr. Veselko Jovanović – vanjski član Obora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Sabora Republike Hrvatske.
Dr. Jovanović je pozdravio sve nazočne goste obilježavnja 20.goišnjice Berlinskog magazina, na čelu s papinskim nuncijem u SR Njemačkoj, hrvatskim nadbiskupom dr. Nikolom Eterovićem, župnikom HKM Zvonkom Tolićem, te bivšim ministrom i veleposlanikom dr. Mirom Kovačem.

Pozdravljam sve vas nazočne koji ste večeras došli da odate počast ovako veličanstvenom danu, 20 godina Berlinskog magazina. Ja vas pozdravljam u moje osobno ime i u ime Zdravke Bušić predsjednice Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koja je bila spriječena doći u Berlin, glede ranije preuzetih obveza, te me zamolila da pozdravim ovaj skup.

Drago mi je da i na ovaj način mogu stupiti s vama u kontakt kako s pojedincima tako i udrugama, kao član istoimenog Odbora. Kada vidim ove impozantne slike ovdje, kada vidim koja su imena prošla ovdje kroz Berlinski magazin, mogu samo čestitati. Kada se zamislim da nije to samo mjesečnik koji je na hrvatskom i koji je mjesečnik, nego radi se i o tome da ima i Online izdanje, s najsvježijim informacijama raznih tema, te mogućnostima koje su pružene za predstavljanja hrvatskih udruga i njihovog rada, ja mogu samo čestitati s ovoga mjesta u ime Odbora, cijeloj redakciji a posebnom Željku Matiću na ovm velikom uspjehu, kazao je između odtaloga dr. Veselko Jovanović, vanjski član Obora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Sabora Republike Hrvatske.

U nastavku večeri svečanosti obilježavanje 20.godina Berlisnkog magazina nazočne je pozdravio glavni urednik i izdavač Berlinskog magazina Željko Matić.

Poštovani g. veleposlaniče RH u SR Njemačkoj, Gordane Bakota, hvala Vam na ovim lijepim riječima i čestitkama, koje ste prenijeli u ime predsjednika Vlade, predsjednika države RH, te Vaše osobno ime.

Poštovani nadbiskupe, Vaša ekselencijo, gospodine dr.Nikola Eterović – papinski nuncij Svete Stolice u SR Njemačkoj i doajen diplomatskog zbora, hvala Vam na dolasku.

Zahvaljujem se nazočnim gostima i uzvanicima:
Dr. Veselko Jovanović – vanjski član Obora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Sabora Republike Hrvatske.
Miro Kovač- bivši hrvatskog veleposlanik u SR Njemačkoj (od 2008. do 2013. godine). Hrvatski povjesničar, diplomat i političar, koji je obnašao dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
Jadranka Winbow Veleposlanica Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj.
Generalni konzul RH u Hamburgu, Kristijan Tušek doajen Konzularnog zbora u Hamburgu na čelu 88 predstavništava odnosno 38 Generalnih konzulata od 1. listopada 2020. Generalni konzul Tušek preuzeo je funkciju doajena konzularnog zbora u Hamburgu, Bremenu, Donjoj Saskoj i Schleswig-Holsteinu.
Zvonko Tolić -Župnik Hrvatske katoličke misije Berlin.

Izidor Pečovnik – Dori  župnik SKM   Slovenske katoličke misije Berlin.
Zoran Andročec – Direktor INGRA-DET, GIU (Gospodarsko interesno udruženje), najveća udruga hrvatskih trgovačkih društava koje izvode investicijske radove u inozemstvu, te članovi udruženjai Dražen Klikić iz Bad Sodena i Tonći Vanjak iz Berlina.
Romeo Draghicchio, direkor predstavništva Hrvatske turističke zajednice iz Frankfurta.
Franjo Akmadža-Predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa.
Jakov Sedlar – Hrvatski filmski redatelj i producent.
Marija Kolak – predsjednica BVR, nacionalna udruga njemačkih kooperativnih banaka koja djeluje kao krovna organizacija za njemački kooperativni bankarski sektor.
Brigadir Zdravko Barbarić sa suprugom, vojni ataše RH u SR Njemačkoj.

Pozdravljam nazočne predstavnike hrvatskih udruga u Berlinu:
Stjepan Škorić i Stjepan Lozančić Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Fran Mažuranić“ Berlin
Karmen Meić- predsjednica  „Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin“
Krešo Urban- Predsjednik Ogranak HDZ-a Stjepan Radić Berlin.
Ivan Tokić – Zavičajni klub Tijarica Berlin.
Josip Begić i Igor Čaktaš SD Croatia Berlin.

Među uzvanicima pozdravljam:
Jakova Bralo sa suprugom, poduzetnik iz Magdeburga
Tanju Čujić, Matu i Biserku Čujić, voditelje tvrtke Čujić koja ove godine slavi 40 godina rada i djelovanja.

Pozdravljam sve predstavnike hrvatskih i njemačkih tvrtki, kao i hrvatski ugostitelji iz Berlina s kojima Berlisnki magazin surađuje ova dva desteljeća.

Pozdrvaljam nazočnost i dva sponzora iz Hrvatske:
Živko Dražin nazočio je osobno kao vlasnik tvrtke Riba Dražin, za preradu ribe iz Kaštel Kambelovca pored Splita, koji je predstavio svoje proizvode.
Tvrtka O.P.G. “Došlović lavanda” iz Novske poznati proizvođač ekološki proizvedene lavande, za ovu priliku nazočne je darovao s mirisnim paketićima lavande s logom Berlinskog magazina pripremljenim za ovu prigodu.

Glavni urednik Berlinskog magazina u daljnjem  govoru je naglasio.
Hvala svim sponzorima i drugim ljudima dobre volje, koji su doprinjeli ovom jubileju 20. godina Berlinskog magazina.. Hvala mojoj supruzi Renati koja je moja najveća podrška.  

Hvala Veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj i našem 8 veleposlaniku u povijesti, Goradanu Bakoti. Imali smo do danas dva MVP-a RH, koji su stolovali u ovoj kući u Berlinu, dr. Kovača i današnjeg Dr. Grlića Radmana, nekadašnje veleposlanike u RH Berlinu.

Veleposlanik Bakota već dvije godine je veleposlanik u Berlinu, te kako mi to novinari vidimo, uspješno i odlično zastupa Hrvatsku državu u SR Njemačkoj. Možda i on bude ministar u nekoj budućoj hrvatskoj vladi.

Hvala svim djelatnicima veleposlanstva RH u SR Njemačkoj, ovdje u Berlinu kao i svim Generalnim konzulima RH u SR Njemačkoj s kojim smo imali kroz sve ove godine odličnu suradnju.

Hvala Vam svima na odazivu na ovaj za mene značajan događaj!
Početak je bio prije 20 godina, nije to tako davno bilo, ali evo kada dublje razmislimo, ostavio sam s Berlinskim magazinom jednu veliku iseljeničku priču i dio naše povijesti.

Kaže stara izreka kako pismo ostaje a riječi lete. U smislu, ono što je zapisano ostaje trajno a ono što je izrečeno nema neku sigurnu povijest…

Puno se toga promjenilo  u ova dva desetljeća kako u ovoj nama dragoj državi, gdje mi danas živimo Njemačkoj, tako i u našim dvijema domovinama, gdje Hrvati žive i odakle dolaze naši korijeni.

Ali mi moramo ostati ono što je naš predznak, Hrvati, pa onda s našim imenom i prezimenom možemo se svi razlikovati ali trebamo biti ponosni promotori naše dvije Domovine RH i BiH. Nijedne se ne trebamo stidjeti.

Berlinski magazin je s ponosom naglašavam, najstariji mjesečnik za Hrvate u Njemačkoj. Za mnoge medije vremena su sve teža i teža, ali Berlisnki magazin je ostao s Vama i za Vas, upravo zahvaljujući velikom broju Vas večeras nazočnih, koji ste bili i ostali potpora, za sve ove godine i ova dva desteljeća izlaženja tiskanog izadanja, kao i online portala Berlisnkog magazina.
Hvala Vam svima, od srca!

Hvala HKM Berlin, čiji su vjernici, kako mi se čini i najbrojniji čitatelji Berlisnkog magazina, Hvala svim dosadašnjim župnicima i današnjem aktualnom župniku Fra Zvonku Toliću i fratru Dejanu Međugorcu.

Hvala Hrvatskim društvima iz Berlina, na čelu sa SD Croatiom Berlin, Hrvatskoj zajednici Berlin, VFM, Zavičajnom Klubu Brođana, NK Bugojno, Zavičajnom klubu Tijarica, nekadašnjoj krovnoj udruzi  SHDB-a, Hrvatskoj nastavi Berlin, HDZ- ovom ogranku Stjepan Radić iz Berlina, i društvima koja su se u međuvremenu ugasila ali i onim novim društvima koja se tek osnivaju, na dosadašnjoj suradnji i budućoj suradnji.

Uvijek je bilo lijepo predstaviti i zabilježiti Vaš rad, vaša događanja i vaš trud  a sve pod okriljem prezentacije nas Hrvata i hrvatskog imena u njemačkoj metropoli Berlinu.

Hvala na čestitkama misnistrici Turizma RH  Nikolini Brnjac.
Hvala na čestitkama dršavnom tajniku Zvonku Milasu koji je na čelu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te  na  podršci i financijskoj potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koju daju Berlinskom magazinu. Normal 0 21 false false false DE X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normale Tabelle”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:”Calibri”,sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:”Times New Roman”; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

Zbog korona pandemije, s malim zakašnjenjem, imamo priliku svi skupa obilježiti danas ovaj jubilej pred kraj ove 2021.godine.

Dođu tako ponekad i malo teža vremena. I pita se čovjek kako dalje. I onda dođe ovakav susret i ovakav događaj, 20 godina. Zagrije te oko srca…
Čovjek osjeti da sve što čini ima neki dublji smisao, i da ostavlja trag u životu. Čovjek dobije još više snage i povjerenja.

Dragi uzvanici na karaju ću citirati jedan ulomak od moga prijatelja pjesnika Jure Brekalo:
Ne traži u jednoj tamnoj noći odgovor sa svijećom u ruci…na pitanje šta imaš…svjetlost… ili ti

tamu… svaki će odgovor biti izgubljena istina…

Dragi uzvanici, od srca vas sve skupa pozdravljam i želim Vam puno uspjeha u Vašem radu. Hvala Vam da ste odazvali na svečani prijem povodom 20.godina Berlinskog magazina, kazao je u svome govoru glavni urednik i izdavač Berlisnkog magazina Željko Matić.

FOTO GALERIJA Berlin: 20 godina Berlinskog magazina – Proslavljen jubilej najstarijeg hrvatskog mjesečnika u Njemačkoj. (Video-Foto)

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...