2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Berlin: Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela ostavku

Datum:

Berlin: Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela ostavku

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht objavila je u pisanoj izjavi da odlazi s mjesta ministrice obrane. Kako se navodi u priopćenju, zatražila je smjenu od kancelara Olafa Scholza. Taj korak najavljen je proteklih dana. “Mjeseci medijske usredotočenosti na moju osobu teško dopuštaju činjenično izvješćivanje i raspravu o vojnicima, Bundeswehru i odlukama sigurnosne politike u interesu građana Njemačke”, stoji u priopćenju.

U prvom planu mora biti vrijednovan rad vojnih djelatnih osoba i časnika te brojnih motiviranih ljudi u poslovnom području. “Stoga sam odlučio staviti svoje mjesto na raspolaganje.”, kazala je sada već bivša njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht.

Političarka SPD-a više se nije smatrala prihvatljivom za ministricu obrane nakon što je tijekom svog mandata napravila niz nespretnih događaja i otuđila se od svog ureda. Šlag na tortu je bio nedavni video za doček Nove godine koji je izazvao iznenađenje. Nakon toga su uslijedili sve glasniji pozivi za njezinom ostavkom.

Lambrecht je također izgubila i podršku u njemačkom ministarstvu obrane a sve više je opterećivale kancelara Olafa Scholza i njegovu deklariranu veliku promjenu u njemačkoj obrambenoj politici.

Sve se ovo događa nekoliko dana uoči ključnog sastanka zapadnih obrambenih dužnosnika i rastućeg međunarodnog pritiska da se Ukrajini isporuči borbeni tenk Leopard njemačke proizvodnje.
Ostavka Lambrecht težak je udarac za kancelara Olafa Scholza, koji je dugo branio svoju ministricu od sve brojnijih kritika, a naglašavao je i da je smatra “prvoklasnom ministricom obrane”.
Lambrecht se suočila sa snažnim kritikama kada je na početku ukrajinskog rata proslavila ranu isporuku 5000 kaciga Ukrajini početkom prošle godine kao “jasan signal” podrške, a zatim je povela svog sina na let helikopterom, kako bi to proslavila.

Ministrici je također nedostajao autoritet među vlastitim vojnicima i izazvala je pomutnju kada je, nakon šest mjeseci na poslu, u intervjuu priznala da još uvijek ne zna časničke činove.

Neugodan video objavljen na društvenim mrežama u novogodišnjoj noći vjerojatno je bio prekretnica za njemačku ministricu obrane, potaknuvši čak i bliske saveznike u njezinoj stranci da se distanciraju. Stojeći u pozadini berlinskog vatrometa, Lambrecht je rekala da je rat bio “povezan s mnogo posebnih dojmova” i “mnogo, mnogo susreta sa zanimljivim, posebnim ljudima”.

Štoviše, mnogi su smatrali da je njezin autoritet potkopan nakon što su Scholz i američki predsjednik Joe Biden 5. siječnja najavili da će zajedno poslati borbena vozila pješaštva u Ukrajinu, unatoč tome što je Lambrecht samo nekoliko tjedana ranije (u vrijeme kada su Scholz i Biden već razgovarali o isporuci) rekla da Njemačka nema takva oklopna vozila na raspolaganju.

Zapadni ministri obrane sastaju se u petak u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, gdje se očekuje da će Berlin dopustiti partnerskim zemljama poput Poljske i Finske da pošalju svoje borbene tenkove Leopard njemačke proizvodnje u Ukrajinu.

Scholz će sada morati brzo imenovati nasljednika bivše ministrice obrane Lambrecht prije ključnog sastanka u Ramsteinu.

Eva Högl, parlamentarna povjerenica za oružane snage, i Siemtje Möller, zamjenik ministrice obrane – stranački pripadnici SPD-a – najvaljuju se u kuloarima kao potencijalni kandidati koji bi mogli naslijediti minsitricu obrane Christine Lambrecht

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...