2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

BERLIN Njemačka popušta mjere, Merkel govori o prolasku prve faze epidemije

Datum:

BERLIN Njemačka popušta mjere, Merkel govori o prolasku prve faze epidemije.
Njemačka će u sljedećim tjednima postupno ukidati dio restrikcija uvedenih u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa a o brzini i obimu ukidanja odlučuju same savezne pokrajine, priopćila je kancelarka Angela Merkel u srijedu.

“Njemačka je iza sebe ostavila prvu fazu pandemije. No pred nama je duga faza suočavanja s virusom”, rekla je Merkel nakon sastanka putem videoveze s premijerima saveznih pokrajina.

“Mi si možemo priuštiti malo hrabrosti ali i dalje moramo ostati oprezni”, rekla je Angela Merkel.

Ona je istodobno naglasila kako je ostvaren cilj usporavanja širenja zaraze pa je stoga moguće postupno popuštanje mjera.

Ubuduće će tako biti dozvoljeni susreti osoba koje više ne pripadaju istom kućanstvu, a omogućeni su i posjeti korisnicima domova za starije i domova za osobe s posebnim potrebama.

Dozvoljava se otvaranje svih trgovina uz poštivanje higijenskih pravila poput nošenja maski.

Odluka o otvaranju restorana, hotela i ostalih ugostiteljskih objekata ili objekata za zabavu poput barova i diskoteka te bazena je ostavljena saveznim pokrajinama pri čemu su neke već i prije današnjeg sastanka najavile postupno otvaranje u nekim segmentima.

Izuzetak od mogućnosti otvaranja su i dalje do kraja kolovoza masovna okupljanja poput koncerata na otvorenom ili narodnih slavlja.

Dogovoreno je da se stroge restrikcije mogu uvesti čim broj zaraza u pojedinim okruzima u roku od tjedan dana prijeđe vrijednost od 50 novih zaraza na 100.000 osoba.

Premijer Bavarske Merkus Soeder, koji je kao predvodnik skupine premijera saveznih zemalja osobno sudjelovao na konferenciji za tisak, objasnio je kako nakon dugih tjedana strogih restrikcija dolazi postupno popuštanje.

“Njemačka može odahnuti”, rekao je Soeder. On je mjeru koja omogućava ponovno regionalno vraćanje restrikcija u slučaju porasta broja zaraza nazvao ispravnom mjerom i “kočnicom u slučaju opasnosti”. (Hina)

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...