2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Frankfurt: Okrugli stol na temu “Uvođenje Eura u Hrvatskoj”- Gost guverner HNB Boris Vujčić

Datum:

Frankfurt: Okrugli stol na temu “Uvođenje Eura u Hrvatskoj”- Gost guverner Hrvatske barodne banke Boris Vujčić.
U Frankfurtu je organiziran okrugli stol na temu “Uvođenje Eura u Hrvatskoj”, u organizaciji Hrvatskog gospodarskog saveza u suradnji s Hrvatskim svjetskim kongresom u Njemačkoj, Industrijskom i trgovinskom komorom Frankfurt na Majni i Europskom unijom Frankfurt. Slip je održan u prostorijama Industrijske i gospodarske komore Hessen (IHK) u Frankfurtu na Majni.

Za manje od godinu dana u eurozonu će se priključiti Hrvatska, najmlađa članica EU.

Zajedno s Hrvatskim svjetskim kongresom u Njemačkoj, Industrijskom i trgovinskom komorom Frankfurt na Majni i Europskom unijom Frankfurt, Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj (KWVD) organiziran je na okrugli stol u petak, 11. veljače 2022. povodom predstojećeg uvođenja eura u Hrvatskoj.

Tom prigodom Boris Vujčić, guverner HNB-a, održao je predavanje o aktualnim pitanjima od gospodarskog interesa oko uvođenja eura.

Na početku tematskog sastanka, Klaus-Stefan Ruoff, potpredsjednik IHK Frankfurt na Majni, pozdravio je sve nazočne goste i izričito zahvalio predstavnicima Hrvatskog gospodarskog saveza te  Hrvatskog svjetskog kongresa, Franji Akmadži i Mariju Šušku na organizaciji vrhunskog događaja.

Ulazak Hrvatske u euro dodatno će ojačati gospodarske odnose između naših dviju zemalja i ponuditi nove mogućnosti. Pogotovo ovdje u Frankfurtu i okolici a ta razmjena je već danas blizu. Brojne tvrtke održavaju vrlo uspješne poslovne odnose s kupcima i partnerima u Hrvatskoj, a snažna hrvatska poslovna zajednica ovdje u o ovom dijelu Njemačke daje vrlo važan doprinos našem gospodarstvu, rekao je Klaus-Stefan Ruoff u pozdravnom govoru.

Pozdravni govor održao je i novoimenovani državni tajnik za europske poslove u Hessenu Uwe Becker. U njemu je istaknuo snažnu zajednicu Hrvata, ne samo u Saveznoj državi Hessen nego i u SR Njemačkoj.

Nakon pozdravnih govora guverner HNB-a, Boris Vujčić, održao je predavanje na temu “Ulazak Hrvatske u eurozonu i aktualni izazovi monetarne politike”.

Boris Vujčić je u svom izlaganju istaknuo da je, kako se približava vrijeme ulaska Hrvatske u eurozonu, pandemijska kriza stavila hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav na kušnju.

Iako se gospodarska aktivnost znatno oporavila nakon pandemijske krize, i veliki suficit tekućeg i kapitalnog računa kako bi se smanjila vanjske neravnoteže, inflacija je porasla u skladu s kretanjima u europodručju.

Bankarski sektor dobro je prebrodio krizu i ostaje dobro kapitaliziran i stabilan. Uvođenje eura ima za cilj dodatno poboljšanje otpornosti hrvatskog gospodarstva i olakšavanje brže konvergencije, rekao je guverner  Vujčić izmežu ostaloga.

Nakon uvodnog predavanja uslijedila je raspravi u kojoj su sudjelovali predstavnici iz politike, diplomacije i poslovanja o govorilo se o aktualnim pitanjima od gospodarskog interesa koja se odnose na uvođenje eura.

Sussretu je nazočio i Gordan Bakota veleposlanik Republike Hrvatske u SR Njemačkoj u Berlinu te generalni konzul Republike Hrvatske u Frankfurtu Vedran Konjevod, kao i zastupnica u parlamentu Frankfurta Anita Akmadža.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...