2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Konačno otvaranje granica Europske unije od ponedjeljka 15. lipnja.

Datum:

Konačno otvaranje granica Europske unije  od ponedjeljka 15. lipnja.
Predloženo je konačno otvaranje unutarnjih i vanjskih granica EU.

Izvrstan posao hrvatske diplomacije i hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana.
Europska komisija danas je predložila svim zemljama članicama Schengena ukidanje svih graničnih kontrola od ponedjeljka 15. lipnja. Također je predložen fleksibilan režim i eliminiranje restrikcija putovanja za državljanje trećih zemalja od. 01.07.2020.  Trebale bi se ukinuti sve restrikcije za putovanje unutar EU i država schengenske zone, te da se vanjske granice EU otvore postupno od 1. srpnja.


Europska komisija preporučuje da se građanima država Zapadnog Balkana ukinu restrikcije za putovanje u EU od 1. srpnja jer je, kako navodi Komisija u svom priopćenju, “epidemiološka situacija kod njih slična ili bolja nego u EU”. Ta je preporuka u skladu i s najavom Europske komisije da će što je više moguće države Zapadnog Balkana uključiti u implementaciju smjernica za ukidanje mjera restrikcija uvedenih za borbu protiv širenja koronavirusa.

Što se tiče drugih država, Komisija predlaže da se odluke donose pojedinačno, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u tim državama, kapacitete testiranja i praćenja zaraženih te odluke tih država o restrikcijama za države Europske unije.

Do ponedjeljka bi sve države članice EU trebale ukinuti ograničenja na unutarnjim granicama prema drugim članicama, koja su uvedena još u ožujku kao mjera sprečavanja širenja virusa.
Europska komisija predlaže da države članice ponovno otvore konzularna i diplomatska predstavništva za izdavanje viza, što je u mnogim državama dosad bilo suspendirano.

No, pritom Komisija predlaže posebne mjere zaštite, poput izbjegavanja fizičkog kontakta te poticanja slanja zahtjeva poštom ili elektronskim putem.
Za države za koje bi restrikcije važile i nakon 1. srpnja Komisija predlaže olakšice za određene kategorije građana kao što su studenti, sezonski radnici i stručnjaci.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...