2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Ministar Grlić Radman: EU ministri podržali Izrael u bliskoistočnom mirovnom procesu, najavili razgovore o krizi u Bjelorusiji

Datum:

Ministar Grlić Radman: EU ministri podržali Izrael u bliskoistočnom mirovnom procesu, najavili razgovore o krizi u Bjelorusiji.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na neformalnom susretu ministara Europske unije u formatu Gymnich, nazvanom po dvorcu u Njemačkoj gdje je 1974. održan prvi takav susret koji se odvija dva puta godišnje.
“Europski ministri vanjskih poslova u četvrtak su u Berlinu dali podršku politici Izraela na Bliskom istoku, izrazili solidarnost s Grčkom i Ciprom zbog krize na istočnom Mediteranu, te najavili razgovore o krizi u Bjelorusiji i odnosima s Rusijom,” rekao je ministar Grlić Radman nakon susreta. „Razgovarali smo s izraelskim ministrom Gabrielom Ashkenazijem o bliskoistočnom mirovnom procesu i široj regiji. Pozdravili smo sporazum Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela kao važan napredak u normalizaciji odnosa“ na tom području, kazao je ministar, dodavši kako EU „podržava sve napore koje Izrael čini u regiji“.

Hrvatski ministar se referirao na povijesni sporazum kojim su dvije države sredinom kolovoza normalizirale diplomatske odnose.

Izrael je prema dogovoru tada suspendirao planove pripajanja velikog dijela Zapadne obale, a Emirati su postali treća arapska, a prva zaljevska država koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom, nakon Egipta 1979. i Jordana 1994. godine.

Većina bliskoistočnih država bojkotira Izrael od njegovog osnutka 1948. godine.

Situacija u Bjelorusiji i na Mediteranu
OVDJE POGLEDAJTE VIDEO: Ministar Radman u Berlinu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich) 2020.)

Ministri će u nastavku dvodnevnog susreta na dnevnom redu imati i situaciju u Bjelorusiji s kojom „nisu zadovoljni“, naglasio je ministar Grlić Radman.

„Razgovarat ćemo o načinu i mjerama koje će pridonijeti smirivanju napetosti i utjecanju na vlasti u Bjelorusiji“.

Ministar je podsjetio da je Europska unija izdvojila 53 milijuna eura za demokratske snage i civilno društvo u toj istočnoeuropskoj državi, izrazivši nadu da će te mjere „pridonijeti boljem životu građana u Bjelorusiji i uspostavi demokratskog režima“.

Na sastanku će se razgovarati o odnosima Europske unije i Turske te situaciji na istočnom Sredozemlju na kojem traju napetosti između Atene i Ankare oko teritorija bogatog energetskim zalihama.

„Sve čelnice izražavaju solidarnost s Grčkom i Ciprom i nastoje riješiti sve napetosti koje postoje“, poručio je ministar Grlić Radman, pa zaključio da je Turska važna partnerica NATO saveza te da će se „naći način kako bi se zadovoljile sve strane“.

Europski ministri će drugog dana susreta u petak razgovarati o odnosima EU-a i Rusije.
FOTO GALERIJA: Ministar Grlić Radman: EU ministri podržali Izrael u bliskoistočnom mirovnom procesu, najavili razgovore o krizi u Bjelorusiji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...