2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO + FOTO) Ministar Grlić Radman u radnom posjetu SR Njemačkoj – Susret s njemačkom ministricom Baerbock u Berlinu.

Datum:

Ministar Grlić Radman u radnom posjetu SR Njemačkoj – Susret s njemačkom ministricom Baerbock u Berlinu.
Gordan Grlić Radman ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske boravi u dvodnevnom radnom posjetu SR Njemačkoj i kolegici Annalene Baerbock, ministrici vanjskih poslova SR Njemačke. Prvog dana poosjeta Njemačkoj ministra Grlić Radman susreo se u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke s Annalene Baerbock, nakon čega je upriličena konferenciaj za novinare.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je nakon susreta s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom istaknula važnost zajedništva zemalja članica Europske unije glede ruske agresije na Ukrajinu.

„Mi smo se u posljednje vrijeme zbog ruskog napada na Ukrajinu već više puta susreli. Pritom se možemo osloniti i na dugu tradiciju dobrih odnosa između naše dvije zemlje“, rekla je Annalena Baerbock nakon susreta s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlić Radmanom na zajedničkoj konferenciji za tisak.

Ona je ukazala na 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Hrvatske i Njemačke.

„Uspješna priča Hrvatske pokazuje što se može postići zajedničkim naporima unutar Europske unije“, rekla je Baerbock te je tom prilikom čestitala Hrvatskoj na skorašnjem ulasku u eurozonu.

Baerbock je ukazala i na zajedničku borbu zemalja članica Europske unije za osamostaljenje od ruskih energenata. Grlić Radman je rekao kako bi i Hrvatska svojim LNG terminalom na otoku Krku mogla pridonijeti tom procesu.

„LNG terminali postaju bitan čimbenik zajedničke europske energetske politike. U tom kontekstu sam naveo i LNG terminal na Krku koji zbog svog povoljnog geografskog položaja dobiva dodatno na važnosti za energetsku neovisnost Europske unije i jugoistočne Europe“, rekao je Grlić Radman u Berlinu.

(VIDEO)Sastanak u Berlinu: Ministar Grlić Radman i njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock

U kontekstu Ruske agresije na Ukrajinu i strašnoj humanitarnoj situaciji, razgovarali smo o zajedničkom dijelovanju EU I NATO-a, prema toj sigurnosnoj ugrozi na našem kontinentu. Složili smo se kako je važno pružiti svu potrebnu pomoć Ukrajini, u njihovoj obrani, zajedničkim i kordiniranim djelovanjem EU i NATO Saveza, kazao je Grlić-Radman, te naglasio, Hrvatska kao država koja još ima svježa sjećanja na strašan rat i agresiju, nastavlja se zalagati za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajina.

Baerbock i Grlić-Radman su govorili o pružanju pomoći Ukrajini „svim raspoloživim sredstvima“.

„Hrvatska koja ima svježa sjećanja na rat svim snagama podržava teritorijalni integritet Ukrajine“, rekao je Grlić Radman.

Baerbock je najavila kako će danas biti pokrenuto i prebacivanje ukrajinskih izbjeglica iz Moldavije prema Europskoj uniji i dalje prema SAD-u.

„Izbjeglica će zbog ruskih zločina u Ukrajini biti još više“, rekla je Baerbock.

Jedna od tema razgovora je bilo i stanje u regiji zapadnog Balkana s posebnim osvrtom na stanje u Bosni i Hercegovini.

„Izrazio sam zabrinutostu vezi mogućih posljedica ruske agresije na stabilnost i sigurnost našeg neposrednog susjedstva Jugoistočne Europe – Zapadnog Balkana. Za osiguravanje stabilnosti i sigurnsoti Zapadnog Balkana ključan je nastavak procesa proširenja EU i proaktivno djelovanje Unije.

Sve države Zapadnog Balkana koje iskreno žele članstvo moraju imati europsku perspektivu. Ali u isto vrijeme s emora inzistirati na ispunjavanju kriterija, prije svega vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima te usklađenosti vanjske politike s EU. Stoga sam se osvrnuo i na važnost stabilnosti i funkcionalnost BiH, te važnost nastavka njezinog EU puta uz provedbu nužnih reformi, uključujući i reformu izbornog zakona.

Izrazio sam žaljenje  i zabrinust zbog propalih pkušaja da se potigne dogovor s kojim bi se osigurala ravnopravnost triju konstituivnih naroda i ostalih građana a time bi se oslabile i separatističke težnje“, naglasio je u Berlinu Grlić Radman te dodao, kako nijedna država nije toliko zainteresirana za stabilnu i funkcionalnu BiH na EU putu nego  što je to Hrvatska“. I zato Hrvatska poziva na nastavak pregovora u vezi izmjena izbornog zakona kako se to pitanje nebi iskoristilo od onih aktera koji ne žele BiH u EU niti u NATO.

Na novinarski upit ministrima, jesu li zabrinuti zbog mogućnosti prelijevanja krize na zapadni Balkan,
Grlić Radman je spomenuo i pregovore oko reforme izbornog zakona u BiH i izrazio žaljenje što oni do sada nisu urodili plodom.

Baerbock je rekla kako je Njemačka svjesna opasnosti koje bi ratna zbivanja u Ukrajini mogla imati po područje zapadnog Balkana.

„Mi nakon brutalnog napada Rusije na Ukrajinu mnogo ozbiljnije shvaćamo neke napetosti u regiji“, rekla je Baerbock. Ona je napomenula kako je prije dva tjedna boravila na zapadnom Balkanu i tom prilikom još jednom izrazila svoju podršku ovim zemljama na putu u Europsku uniju.   

Grlić Radman je rekao kako je važno da Europske unije i dalje pokazuje svoju prisutnost u regiji zapadnog Balkana.

„Nadamo se da neće biti domino efekta ali smo oprezni. Balkan je poligon za geostrateška nadmetanja i zato Europska unije mora ovdje pokazati svoju snagu“, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova prvi dan posjeta Njemačkoj završio je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj, u prostorijama veleposlanstva SR Nejmačke, gdje je domaćin bio veleposlanik Gordan Bakota.

Sastanku su nazočili generalni konzuli, konzuli i honorarni konzuli RH u SR Njemačkoj. Na početku prijema pozdravljen je nadbiskup Nikola Eterović papski nuncij u SR Njemačkoj, kao i župnik HKM Berlin Fra Zvonko Tolić.

(VIDEO) Susret sa članovima hrvatske zajednice – Ministar Grlić Radman u Berlinu 24.05.2022.


Sastanku je nazočio i Zoran Andročec, direktor INGRA DET-a iz Düsseldorfa, najvećeg poslovnog udruženja hrvatskih tvrtki koje djeluju u Njemačkoj, koji je imao i srdačan radni sastanak s ministrom Grlić Radmanom. Nazočni su bili i predsjednici i predstavnici hrvatskih društava, kao i drugi uglednici iz javnog, društvenog i kulturnog života Hrvata u Berlinu i SR Njemačkoj.

Ministar Grlić Radman i veleposlanik Bakota posebno su pozdravili honorarne konzule RH u SR Njemačkoj Detlefa Prinza honorarnog konzula za područje Magdeburga i Dr. Petera Neumanna honorarnog konzula u Saveznoj državi Saskoj odnosno u Dresdenu.
Drugog dana posjeta ministar Grlić Radman imao je sastanak s Manuelom Sarrazinom posebnim savjetnikom  Savezne Vlade za zapadni Balkan. Nakon toga upriličen je radni doručak sa njemačkim medijima.

Gordana Grlića Radmana ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske drugog dana posjeta SR Njemačkoj imao je i sastanak s Jensom Plötnerom, savjetnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku njemačkog kancelara Olafa Scholza. Sastanak je održan u Bundeskanzleramtu.
FOTO GALERIJA: Ministar Grlić Radman u radnom posjetu SR Njemačkoj – Susret s njemačkom ministricom Baerbock u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...