2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Preminuo don Ljubo Planinić – omiljeni svećenik, župnik župe Sv. Ilije Proroka u Stocu.

Datum:

Preminuo don Ljubo Planinić – omiljeni svećenik, župnik župe Sv. Ilije Proroka u Stocu.
U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar u 65. godini života jutros je preminuo don Ljubo Planinić, župnik župe župe Sv. Ilije Proroka u Stocu.
Don Ljubo je rođen 18. veljače 1958. u Krehinu Gracu od oca Ante i majke Ilke – Milke r. Pehar. Osnovnu škou pohađao je u Krehinu Gracu (1965. – 1969.) i Čitluku (1969. – 1973.), srednju u Interdijecezanskom sjemeništu u Zagrebu (1973. 1977.).
Po završetku gimnazije upisao je Bogosloviju u Sarajevu. U svibnju 1978. prekinuo je bogoslovske studije i morao ići na odsluženje vojnog roka (1978. – 1979.). Završivši vojni rok vratio se u bogosloviju i završavao bogoslovske studije do 1984. Za đakona je zaređen u Mostaru 29. lipnja 1983., a za svećenika 29. lipnja 1984. Mladu misu je slavio u rodnom Krehinu Gracu 14. srpnja 1984.

Pastoralno je djelovao na Hrasnu u neumskom zaleđu, kao kapelan od 1984. – 1985., potom u Crkvi na kamenu kao tehnički urednik 1985. – 1986., na ispomoći župniku don Jozi Ivančiću u Šipovači – Vojnićima, potom kao kapelan u Šipovači – Vojnićima 1986. – 1988., u Bijelom Polju kao kapelan 1988. – 1989.

Bio je Župnik u Kruševu od 7. listopada 1989. Nakon 32 godine provedene u Kruševu, početkom rujna  2021. dolazi u Stolac gdje je bio župnik župe Sv. Ilije Proroka u Stocu.

Prije četiri mjeseca Don Ljubo Planinić je u Župi Sv. Ilije Proroka bio domaćin visokom izaslanstvu RH na čelu s premijerom Plenkovićem koji je s izaslanstvom posjetio Grad Stolac.

Don Ljubo Planinić o župi s. Ilije Proroka u Stocu – Stolac Srpanj 2022.


Prepolovljeni Stolac – Don Ljubo Planinić – Stolac Srpanj 2022.


Plenković i don Ljubo Planinić u Stocu – Stolac Srpanj 2022.

 
Uspomena na don Ljubu Planinića – Stolac moj Grad – Stolac Srpanj 2022.



ODLAZAK IZ ŽUPE KRUŠEVO NAKON 32. GODINE PASTORALNE SLUŽBE

Don Ljubo Planinić bio je dugogodišnji župnik župe Kruševo kod Mostara u Broćanskom dekanatu odakle je nakon 32 godine u rujnu 2021. otišao za župnika u župu sv. Ilije Proroka u Stolac.

Župljani župe Kruševo, koja pripada Broćanskom dekanatu, prigodnom zahvalom 2021. godine  zahvalili su don Ljubi Planiniću na njegovom 32.godišnjem pastoralnom radu te su mu napisali:

Dragi župniče don Ljubo!
Započet ću s jednom izrekom najpoznatijeg rimskog govornika Marka Tulija Cicerona koji je rekao nekom zgodom: „Zahvalno srce je ne samo najveća vrlina, nego i temelj svih vrlina!“ Budući da je srce temelj svih vrlina i mi osjećamo potrebu od srca Vam, don Ljubo, zahvaliti za revno služenje ovoj župskoj zajednici u Kruševu.

Sve je započelo davne 1989. kada vam je 7. listopada blagopokojni Mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski msgr. Pavao Žanić dodijelio dekret kojim Vas imenuje župnikom župe sv. Ilije proroka u Kruševu. Od tog 7. listopada 1989. pa do današnjeg dana 22. kolovoza 2021. u Kruševu ste proveli nepune 32. godine ili, simbolički rečeno, 11 643 dana što je za samo 3 dana manje od pokojnog župnika don Ante Romića (11 646 dana).

Tijekom 32. godine učinili ste mnogo na ovom području. Došli ste u predratno doba kada je ova župa vapila za materijalnom obnovom. Nažalost, došao je i rat kada su se neprijateljski vojnici tiho spustili u Mostar s ciljem da zauzmu položaj u Kruševu. Međutim, svojom hrabrošću i odvažnošću mještani Kruševa su se s rezervnim sastavom policije suprostavili protivnicima 26. listopada 1991.

Taj dan ostat će upisan u našoj povijesti. Obilježavamo ga svake godine kao „Dan Kruševa“. Slijedio je rat koji je trajao u Kruševu do 11. lipnja 1992.
Završetkom rata odmah se krenulo u temeljitu obnovu župe. Najprije su krenule obnove obiteljskih kuća i infrastrukture Kruševa. Po završetku višegodišnje obnove Kruševa slijedili su radovi na obnovi župske kući i izgradnje pastoralnog centra koji su trajali sve do 2006. godine. U sklopu župske kuće sagradili smo dvoranu kojoj mnoge župe mogu zavidjeti.

Slijedila je višegodišnja obnova župne crkve sv. Ilije proroka. Obnova crkve trajala je od 2006. do 2013. Obnovljenu crkvu blagoslovio je 20. listopada 2013. isusovac o. Zvonko Vlah na otvaranju pučkih misija, a posvetio je mostarsko-duvanjski biskup msgr. dr. Ratko Perić 26. listopada 2014. Budući da smo imali župnu dvoranu na raspolaganju, od 2006. do 2013. sv. Mise su slavljene u toj dvorani.

Nakon posvete crkve, razgovaralo se o mogućoj izgradnji vanjskog oltarišta pored stećaka. Radovi na izgradnji su započeli, a 2018. završeni. Upravo te 2018. po prvi smo puta imali devetnicu u čast Gospi Karmelskoj i sv. Iliji proroku na novom vanjskom oltarištu.
Nadalje, na Krivodolu se još od davnih vremena časti Jelin grob. Župnik don Ljubo je odlučio osnovati povjerenstvo za ispitivanje Jelina groba. Na Veliku subotu 31. ožujka 2018. točno u podne pronađene su kosti Jeline na mjestu gdje je pokopana. Na župnikov poziv biskup Ratko došao je na Krivodol 14. listopada 2018. kako bi po drugi put, zajedno s narodom, pokopao Jelu. Svake godine na prvu nedjelju u listopadu spominjemo se Jele i njezinog mučeničkog odlaska s ovoga svijeta.

Jedna od najpoznatijih osoba tijekom 20. stoljeća na ovim našim prostorima zasigurno je bio i i ostao nadbiskup dr. Petar Čule. Njemu u čast na ulazu u dvorište podigli smo spomenik kojega je 17. srpnja 2019. svečano blagoslovio biskup Ratko Perić. Hvale vrijedno je da se župa Kruševo do dana današnjega spominje svoga velikog sina biskupa Petra Čule kojemu smo u Kruševu podigli spomenik te mu posvetili vitraj, župsku dvoranu i orgulje.

Ova župa će, 2024., ako Bog da, proslavit stotu obljetnicu svoga osnutka. Bit će nam drago obilježiti stogodina od osnutka i „stotinu“ lijepih uspomena vezanim uz život čovjeka ovoga kraja.
Dragi župniče od srca Vam zahvaljujemo na svim ovim idejama i temama koje ste pretvorili u stvarnost. Završavam s dvije izreke:
„Živio u zanimljivim vremenima!“ – uvjereni smo župniče da Vam nijedan dan u župi Kruševo nije bio monoton i zamoran, nego da je bio ispunjen zanimljivim i veselim trenutcima kojih ćete se rado prisjećati.

Zajedno sa sv. Pavlom želimo Vam: „Propovijedaj Riječ, uporan budi – bilo to zgodno ili nezgodno – uvjeravaj, prijeti, zapovijedaj sa svom strpljivošću i poukom.“ (2 Tim 4,2). Neka Vas na putu prati zagovor naših nebeskih zaštitnika BDM Gospe Karmelske i sv. proroka Ilije da u životu činite sve na veću slavu Božju i na pomoć bratu čovjeku!
Živjeli i Bog Vas blagoslovio u Vašem i našem Stocu.

DOLAZAK DON LJUBE PLANINIĆA U U ŽUPU SVETOG ILIJE PROROKA U STOCU

Višegodišnje djelovanje u župi Kruševo, Don Ljubo Planinić proveo je u brojnim projektima uređujući župne prostorije i dvorište u Kruševu. Nakon odlaska iz Kruševa krajem kolovoza i dolaska u Stolac početkom rujna 2021. don Ljubo je nastavio u svom prepoznatljivom pastoralnom i graditeljskom stilu.

Don Ljubo se po dolasku u Stolac predstavio svojim župljanima u najboljem svijetlu.
Postao je omiljen svećenik među svojim „novim“ pukom. Zračio je jednostavnošću i profesionalnošću.
Krenuo je snažno naprijed sa svojim župljanima u nove pobjede u župi koja se ponosi spomenikom „Križni put Hrvata“ kojem svjedoči spomenik žrtvama u crkvenom dvorištu, na kojem piše „Domovino, ljubismo te radi bitka tvog, žrtvu našu za slobodu nagradit će Bog“.  

Don Ljubo Planinić došao je u Stolac u Župu Sv. Ilije Proroka koja je osnovana 1865., u kojoj je u 157 godina postojanja do danas služilo 12 župnika i 14 kapelana a koja je Katoličkoj Crkvi dala 13 svećenika i 15 časnih sestara.

Prije četiri mjeseca Don Ljubo je u Župi Sv. Ilije Proroka bio domaćin visokom izaslanstvu RH na čelu s premijerom Plenkovićem koji je s izaslanstvom posjetio Grad Stolac.

Posjet Stocu završena je obilaskom crkvi sv. Ilije i susretom sa župnikom don Ljubom Planinićem.
Delegaciju je sa pjesmom dočekalo HKUD Stolac u narodnim nošnjama.
Don Ljubo je tom prilikom bio domaćin predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i najvišoj hrvatskoj političkoj delegaciji koja je do danas posjetila Stolac u kojoj su bili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Zdravka Bušić – državna tajnica i Branko Bačić zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Kluba zastupnika i potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Kao i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, Borjana Krišto i visoka delegacija HNS uz domaćine iz Stoca gradonačelnika Stjepana Boškovića i ministar Mladen Bošković.

Don Ljubo je tom prilikom ispričao njegove planove koje je namjeravao realizirati u Stocu u korist svojih župljana. Govorio je o ptrebamam obnove stolačke crkve i mnogim drugim planovima, koje je preuzeo na sebe kao voditelj svoga katoličkog puka u Stocu.

Živio je za svaki novi dan, svoje prijatelje je cijenio ali i koristio priliku da im ukaže na sve nedaće hrvatskog puka u njegovoj novoj Župi Stolac.
Don Ljubo je preminuo iznenada 20. prosinca 2022. Ostalo je iza njega puno planova, želja, dobrih riječi i veliki svećenički duh koji će među katolicima u Hercegovini ostati nezaboravljen i vječan.

Utkao je nešto veliko među svoje pučani, u svakoj župi gdje je služio i pastoralno djelovao.
Otišao je jedan veliki svećenik, svećenik koji je zračio dobrotom i osvajao izgrađenom svećeničkom jednostavnošću.

Njegujući radost susreta, često se šalio na svoj račun da razbije atmosferu samosažaljenja i osjećaje tuge. A to može čovjek vjere, kakvom se dičio naš župnik don Ljubo Planinić, koji je u Stocu živio i služio kao čovjek – svećenik za druge.

Neka odlazak don Ljube Planinića s ovoga svijeta bude susret s milosrdnim Ocem koji ljubi i čeka svoju djecu, a nama poticaj da živimo kako je naš Župnik živio, te se na kraju svojih dana nađemo u blaženom zajedništvu s njim u Domu Oca nebeskoga.

Počivao u miru Božjem, dragi don Ljubo!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...