2000. - 2023.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
23 godine s Vama!

2000. - 2023.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
23 godine s Vama!

Proširenje Eurozone  – Hrvatska uvodi euro 1. siječnja 2023. godine.

Datum:

Proširenje Eurozone  – Hrvatska uvodi Euro
Hrvatska uvodi euro 1. siječnja 2023. godine.
Ovo zemlju čini 20. državom članicom EU koja koristi euro za plaćanja. Uz to, putnici sada mogu posjetiti Hrvatsku bez razmjene novca ili plaćanja naknada za razmjenu.

Hrvatska je članica Europske unije od 1. srpnja 2013. godine.

Deset godina kasnije, 1. siječnja 2023., događa se važna prekretnica u europskim integracijama: zajednička europska valuta euro zamjenjuje dosadašnju nacionalnu valutu kunu kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Imate li još hrvatskih kuna doma?

Novčanice se mogu besplatno zamijeniti na šalterima njemačke Bundesbanke od 1. siječnja 2023. do 28. veljače 2023. godine. Uvođenje eura prednost je i za Nijemce koji idu na odmor u Hrvatsku: više ne moraju mijenjati novac u nacionalnu valutu i tako štede skupe mjenjačke naknada i gubitake na tečaju.

I još nešto bi trebalo razveseliti turiste: U Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. više neće biti kontrole putovnica na kopnenim granicama schengenskog prostora.
Od tog datuma Hrvatska će u cijelosti primjenjivati ​​schengensku pravnu stečevinu.
Kontrole unutarnjih zračnih granica bit će ukinute od 26. ožujka 2023. jer se ukidanje mora poklopiti s promjenom ljetnog i zimskog rasporeda Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Mnoge stvari su lakše s eurom.

Eurom možete plaćati u 20 europskih zemalja bez potrebe za razmjenom novca ili plaćanjem naknada za razmjenu.
Euro ne samo da čini putovanja u zemlje u euro području praktičnijim i jeftinijim, on također pojednostavljuje druge aspekte života. Na primjer, zahvaljujući njemu lakše je studirati, raditi ili živjeti u drugoj zemlji eurozone.

Uz euro, potrošači u euro području mogu izravno uspoređivati ​​cijene u različitim zemljama zajedničkog valutnog područja i plaćati kupnje u različitim zemljama. Osim toga, tvrtke sada moraju manje brinuti o tečajevima.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Novi broj – Berlinski magazin BM 247

Novi broj Berlinski magazin BM 247 Prosinac /Dezember 2023 Sadržaj Berlinski...

(Foto-Video) Hrvatska nastava Berlin – Predstava „Zagrljaj kojeg pamtim“ Gradskog kazališta mladih Split (GKM).

(Foto-Video) Hrvatska nastava Berlin - Predstava „Zagrljaj kojeg pamtim“...