2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

RTV HB – Ilija Cvitanović za Kompas: Na idućim izborima Hrvati će sami izabrati svoga člana Predsjedništva

Datum:

RTV HB – Ilija Cvitanović za Kompas: Na idućim izborima Hrvati će sami izabrati svoga člana
Predsjedništva.
Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je kazao kako će
Hrvati sami na idućim izborima izabrati svoga člana Predsjedništva BiH.


„Ako se dogodi izmjena Izbornog zakona HDZ 1990 na izbore ide samostalno, a ako se ona ne dogodi u okviru Hrvatskog narodnog sabora ćemo razgovarati o poziciji člana Predsjedništva BiH i podržati onoga koga HNS predloži. To će biti osoba koja će kompetentno obnašati tu poziciju i siguran sam će u tom slučaju pobijediti taj kandidat“, rekao je Cvitanović.
 
Link cijele emisije  Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne.

Dodao je kako se na ove izbore mora izaći. „Ja se nadam izlaznosti kod Hrvata od 90% i možemo pobijediti. Mislim da će kod Bošnjaka prevladati razum i ljubav prema BiH te da neće nasjesti na Komšićeve podvale i mržnju, ali vjerujem da do toga neće doći i da ćemo promijeniti Izborni zakon. Komšić i politike koje ga podržavaju su Hrvatima zgadile BiH“, objasnio je Cvitanović.

Na sastanku s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem u Vukovaru od predsjednika Milanovića je čuo da će tema sastanka s predsjednikom Francuske Emmanuelom Marconom biti i položaj Hrvata u BiH, stabilizacija odnosa u BiH, zaustavljanje rascjepa i okretanje Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji. „To za nas nije beznačajno, jer Francuska ima značajnu poziciju s ogromnim autoritetom u EU“, objasnio je.

Cvitanović se zalaže za građansku državu, ali da se osnuju tri federalne jedinice. „U dva sata možemo dogovoriti građansku državu. Napravit ćemo tri republike koje će biti s nacionalnom većinom jednog od naroda koji živi u njima. Imat ćemo potpuno građansko predstavljanje, zajedničke institucije koje će nas objedinjavati i koje će nas predstavljati u svijetu. Ovo je jedno od potencijalnih rješenja za stabilnost Bosne i Hercegovine “, rekao je Cvitanović.

Smatra kako visoki predstavnik Christian Schmidt može intervencijom zaustaviti krizu u BiH. „On je prvi iz međunarodne zajednice koji je jasno rekao da Željko Komšić nije predstavnik hrvatskoga naroda jer ga on nije birao. Ako ne bude rješenja na njemu je velika odgovornost, iako ja nisam za taj međunarodni intervencionizam. Optimističan sam oko Schmidtova poznavanja odnosa u BiH.“

Viši asistent na Studiju politologije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivan Kraljević u emisiji Kompas je istaknuo kako nam nitko sa strane neće pronaći rješenje.

„Moramo se nekako odmaknuti od te mantre da je rješenje vani. Ono bi isključivo trebalo biti plod unutarnjeg dogovora i kompromisa. Međutim, ove moje riječi su sigurno utopističke. Imamo situaciju da jedan narod koji je većina nema razvijenu empatiju prema narodu koji je demografska manjina“, kazao je Kraljević.

Cvitanović je pozvao Vladu Federacije da prestane s raznim nametima. „Uvođenje novih fiskalnih kasa će zatvoriti brojne firme. Zato Vladi predlažem – platite vi te fiskalne kase jer ćete kroz njih imati apsolutnu kontrolu prihoda i ostvarivanje puno većeg poreza. Time ćete spriječiti otpuštanje radnika i gašenje firmi“, rekao je Cvitanović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...