2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Svečani prijem u veleposlanstvu RH u Berlinu povodom Dana Državnosti i Oružanih snaga RH

Datum:

Svečani prijem u veleposlanstvu RH u Berlinu povodom Dana Državnosti i Oružanih snaga RH.
Povodom Dana Državnosti i Oružanih snaga RH u glavnom njemačkom gradu Berlinu veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota i vojni ataše brigadir Zdravko Barbarić, vojni izaslanik RH sa suprugom Matildom, priredili su prijem za oko 200 uzvanika iz civilnog i društvenog života Grada Berlina i SR Njemačke, uz nazočnost velikog broja vojnih izaslanika stranih država akreditiranih u Berlinu i Njemačkoj.
Prijem je započeo hrvatskom, njemačkom i europskom himnom koje je na klaviru svirao Džoni Lovrić.

Velepolslanik Gordan Bakota u pozdravnom govoru pozdravio je apostolskog nuncija nadbiskupa Nikolu Eterovića veleposlanika Pape Franje u SR Njemačkoj, Thomasa Lenk, voditelj Službe za srednju Europu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, koji je uputio i prigodan govor nakon veleposlanika Bakote. Pozdravljeni su zastupnici njemačkog Bundestaga među kojima je bio i Klaus-Peter Willsch, brojne veleposlanike i konzule, kao i honorarne konzule RH iz Leipziga i Magdeburga.


Veleposlanik Bakota je na početku govora zahvalio svima na dolasku povodom nacionalnog praznika RH, Dana Državnosti 2022., Dana Oružanih snaga RH, te jubileja 30 godina od početka diplomatskih odnosa između RH i SR Njemačke.

Naglasio je kako je RH na današnji dan prije 32 godine 1990., dobila nakon prvih višestranački izbora konstituiran prvi hrvatski Parlament. Bila je to prijelomna točka hrvatske povijesti i parlamentarizma, što je označilo početak demokracije u RH.

Ove godine obilježili smo i 30 godina međunarodnog priznanja Hrvatske i 30 godina početka diplomatskih odnosa između RH i SR Njemačke. U tome pogledu  ove godine imali smo brojne kontakte i događanja, koje smo slavili između naše dvije prijateljske zemlje, na različitim razinama u bilateralnim i europskim okvirima.


Njemačka je naš najvažniji vanjsko trgovački partner i jedan od najvećih stranih investitora u RH. Njemačka je zemlja čiji građani su na prvom mjestu po godišnjem broju posjeta hrvatskom Jadranu.

Mi ne možemo govoriti o našim prijateljskim bilateralnim odnosima a da ne spomenemo  posebnu ulogu i zahvalnost našoj hrvatskoj dijaspori u Saveznoj Republici Njemačkoj. Danas se govori o 440.000 Hrvata koji žive u SR Njemačkoj.

Prije 3 godine pojačana je zajednička suradnja između RH i SR Njemačke i EU partnera  kroz Akcioni plan koji je označio jedno novo poglavlje dubljih i snažnijih odnosa između naše dvije prijateljske zemlje i dvije prijateljske Vlade.

Radujem smo da smo nastavili dobru suradnju i uspješan rad i s novom njemačkom Vladom. Radujemo se da nakon radnog nastupnog posjeta Ministra vanjskih poslova RH Gordana Grlića Radmana kolegici Annaleni Baerbock  ovog tjedna u Berlin dolazi i Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.


Posebno se zahvaljujem i pozdravljam zastupnike njemačkog parlamenta Bundestaga, koji su se odazvali našem današnjem pozivu, te vam se zahvaljujem na vašem dugogodišnjem doprinosu na jačanju i produbljivanju bilateralna suradnje     

Njemačka je bila od prvog dana povjerljivi partner s RH i na našoj strani od samog osamostaljenja RH, kroz teške ratne godine, do ulaska Hrvatske u Nato i EU. Danas su RH i SR Njemačka partnerske države u europskoj obitelji, danas u vremenu kada se Europa nalazi  u novoj agresiji, ovoga puta brutalnog napada Rusije na Ukrajinu, zajednički se trudimo da obranimo europska načela zajedništva i solidarnosti.

Hrvatska slavi ovaj današnji praznik kao ponosna i odana članica Nato-u i EU.
Nakon našeg iskustva za vrijeme Domovinskog rata i agresije na RH i teških naših posljedica, mi u Hrvatskoj i Europi posebno suosjećamo i posebno smo iznenađeni razvojem agresije na Ukrajinu.

Nakon nedavnog posjeta Ukrajini predsjednik Vlade RH Plenkovića, naglasio je da se u Ukrajini ne brani samo sloboda Ukrajine, nego načela koja svi mi u EU zastupamo. Zato je važno da održimo snagu i zajedništvo, kao naše osnovne vrijednosti i principe te pružimo i pokažemo solidarnost i potporu Ukrajini….

…Veleposlanik Gordan Bakota nazočnima je u dijelu govorio o vanjskoj politici RH naglasio kako Hrvatska zastupa politiku mira, sigurnosti i stabilnosti u Južnoj Europi….
Naglasio je kako je osnova europskog puta BiH jednakopravnost i konstitutivnost naroda i ostalih građana u BiH. Kazao je kako je u okviru dugogodišnjeg hrvatskog angažmana za EU perspektivu zemalja zapadnog Balkana potrebna daljnja zajednička suradnja sa SR Njemačkom i hrvatskim zapadnim partnerima…

Naš cilj je uključenje u EU monetarnu uniju od siječnja 2023. godine i uvođenje Eura.  Nadamo se skorom ulasku u Schengen i ispunjavanju svih uvjeta.  Imamo najdužu vanjsku granicu u EU, te smo mišljenja da da bi naš ulazak u Schengenski prostor doprinio daljnjoj sigurnosti vanjskih granica EU.

Puno sam ponosan na moju državu Hrvatsku i na sve ovo što je postigla ovih godina, kao i na različite oblike suradnje i povezanosti SR Njemačke i Republike Hrvatske.

Izazovna vremena u kojima živimo ja vidim kao daljnju motivaciju razvijanja naših bilateralnih odnosa, ali istovremeno i kao zajednički rad s našim drugim partnerima i saveznicima, glede dodatnog jačanja odnosa. Kazao je između ostaloga veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, u govoru povodom Dana Državnosti i Oružanih snaga RH 2022. u Berlinu.

U ime njemačke Vlade nazočne je pozdravio Thomasa Lenk, voditelj Službe za srednju Europu u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, koji je uputio prigodan govor.

Veleposlanstvo RH priredilo je i poseban domjenak za uzvanike a sve je završilo zajedničkim razgovorima i temama koje su imale hrvatski predznak.

S promidžbenim materijalima Hrvatsku je ovom prilikom predstavila HTZ, na čelu s direktorom predstavništva u  Frankfurtu Romeom Draghicchio, koji su prigodnom promidžbom i filmovima o Hrvatskoj dali poseban doprinos ovoj velikoj svečanosti.

Direktoru  Romeu Draghicchio zahvalio je veleposlanik Bakota na odličnoj prezentaciji turističke Hrvatske povodom Dana Državnosti i Oružanih snaga RH 2022. u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...