2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video – Foto) 8 godina od iznenadne smrti fra Stipe Čirka 2012.- 2020.

Datum:

(Video – Foto) 8 godina od iznenadne smrti fra Stipe Čirko  – 2012.- 2020.
28.listopada 2012. vjernike, prijatelje, rodbinu i sve poznavatelje fra Stipe Čirko iznenadila je vijest o njegovoj tragičnoj smrti. Preminuo je u Kölnu, iznenada u nedjelju, 28. listopada 2012. godine, u 49. godini života, 24. godini redovništva i 21. godini svećeništva.
Fra Stipe Čirko bio je svećenik u HKM Berlin tri i pol godine od 2008. do 4.9.2011. godine. Bio je član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita. Pokopan je na groblju Gospe od Anđela u Imotskom 5.11.2012

Fra Stipe Čirka (49) do zadnjeg dana života bio je župnik HKM Köln, gdje je došao nakon dušobrižnišva u Berlinu i tri i pol godine službe u HKM Berlin, do rujna 2011, kada je premješten za župnika u Kölnu.

Ispraćaj od pok. fra Stipe Čirka bio je u Kölnu u Minoritenkirche 31. listopad 2012. a misa zadušnica u crkvi Sv. Franje u Imotskom, u ponedjeljak, 5. studenoga 2012., gdje je nakon mise obavljen pokop na groblju Gospe od Anđela u Imotskom.
Sv. Misa zadušnica služena je i u crkva St. Sebastiana u Berlinu , 02.11.2012.
VIDEO: FRA STIPO ČIRKO BERLIN 2008- 2011


Fra Stipe Čirko koji je ostavio dubok trag u svome svećeničkom radu u Njemačkoj, Berlinu, Kölnu i domovini, rođen je 11. listopada 1964. godine od oca Mate i majke Ljubice u Rašeljkama. U novicijat je stupio 7. srpnja 1984., a svečane zavjete je položio 4. listopada 1989. Za đakona je zaređen u Splitu 7. srpnja 1991., a za svećenika 28. lipnja 1992.

Službu župnog vikara vršio je u Sinju od 1992. do 1998. godine. Od 1992. do 2008. vršio je u Sinju i službu vojnog kapelana. Od 2008. do 2011. u Berlinu je vršio službu dušobrižnika. Godine 2011. imenovan je voditeljem HKM Köln. Fra Stipe je bio definitor od 2006. do 2009. godine.

PRIJE 8 GODINA: Iznenada preminuo Fra Stipe Čirko (49) – voditelj HKM Köln    28.10.2012
TUŽNA VIJEST (28.10.2012.) KOJA JE POGODILA SVE ONE KOJI SU POZNAVALI DJELO, LIK I DUH FRA STIPE ČIRKA.

Iznenada preminuo Fra Stipe Čirko (49) – voditelj HKM Köln. “Ja ću moliti za vas,a vi molite za mene”. U nedjelju, 28. listopada 2012. godine, u 49. godini života preminuo je fra Stipe Čirko, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, koji je vršio službu voditelja HKM Köln. Fra Stipe je rođen 11. listopada 1964. godine od oca Mate i majke Ljubice u Rašeljkama. U novicijat je stupio 7. srpnja 1984., a svečane zavjete je položio 4. listopada 1989. Za đakona je zaređen u Splitu 7. srpnja 1991., a za svećenika 28. lipnja 1992. Službu župnog vikara vršio je u Sinju od 1992. do 1998. godine. Od 1992. do 2008. vršio je u Sinju i službu vojnog kapelana. Od 2008. do 2011. u Berlinu je vršio službu dušobrižnika. Godine 2011. postao je voditelj HKM Köln. Fra Stipe je bio definitor od 2006. do 2009. godine.
Kada je fra Stipe Čirko nakon tri godine dušobrižništva u Berlinu, otišao iz Berlina 2009. u novu HKM Köln, bio je to odlazak svećenika kojega su vjernici voljeli, tako sam pisao u Berlinskom magazinu, broj 121.
VIDEO: Fra STIPO ČIRKO Oproštajna sveta misa u Berlinu 4.9.2011. HKM Berlin

Tada je odlukom vodstva Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita kojoj pripadaju hrvatski svećenici u HKM Berlin došlo je do promjene svećenika. Nakon tri i pol godine HKM Berlin napustio je fra Stipe Čirko, a na njegovo mjesto postavljen je svećenik Ante Ivan Rozić.

49-godišnji svećenik Stipe Čirko otišao je na službu u Köln gdje je bio župnik. U Berlin je došao 26-godišnji svećenik Ante Ivan Rozić rođen u Stuttgartu koji je svećeničko ređenje imao 26. lipnja 2011. Oproštaj za jednoga i dobrodošlica za drugog svećenika upriličeni su na sve tri mise početkom rujna u Berlinu, uz nazočnost velikog broja vjernika.

U Župnoj crkvi Svetog Sebastiana u prigodnoj oproštajnoj propovijedi fra Stipe je na odlasku kazao:

Ima jedna latinska poslovica za koju vjerujem kako je svi znate, a koja glasi „Čovjek je čovjeku vuk“. S druge strane, postoji jedna afrička poslovica koja kaže kako je „Čovjek čovjeku lijek-medicina“. Vjerujem da je svaki stariji od nas kroz svoj život osjetio obje te poslovice. Osjetio kako čovjek može biti čovjeku vuk, ali kako može biti i čovjek čovjeku brat – medicina.

Čuli smo Sveto Evanđelje gdje nas Gospodin Isus upozorava kako i na koji se način odnositi jedni prema drugima, odnosno bolje rečeno – kako imati odgovornost jedni za druge. Govorio je fra Stipe Čirko  u propovjedi 04.09.2011 u Berlinu pred velikim brojem vjernika koji su došli da ga isprate u novu HKM.  

Ovdje se radi o kršćanskoj odgovornosti za brata čovjeka. Jer nikome od nas ne može biti svejedno kakav je moj brat, kakav je moj susjed, kakav je kršćanin. Povezuje nas ista vjera i Gospodin Isus, vjerojatno znajući što se sve događalo u prvoj kršćanskoj zajednici i Crkvi, želi kazati, poučiti svoje učenike, slušatelje, one kojima je propovijedao, kako i na koji način treba čovjeku pomoći, odnosno imati odgovornost prema drugome čovjeku.

Pogriješi li tvoj brat, najprije ga opomeni nasamo, u četiri oka. Gospodin Isus to kaže. On želi diskreciju, ne želi da netko sagriješi, a svi smo mi griješni ljudi, nitko od nas nije svetac. Svaki čovjek kršćanin je odgovoran za drugoga. Treba biti diskrecije, a ne možda jedva dočekati da netko pogriješi ili sagriješi i onda na sav glas trubiti, govoriti, kazivati ili dalje proširivati, a ne postupati kako nas Gospodin poučava u današnjem Evanđelju – najprije u četiri oka.

Ako te posluša i ako prihvati tvoj savjet, onda braćo i sestre, dobio si brata. I mi isto tako kroz svoj život imamo odgovornost jedni za druge. Hoćemo li poslušati Isusov savjet, hoćemo li jedni druge najprije opomenuti u četiri oka, ili ćemo se možda skupiti uz kavicu pa ćemo i ono što nije i ono što jest prišiti i kazati onome koji je pogriješio, a možda i nije. Evo, braćo i sestre, to su poruke Evanđelja. To su poruke Svetoga Pisma. Gospodin Isus kaže kako najprije trebamo postupati kada opominjemo jedni druge: ako te ne posluša, onda pozovi dva-tri svjedoka, a ako ni njih ne posluša, onda kaži Crkvi, idi neka Crkva presudi, odnosno nadovezujem se odmah govoreći o sakramentu Svete Ispovijedi – što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebesima, što odriješite na zemlji bit će odriješeno na nebesima, kazao je fra Stipe Čirko u nadahnutoj propovijedi.

U današnjem društvu svatko od nas želi živjeti u nekoj individualnosti! Današnji čovjek kaže: Želim u potpunosti imati svoju privatnost i ne želim da me itko opominje, ne želim da mi itko govori, umjesto da dobronamjerno shvatimo svaku onu opomenu koja je u Kristu dobronamjerna. To možemo procijeniti, to možemo vidjeti, tko nam govori, što nam govori i želi li nam doista dobro kada nas želi opomenuti i kazati kako možda nije dobar put kojim idemo. Budimo odgovorni jedni za druge i ne zaboravimo našu molitvu, a prvenstveno zajedničku molitvu koja je održala hrvatski narod.  Danas kada se opraštam od vas želio bih da budete jedna složna zajednica, odana svojoj Crkvi, svome narodu, svojim svećenicima koje ćete poštivati i podržavati u njihovom radu, da vam uistinu budu jedna vodilja koja će to biti do kraja vašega života.

U ime Župskog vijeća fra Stipu Čirka na kraju svete mise pozdravila je predsjednica Župskog vijeća Marija Kolak koja je pročitala prigodan govor te se zahvalila u ime svih vjernika HKM.

Župnik fra Petar Čirko naglasio je kako su tri i pol godine brzo prošle, koliko je fra Stipe bio s nama. Koliko je samo dobroga unio u našu zajednicu i ljubavi pokazao u razgovorima s obiteljima, dijeljenju sakramenata i naviještanju Riječi Božje, što je najvažnije, jer naša je Crkva temeljena na Apostolatu od samih početaka. Jer Krist šalje svoje Apostole: Idite i propovijedajte Mir Božji.  Živjeli smo zajedno nas trojica svećenika, često smo razgovarali i dogovarali se. Fra Stipe, želim ti puno snage u novoj Zajednici i neka te vodi Duh Sveti, kazao je fra Petar.

Fra Stipe je na odlasku iz Berlina 04.09.2012. rekao: Hvala za sve braćo i sestre nakon tri godine provedene s vama, hvala za sve provedeno s vama u ovoj Misiji. Osjećao sam se kao svoj na svome i svoj među svojima od početka, i evo tako završavam svoju službu u Berlinu.
Uprava moje Provincije tako je odlučila, naš svećenički život je takav, danas ovdje, sutra tamo. Preuzimam službu voditelja HKM u Kölnu. To sam i prihvatio, ali žao mi je otići iz Berlina. Jer s vama sam se ovdje  saživio i ušli ste mi nekako pod kožu. Hvala posebno našima mladima koji su mi priredili i oproštajnu večer, a svojom su pjesmom uveličali i ovu misu. Drago mi je što će oni predstavljati zajednicu ne samo HKM, već čitav hrvatski narod pred Svetim Ocem Papom kada dođe kod nas u Berlin u Njemačku.

Dragi mladi, ostanite takvi kakvi jeste, ostanite vjerni svojoj Crkvi, budite odani svojim svećenicima, poštujte i slušajte svoje roditelje i onda ste sigurno na pravome putu i dragi će Bog sigurno biti s vama. Zahvaljujem svima vama! Zahvaljujem svojim kolegama svećenicima fra Radoslavu i župniku fra Petru koji su uvijek i svakog trenutka bili spremni pomoći mi, posebno na početku kada sam se tek snalazio jer ovo je bila moja prva služba u Njemačkoj.

U tri godine nikada se nismo posvađali. Možete vi reći: Pa vi ste svećenici, vi se ne smijete svađati! Jesmo svećenici, ali smo i ljudi, rekao je slikovito fra Stipe Čirko. Dolazi vam novi svećenik, fra Ivan. Poznajem ga još iz gimnazije pa preko daljnjeg školovanja. Poznajem ga dok je bio bogoslov, da je bio ono što se od njega očekuje – čovjek, vjernik, svećenik, na kraju krajeva, bio je ono što se od njega očekuje. Nadam se da će biti upravo ono što je odabrao u svome geslu na mladoj misi, da zna kome je povjerovao i da će toga kome je povjerovao iskreno i odano slijediti. Vas pozivam da ga podržite, kazao je fra Stipe Čirko. Berlin je njegova prva služba u svećeničkom životu. Vjerujte mi, dobili ste jednog pravog i dobrog svećenika.

Ja ću moliti za vas, a vi molite za mene, jer na poseban način molitva će mi biti potrebna na početku moje nove službe voditelja HKM Kölnu. Hvala vam svima na svemu. Budite uvijek zajedno i nemojte se razjedinjavati. Budite jedna složna zajednica. Ostanite vjerni svome Bogu, svojoj Crkvi, svome narodu i odani svojim svećenicima. Amen! Hvala!
VIDEO: MISA ZA VUKOVAR – PROPOVJED FRA STIPE ČIRKO

Ispred crkve fra Stipe još jednom je stisnuo ruku svima nazočnima koji su se oprostili od svećenika koji je u Berlinu proveo tri i pol godine, svećenika kojega su svi voljeli.
Fra Stipe Čirko je u Berlinu bio dušobrižnik od 05. mjeseca 2008. do 09. mjeseca 2011. Rođen je u mjestu Rašeljkama 1964.godine.  Berlin je bila njegova prva HKM u iseljeništvu. Iznenada je preminuo u noći na 28.10.2012. u župnom stanu u Kölnu.

Počivao u miru Božijem!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...