2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba u Berlinu se predstavio publici s autohtonim hrvatskim sakralnim programom.

Datum:

(VIDEO-FOTO) Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba u Berlinu se predstavio publici s autohtonim hrvatskim sakralnim programom.
Članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, koji nose ime po hrvatskom pjesniku, pripovjedaču i esejistu, nastupio je u Berlinu na dva koncerta u crkvi Kirche zum Guten Hirten u berlinskom okrugu Friedenau te u Passionskirche u okrugu Kreuzberg.
U subotu, 11.12. u Berlinu je nastupio i proslavljeni hrvatski dirigent Ivan Repušić  koji je ravnao izvedbom Tosce u berlinskoj opernoj kući Deutsche Oper, tako da su hrvatski glazbenici i glazbenice obilježili kulturnu ponudu trećeg adventskog vikenda u Berlinu!

U dva superiorna nastupa Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić iz Zagreba u Berlinu je ograničeni broj posjetitelja uslijed aktualni epidemioloških mjera i pod okriljem 2G pravila, imao priliku vidjeti i čuti hrvatske glazbenike, koji su nastupili na koncertu uz njemački zbor Hugo-Distler-Chor, u okviru Winter Festival Berlin 2021. (Zimski festivala 2021. koji se održava u Berlinu).

VIDEO: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba u Berlinu se predstavio publici s autohtonim hrvatskim sakralnim programom.
Koncert u Berlinu.
https://www.youtube.com/watch?v= kDRCHHKFdg4

Zajedničkim dvodnevnim koncertima hrvatskog i njemačkog zbora pod motom od „mraka do svjetlosti“ „From Darkness to Light“ u dvijema berlinskim crkvama, hrvatski Akademski zbor Ivan Goran Kovačić je pod ravnanjem dirigenta Luke Vukšića  u prvom dijelu koncerta otpjevao dijela “Zdrava Devica” (od Mate Lešćana), “Svrši stopi moje” (od Krste Odaka) i “Svet” iz Hrvatske mise (Sanctus) a potom skupa s njemačkim zborom Hugo-Distler-Chor izveli su skladbu od Edwarda Grieg-a “Ave Maris Stella” pod dirigentskom palicom dirigenta njemačkog kora, Stefana Schuck-a.

Hugo-Diestler-Chor je potom izveo dijela Eduarda Karl Nösler-a, Hugo Distler-a, Reimar John-e i Felix Mendelssohn Bertholdy.

Završnog trećeg dijela koncertne večeri publika je imala čast vidjeti i čuti još jedan zajednički nastup hrvatskog i njemačkog zbora uz izvedbe autora Felix-a Mendelssohn Bertholdy  pod nazivom “Verleich uns Frieden” i “Ave Maria”  od autora Jacobus Gallus pod ravnanjem Luke Vukšića  te završna izvedba “Verbum caro factum est”  autora Hans-a Leo Haßler pod ravnanjem njemačkog kolege dirigenta Stefan-a Schucka.

VIDEO: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba u Berlinu se predstavio publici s autohtonim hrvatskim sakralnim programom.
Razgovor s dirigentom Lukom Vukšićem.

Nakon koncerta umjetnički voditelj zbora Ivan Goran Kovačić Luka Vukšić kazao nam je kako je organizator ovih koncerata bio Zimski festival zborova u Berlinu koji je stupio u kontakt s našom upravom i prije 3-4 mjeseca je započela intezivna suradnja u pripremi ovog projekta i kao što ste vidjeli cijeli projekt je uspješno realiziran i mislim da su svi koji su sudjelovali vrlo zadovoljni.

Mi smo samo jedan od zborova koji su nastupili na Zimskom festivalu u Berlinu. Naša suradnja je bila isključivo s zborom Hugo-Distler-Chor iz Berlina koji je jedan renomirani, kvalitetni oratoriski zbor s kojim smo mi ostvarlili zajednički program.

Naša ideja je bila da prikažemo publici jedan autohtoni hrvatski sakralni program koji sadržava dijela naših najboljih skladatelja, dakle Krste Odaka, Mate Lešćana i Borisa Papandopula a ujedno smo zajedno s njemačkim zborom, znači kombinirano oba zbora zajedno, izveli dijela Mendelssohna i Haßlera, srednjoeuropskih kompozitora koji su na neki način kulturno povezali sve te zemlje.

Kazao nam je Luka Vukšić, za Berlinski magazin, umjetnički voditelj zbora Ivan Goran Kovačić, ravnatelj akademskog zbora IGK od 2001. godine, zbora koji je osnovan 1948.godine.

Zbor IGK u Berlinu je nastupio s 48 članova a njemački zbor Hugo-Distler-Chor s 25 članova.
Izvrsna glazba, izvrsne izvedbe, sve je to nazočna publika na kraju koncerta oba zbora nagradila dugim aplauzom a organizatori su dirigentima i maestru na klaviru uručili bukete cvijeće u znak zahvale za odličan koncert, trećeg Adventa 2021. u Berlinu.

Akademski zbor ”Ivan Goran Kovačić” utemeljen je 1948. godine a do danas su ga vodili ugledni hrvatski glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić., te aktualno od početka 2001. godine umjetnički voditelj Luka Vukšić sa svojim asistentima Stjepanom Vuger i Ivanom Ščepanović.

Zbor je ostvario mnogobrojna inozemna gostovanja u Austriji, Bosni i Hercegovini, Francuskoj, Italiji, Izraelu, Kini, Koreji, Mađarskoj, Makedoniji, Meksiku, Nizozemskoj, Njemačkoj, Portugalu, SAD-u, Slovačkoj, Sloveniji, Vatikanu i Velikoj Britaniji, a nastupao je na međunarodnim festivalima Maggio Musicale Fiorentino, Settembre musica u Torinu, Flaneries musicales u Reimsu, Bečkim svečanim tjednima, XXI. Festivalu francuske glazbe u La Chaise Dieuu, Festivalu Ljubljana, Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Pulskom ljetu.

Zbor kontinuirano surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom i Simfonijskim orkestrom HRT-a.

Visoki interpretativni dosezi Akademskog zbora ”Ivan Goran Kovačić” potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima su Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Nagrada grada Zagreba i Nagrada ”Vladimir Nazor”.

FOTO GALERIJA: Akademski zbor Ivan Goran Kovačić iz Zagreba u Berlinu se predstavio publici s autohtonim hrvatskim sakralnim programom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...