2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

VIDEO – FOTO Berlin 50. mladih krizmanika primilo Sakrament Svete Potvrde koji im je udjelio nadbiskup Heiner Koch.

Datum:

VIDEO – FOTO Berlin 50. mladih krizmanika primilo Sakrament Svete Potvrde koji im je udjelio  nadbiskup Heiner Koch.
Nadbiskup Berlina i metropolit berlinske crkvene provincije, na poziv fra Zvonka Tolića župnika HKM Berlin, predvodio je svečanost primanja Sakramenta Svete Potvrde koje je udjelio krizmanicima i krizmanicama, članovima Hrvatske katoličke misije Berlin.
Na početku svete mise jedna od krizmanica u ime krizmanika je pozdravila nadbiskupa Heiner Kocha.
Dobro došli od srca na dan naše Svete Potvrde u HKM Berlin. Naglasila je kako se ovogodišnja Krizma održava uslijed mjera povodom pandemije korona virusa pod nesvakidašnjim okolnostima, kako nisu mogli ove godine imati Krizmu u predviđenom terminu, te kako su ove godine podijeljeni u dvije grupe i nisu mogli redoviti pohađati vjeronauk i pripreme za Krizmu, te izrazila žaljenje da svečanosti Krizme ne mogu nazočiti bake, djedovi i prijatelji krizmanika.

Mi krizmanici želimo živjeti našu vjeru, da nas kroz život vodi Sveti Duh. Zahvalila je roditeljima koji su pratili krizmanike na putu do ovog svečanog dana kao i župniku fra Zvonki Toliću i fra Dejanu Međugorcu, te asistentici Ivani, koji su dali svoj udio u pripremi ovogodišnjih krizmanika.

Nadbiskupa Heinera Kocha potom je u ime cijele HKM Berlin i krizmanika, kumova i njihovih roditelja pozdravio voditelj HKM Berlin fra Zvonko Tolić. Zahvalio je nadbiskupu na dolasku i spremnosti da udjeli sakramenat mladim krizmanicima u ovim posebnim okolnostima pandemije korona virusa, koje do danas nismo doživjeli.
VIDEO: Berlin 50. mladih krizmanika primilo Sakrament Svete Potvrde koji im je udjelio  nadbiskup Heiner Koch.
(1.grupa krizmanika)


Vaš dolazak i nazočnost među nama u HKM Berlin, za nas je velika potpora i za sve nada da će mo se uskoro vratiti u normalne okolnosti našeg življenja i prakticiranja naše vjere.
Naka Vas dragi Bog i snaga svetog Duha vodi kroz Vaš život i da snagu u vođenju berlinske mjesne Crkve, kazao je između ostalog fra Zvonko, župnik HKM Berlin, pozdravljajući na njemačkom jeziku dolazak nadbiskupa Kocha.

Pozdravio je potom sve nazočne u crkvi te naglasio kako mu je žao što je broj ograničen ali mi će mo moliti za naše krizmanike i u ime naših djedova i baka, naše rodbine i prijatelja koji su s nama trebali danas biti ovdje.

U nadahnutoj propovjedi nadbiskup Koch je naglasio.
Znastvenici su otkrili novu mliječnu cestu, novu galaksiju. To je samo jedna nama od poznatih od 100 milijardi mliječnih cesta, galaksija. Nazvali su je galaksija Sombrero koja je spiralna galaksija udaljena oko 47 miliona sunčanih godina od Zemlje i nalazi se u sazviježđu Djevica. Zamislite koja je veličina univerzuma, beskonačnog prostranstva koje nas okružuje.

Jedna od nama poznatih planeta je naš planet Zemlja. Znastvenici su izračunali da je na Zemlji do danas živjelo 107 milijardi ljudi, odnosno preneseno po univerzumu, jedan žitelj po mliječmom putu. No, svaki od navedenih 107 milijardi ljudi je unikat, jedinstven i razlikuje se od drugoga.  Svaki od nas je jedinstveni primjerak. Nikada nije postojao jedan čovjek koji izgledao kao što Vi izgledate danas.  Svaki čovjek je jedinstven. Ti si velik, ti si jedinstven.

Bio sam u jednoj radionici za osobe s invaliditetom. Tamo sam razgovoaro s jednom mladom ženom koja je teški invalid i ima specijalnu konstrukciju invalidskih kolica i težak životni put. Kazala mi je gospodine Biskupe, ja nisam promašaj, nisam greška od Boga, ja sam velika. Ta žena je isijavala bezgraničnu veličinu i ponos.
Odlično, ti si velika, kazao sam!

Vi ste danas kraljevi i kraljice, vi ste veliki. Mislite na to, život je velik.
Svatko od vas ima jednu zadaću i odgovornost na ovom svijetu. Ni jedan drugi čovjek ne može ispuniti  moju odgovornost za moj život. Ja sam odogovoran za moj život. Svatko od vas dragi krizmanici, svatko od vas ima  jedinstvenu odgovornost. Živi veliko i živi odgovorno, ti si važan. Ne trošite vaš život uzalud. Uz to, udjeljen vam je i dar Duha i snaga Božija. Uzmi tvoj život ozbiljno, uzmi tvoju životnu odgovornost ozbiljno. Ti si velik. Ne mislite da ste mali. Čovjek uči cijeli život da živi odgovorno…

Dragi krizmanici, dragi Bog je svakome od vas dao jedan list papira. Nacrtajte taj list vašeg života šareno i veliko. Napravite nešto veliko od vašeg života, uzmite ozbiljno vašu odgovornost.  Neka vam dragi Duh Božiji na današnji dan Svete Potvrde, za to snagu udari.  Kazao je između ostaloga, u nadahnutoj propovjedi,  krizmanicima nadbiskup  Heiner Koch.
Potom je uslijedio čin podijele sakramenta Svete Potvrde.
 
Na kraju svete mise nadbiskupu je zahvalio župnik fra Zvonko u ime svih nazočnih i svih Hrvata u Berlinu. Zahvalio je svima nazočnima na skromnom ali ipak svečanom sudjelovanju u ovom slavlju, koje je ove godine održano u dvije grupe i pod dvije svete mise.
Nakon blagoslova i završetka svete mise uslijedila je  i zajednička fotografija krizmanika s nadbiskupom i svećenicima.
Fra Zvonko zahvalio je svima pomagačima. Zahvalio je voditeljici kora Matiji Ćosić koja je svirala na orguljama, te koja je na ovaj dan imala rođendan, od srca je čestitao da bi potom čestitku uputio i nadbiskup Koch.
Zahvalio je i Ani Draganović i svima koji su pomogli oko organizacije. Neka vas dragi Bog blagoslovi i čuva, rekao je na kraju fra Zvonko Tolić.
    
Nadbiskup Heiner Koch
8. lipnja 2015. papa Franjo imenovao je berlinskog nadbiskupa Heinera Kocha. U svoj novi ured uveo ga je 19. rujna 2015. u katedrali sv. Hedwige biskup Wolfgang Ipolt iz Görlitza. Kochov prethodnik Rainer Maria kardinal Woelki predao mu je biskupski štap Alfreda Cardinala Bengscha.
U propovijedi u uvodu, Koch je tada  ustvrdio da bi se kršćani trebali zalagati za nerođene, slabe, siromašne i umiruće ljude, kao i za izbjeglice koje neće biti marginalizirane. Nadbiskup je naglasio tada “ako je potrebno izaći i na ulice da to pokažemo”.

Grb nadbiskupa Berlina kombinira grb Berlinske nadbiskupije s biskupskim grbom Heinera Kocha. Četiri polja prikazuju grbove predreformacijskih biskupija Brandenburg, Havelberg, Cammin i Lebus. Zvijezda u štitu srca simbol je Majke Božje Marije kao zvijezde mora i istodobno podsjeća na betlehemsku zvijezdu koja je mudrace dovela do jaslica, koje se štuju u kölnskoj katedrali. Voda koja teče odnosi se na Krista kao izvor vječnog života. Rijeka “pokazuje usku vezu između nadbiskupa i njegova doma na Rajni u nadbiskupiji Köln, do Labe, koja teče kroz njegovu prethodnu biskupiju Dresden-Meißen, kao i do Spree i Havela, rijeka njegova sadašnjeg doma, Berlinske nadbiskupije.”
FOTO: Berlin 50. mladih krizmanika primilo Sakrament Svete Potvrde koji im je udjelio  nadbiskup Heiner Koch.
(1.grupa krizmanika)

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...