2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO + FOTO) Hrvatska zajednica u Berlinu proslavila Martinje 2019. uz nazočnost 200 posjetitelja – Gost večeri ministar dr. Gordan Grlić Radman

Datum:

Hrvatska zajednica u Berlinu proslavila Martinje 2019. uz nazočnost 200 posjetitelja – Gost večeri ministar dr. Gordan Grlić Radman.
Obred krštenja mošta, most očuvanja hrvatske kulturne baštine.  
Tradicionalnu veselicu Krštenje Mošta-Martinje u organizaciji  Hrvatske  kulturno umjetničke i športske zajednice iz Brlina, članovi Hrvatske zajednice uz goste i uzvanike, proslavili su u odlično realiziranom kulturno-zabavnom programom, uz nazočnost oko 200 posjetitelja, u prepunim vlastitim prostorijama.


Tri generacije Hrvata, uz nazočnost Nijemaca i drugih priajtelja, još jednom su uživali u domaćinskoj atmosferi na Martinjskoj veselici koja je potrajala do ranih jutarnjih sati. Vrijedni članovi Hrvatske zajednice iz Berlina priredili su raznovrstan program, pa je tako za sve ukuse bilo interesantno sudjelovati u ovoj jedinstvenoj večeri, koja se održava iz godine u godinu, u njemačkoj metropoli Berlinu.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je berlinska skupina Tomislav Gelo i Dražen Podoljak, poznati glazbenici iz Berlina, koji su još jednom pokazali da su pravi glazbeni znalci, za uveličati veselice, poput i ovogodišnjeg Martinja.
POGLEDAJTE VIDEO 1: MARTINJE 2019. U HRVATSKOJ ZAJEDNICI BERLIN (Nastup folklora i obred krštenja mošta)

Na samom početku večeri nazočne je pozdravila Karmen Meić predsjednica Hrvatske zajednice Berlin.
Pozdrav je započela pjesmom „Dobro mi došel prijatel u pravi hrvatski dom“ asocirajući na poznatu uspješnicu Vuce Vukova i nejgove stihove iz pjesme „Dobro mi došel, prijatel vu skromni Zagorski, dom budi kak doma vu vlastitoj hiži, tu pripajdašu si svom“.
AUDIO: Dobro mi došel prijatel u pravi hrvatski dom

Meić je u pozdravnom govoru zaželjela nazočnim ugodnu večer. Zahvalila se na velikoj posjećenosti svima nazočnima, te je najavila Božićnu feštu članova i prijatelja HZ kao i organizirani doček Nove 2020. Godine, uz glazbene zvuke Tomislava Gele i Dražena Podoljaka.

Predsjednica Meić pozdravila je nazočnost dr. Gordana Grlića Radmana ministra vanjskih i europskih poslova RH, koji je službeno boravio u Berlinu na obilježavanju 30 godina pada Berlisnkog zida, te iskoristio priliku da posjeti Hrvate u Berlinu i Hrvatsku zajednicu, gdje je nazočio slavlju Martinja 2019.

Predsjednica Hrvatske zajednice Berlin, Karmen Meić, pozdravila je i izrazila beskrajno zadovoljstvo dolaskom na Martinje 2019. ministra vanjskih i europskih poslova dr. Gordana Grlića Radmana, bivšeg veleposlanika RH u SR Njemačkoj koji je donedavno bio rado viđen gost HZ u Berlinu (za vrijeme mandata u Berlinu) koji je i član HZ Berlin zajedno sa suprugom Marijanom. Pozvala je ministra da prigodnim riječima pozdravi nazočne.

„Dok sam bio ovdje velepolsanik nikada nisam bio na Martinju. Onda da bi došao na Martinje, morao sam posati ministar, tako je nekako ispalo. Ali evo jako mi je drago da sam došao ovdje večeras. Došao sam u Berlin na poziv njemačkog ministra vanjskih poslova Heiko Mass-a, povodom 30 godina pada Berlinskog zida. Jedni se integriraju drugi se dezintegriraju, da bi im bilo kasnije opet negdje drugdje bolje, ali ja mislim da je nama ipak bilo najbolje, jer mi smo se razdružili iz nečega što nam nije odgovaralo, istina uz velike žrtve, ali danas imamo slobodnu i suverenu hrvatsku državu.  Drago mi je vidjeti vas i to me najviše veseli kada sam s ljudima.

Sve u životu je „danas jesi sutra nisi“ ali moraš biti svugdje čovjek. Funkcija je samo veća odgovornost. Večeras sam skratio službeni dio s ministrima, da bi mogao posjetiti i vas u Hrvatskoj zajednici u Berlinu“, kazao je između ostaloga ministar dr. Gordan Grlić Radman, koji se zadržao nekoliko sati s Hrvatima u Berlinu na slavlju Martinja 2019.
POGLEDAJTE VIDEO 2:    MARTINJE 2019. U HRVATSKOJ ZAJEDNICI BERLIN (RASPJEVANI HRVATI I MINISTAR)

Ministra dr. Grlić-Radman ostao je u odličnim kontaktima s Hrvatima u Berlinu pa tako i Njemačkoj. I ovu večer mnogi su imali pitanja za ministra, poželjeli zajedničko fotografiranje za uspomenu, porazgovarali,  a da je atmosfera bila domaćinska vidjelo se po tome da su stari prijatelji tijekom večeri zajedno zaplesali i zapjevali uz odlične glazbenike večeri, Tomislava Gelu i Dražena Podoljaka, koje će mo opet čuti u HZ Berlin za doček Nove 2020.godine.

Večeri su nazočili ispred veleposlanstava RH u SR Njemačkoj u Berlinu službena izaslanica Marica Jukić ministar savjetnik, Ivana Karanušić diplomatska savjetnica, bojnik Oliver Rossmanith pomoćnik vojnog izaslanika sa suprugom Suzanom, Krešo Urban predsjednik ogranka HDZ-a Berlin, kao i po prvi put veliki broj hrvatskih poduzetnika među kojima su bili: Tomo Budimir, Jerko Penava (Munja), Ilija i Anita Grgić, Toni Ante Raguž koji je došao iz Zanzibara, koji je dio istočnoafričke države Tanzanije i mnogi drugi.
 
U programskom dijelu večeri  folklor Hrvatske zajednice razvrstan u dvije kategorije, male i odrasle folkloraše, koje vode Ankica Adrić i Ivona Kiš, izveo je splet kola i plesova  usklađenih s običajima Martinja.
Lijepe narodne nošnje, ispletene kose i starosna različitost članova folklornih sekcija, uz želju i trud da budu svakoga dana bolji, odlika je dvije folklorne skupine, koje daju Hrvatskoj zajednici iz Berlina posebnu prepoznatljivost i pozornsot, na mnogim veselicama koje se održavaju u Berlinu. 

Tijekom večeri uslijedio je obred krštenja mošta. „Mošte ja te krstim u vino“, kazao je Biskup, nakon čega je natavljeno s čitanjem litanija. Slava moštu, vinu i gemištu našemu, kazao je Biskup, na kraju obreda Krštenja mošta 2019. u Berlinu.

Mlado vino se potom moglo ubrzo kušati nakon krštenja mošta, kada je je Biskup krenuo kroz dvoranu blagoslovljavajući nazočne. Uslijedila je i javna aukcija na kojoj je najuspješniji aukcionar postao vlasnikom “martinjskog barilčeca”, napunjenog mladim vinom, koje je doseglo cijenu od 300 euro.
Ovogodišnji sretni vlasnik koji je “martinjski barilčec” ponio kući bio je Tomo Budimir.

Krštenje mošta je običaj kao u nekim vinorodnim krajevima u Hrvatskoj, kada se za dan Sv. Martina, “krsti” mlado vino. Ove godine taj običaj  u Berlinu je pokušao dočarati i svima približiti  vrlo uspješno i edukativno, Ivan Tušek, vrijedni član HZ, uz pratnju članova Hrvatske zajednice koji su nastupili u svečanom ceremonijalu, obreda krštenja mošta.

Na sjeveru Hrvatske i u Sloveniji, na dan sv. Martina stoljećima se održava ceremonija krštenja vina, a centralno mjesto na bogatoj martinjskoj trpezi zauzima nezaobilazna guska s mlincima.
Vrijedni članovi Hrvatske zajednice za Martinje 2019. priredili su tradicionalna jela uz specijalitet, guska s mlincima na hrvatski način, te uz druge ponuđene delicije i kolače. Sve je to bilo potkrijepljeno s hrvatskim vinima, uz odlične glazbene “martinjske” zvuke Tomislava Gele i Dražena Podoljaka, koji su i ovoga puta odlično zabavljali veselu publiku.

Za ovu prekrasno organiziranu večer moram vam reći da je bio zadužen Zvonko Dužaić, kazala je Karmen Meić, predsjednica HZ, te naglasila da je Zvonko dugogodišnji aktivni član HZ, koji je preuzeo organizaciju s gospođom Marijom, te odradio svojski pripremu ove večeri, s obitelji Kordić  kao i Mirom Kiš u pripremi tombole. Kada je u pitanju tombola večeri najsretnija je bila Ivona Kiš koja je izvukla prvu nagradu.

LEGENDA O MARTINJU
Martin je bio veliki ljubitelj vina, i sam je bio vinogradar. Prema legendi, njegova ljubav prema vinu potakla ga je da uvede običaj krštenja mošta.
Prema narodnim vjerovanjima, Martin je trebao postati biskupom, ali on se protivio tome. Pred samim imenovanjem, Martin se sakrio među guskama, ali one su ga izdale svojim graktanjem! Ipak je postao biskup i zato se danas njemu u čast prema legendi jede tradicionalna guska “kao kazna”.
Prilikom te ceremonije, u Zagorju se najčešće izgovaraju ovi stihovi:
“Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka… Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal”.
FOTO GALERIJA: MARTINJE 2019. U HRVATSKOJ ZAJEDNICI BERLIN
{gallery}martinje_2019{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinski magazin – Broj 248 / 07-2024

Berlinski magazin Broj 248 / 07-2024 1 Naslovnica 2 Ministrica Brnjac i...

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...