2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO+FOTO) U Berlinu obilježen Dan hrvatske knjige – Cvijeće za Marka Marulića

Datum:

(VIDEO+FOTO) U Berlinu obilježen Dan hrvatske knjige – Cvijeće za Marka Marulića.
Polaganjem vijenca kod spomenika Marka Marulića ispred Gradskog ureda na trgu Julius Morgenroth-Platz u berlinskoj općini Wilmersdorf-Charlottenburg, općini partneru s hrvatskim Gradom Splitom,  u Berlinu je obilježen Dan hrvatske knjige.
Time se Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu ove godine uključilo u proslavu koja se u  Hrvatskoj obilježava od 1996. godine, kada je Hrvatski sabor donio odluku o proglašavanju Dana hrvatske knjige i to 22. travnja, dan prije Svjetskog dana knjige, na dan kada je Marko Marulić dovršio svoj najpoznatiji ep Juditu.
Vijenac je ispred Veleposlanstva Republike Hrvatske položio diplomat Domagoj Marić, prvi tajnik Veleposlanstva RH uSR Njemačkoj. U izjavi za medije Domagoj Marić je istaknuo kako je Dan hrvatske knjige tijekom posljednjih 25 godina obilježavanja postao jedan od važnijih datuma na kalendaru domaće kulturne scene te da ga svakako valja obilježavati u inozemstvu. Imajući u vidu da se Dan hrvatske knjige povezuje u prvom redu uz Marka Marulića, te istaknuo da je pravo mjesto za obilježavanje na njemačkom prostoru, spomenik ocu hrvatske književnosti u glavnom nejmačkom gradu Berlinu.
 
Kako je istaknuo Domagoj Marić, ovogodišnji sajam knjige u Leipzigu bio je nažalost otkazan, za razliku od prošlogodišnjeg sajma u Frankfurtu, na kojem je izlagala nakladnička kuća Fraktura iz Zaprešića. Hrvatska je ove godine bila odlično predstavljena na Sajmu dječje knjige u Bologni, što nam daje nadu za nastavak uspješnog predstavljanja na ostalim sajmovima knjige u Europi, pa i u Njemačkoj.

VIDEO: U Berlinu obilježen Dan hrvatske knjige – Cvijeće za Marka Marulića

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu redovitom u je kontaktu s Ministarstvom kulture i medija RH. Dvije institucije dogovaraju predstavljanja RH na sljedećim sajmovima knjige u Njemačkoj, istaknuo je Domagoj Marić.
 
Budući da je Dan hrvatske knjige dio veće manifestacije Noć knjige, ovo je prilika za analizu stanja čitanja. Ured za kreativnu analizu Kvaka objavio je rezultate netom provedenog istraživanja (ožujak 2022.), po kojem je 42% ispitanika pročitalo barem jednu knjigu u prošlojgodini, dok je svaki peti ispitanik u posljednja tri mjeseca kupio barem jednu knjigu. Isto je istraživanje potvrdilo veliki rast čitanja sadržaja na internetu (70% ispitanika čitalo je sadržajena internetu u prošloj godini).
 
Ministarstvo kulture i medija RH objavilo je i godišnji izvještaj za 2021. godinu, koju je Vlada Republike Hrvatske u okviru provedbe Nacionalne strategije poticanja čitanja proglasila godinom čitanja. U kontekstu obilježavanja Dana hrvatske knjige u Berlinu valja istaknuti da je Ministarstvo kulture i medija u prošloj godini dodijelilo financijsku potporu za najbolja ostvarenja na području književnog stvaralaštva u 2019. i 2020. godini, među kojima su se našla dva prijevoda s njemačkog jezika. Prevoditeljica Nataša Medved nagrađena je za prijevod romana „Mrtvi“ suvremenoga švicarskog književnika Christiana Krachta, dok je prevoditelj Andy Jelčić-Ivanošić nagrađen za prijevod austrijskog klasika „Čovjek bez osobina“ Roberta Musila, naglasio je Domagoj Marić.

Ustaljena je praksa da se vijenac polaže uz kip Marka Marulića 18. kolovoza, na dan Marulićeva rođenja, no, kako je istaknuo Marić, intencija Veleposlanstva je da Dan hrvatske knjige postane drugi dan u godini kada se prisjećamo oca hrvatske književnosti. Kip Marka Marulića postavljen je u Berlinu 2000. godine, a rad je hrvatskoga kipara Slavomira Drinkovića.

FOTO GALERIJA: U Berlinu obilježen Dan hrvatske knjige – Cvijeće za Marka Marulića

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...