2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO I FOTO) 30. obljetnica osnivanja HDZ-ov organka Stjepan Radić u Berlinu

Datum:

(VIDEO I FOTO) 30. obljetnica osnivanja HDZ-ov organka Stjepan Radić u Berlinu
U Berlinu je u prostorijama Hrvatske zajednice e.V., obilježena 30. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice – ogranka Stjepan Radić –  HDZ-a Berlin.
Na poziv predsjednika ogranka Kreše Urbana koji je pozvao goste iz domovine, članove, simpatizere i prijatelje ogranka HDZ-a u Berlinu – Stjepan Radić, okupilo se oko 150 uzvanika.

Iz domovine su za ovu prigodu na svečanost došli izaslanik Tomislav Družak, Dr. Miro Kovač i Ivo Davor Stier zastupnici u Saboru RH.
Svečanost je započela pijevanjem hrvatske himne „Lijepe naše“ i odavanjem počasti minutom šutnje prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, osnivaču HDZ-a, te svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoj život za našu dragu domovinu Hrvatsku.

Programski dio večeri vodila je Suzana Rossmanith, koja je na početku svečanosti u ime ime slavljenika pozdravila goste iz domovine, saborske zastupnike Dr. Miru Kovača, Ivu Davora Stiera i izaslanika Tomislava Družaka. Pozdravila je i nazočnost Ivana Bojanića privremenog otpravnika poslova veleposlanstva RH u SR Njemačkoj i voditelja Hrvatske katoličke misije Berlin fra Zvonku Tolića i svećenika Dejana Međugorca.

Krešo Urban predsjednik berlinskog ogranka HDZ-a već 12 godina i 6 godina predsjednik Sjeverne kordinacije HDZ-a SR Njemačke u pozdravnom govoru pozdravio je goste iz domovine, saborske zastupnike Dr. Miru Kovača, Ivu Davora Stiera i Tomislava Družaka izaslanika ispred Središnjeg Odbora HDZ-a iz Zagreba, jednoga od utemeljitelja HDZ-a na Jarunu.
Pozdravio je i nazočne goste iz Hamburga gospođu Anicu Trčak i gospodina Barbarića sa suprugom, predsjednika HDZ-a Hamburg.

Tomislav Družak bio je aktivan u osnivanju HDZ-a od svibnja 1989. godine a član od lipnja iste godine. Osnivač je HDZ-a Trešnjevka i njegov predsjednik do 1997.godine. Na bojištima diljem Hrvatske proveo je ukupno 26 mjeseci a demobliziran je nakon operacije Oluja s činom brigadira. Trenutno ima čin brigadnog Generala u miru. Nositelj je 8 odlikovanja od kojih su 4 za zasluge u Domovinskom ratu a najveće je Red Ante Starčevića, kazao je Urban u predstavljanju Tomislava Družaka izaslanika HDZ-a iz Zagreba.

Urban je potom pozdravio Ivana Bojanića diplomatskog savjetnika, privremenog otpravnika poslova veleposlanstva RH u SR Njemačkoj i Tinu Klarića-Kukuza drugog tajnika, šefa konzularnog odjela veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.

OVDJE MOŽETE POGLEDATI VIDEO:30. obljetnica osnivanja HDZ-ov organka Stjepan Radić u Berlinu

Pozdravio je sve članove HDZ-a Berlin, sve članove Sjeverne kordinacije, sponzore večeri,  i predstavnike medija.
Urban je pozdravio i voditelja HKM Berlin te se zahvalio na njegovom odazivu na ovu svečanost.
Pozdravljena je i Karmen Meić predsjednica Hrvatske zajednice koja je ustupila prostorije Zajednice za ovu večer.

Zahvalio je članovima Hrvatske zajednice na pomoći pri organizaciji i realizaciji ove večeri (Silvia, Mira, Branko, Mara, Duško, Piplica, Zvonko…).

U 12 godina moga rada mogu se pohvaliti da smo u Berlinu dobili vrijednu mladež HDZ-a koje od srca pozdravljam, na čelu s Ivanom Karlom Stipićem.

Zahvaljujem se svima u ime HDZ-a Berlin, posebno HDZ-u Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem. Moram naglasiti da je predsjednik Plenković puno toga napravio za RH od gospodarskog rasta, povećanja zaposlenosti, rasta primanja i mirovina. Imamo dosta novih investicija. Uveo je novi praznik  vraća se Dan državnsoti na 30. svibnja. Uveli smo 18.11. kao Dan sjećanja na sve nestale i poginule hrvatske branitelje. Napravljeno je jako puno. Pred nama su i predsjednički izbori, te vas pozivam da date potpis našoj predsjednici za predstojeće predsjedničke izbore, kazao je Urban između ostaloga, te se zahvalio svima nazočnima na podršci i dolasku na obilježavanje 30.godina HDZ-a Berlin.

Urban je zahvalio i svim članovima koji su sudjelovali u radu ogranka u ovih 30.godina od osnutka  12.11. 1989.godine, kada je prvi predsjednik bio Zvonko Žaper.
Pozdravio je nazočne aktualne i bivše predsjednike berlinskih društava Stjepana Lozančića, Franju Husajinu, Peru Kolobarića, te se zahvalio Damiru Kozariću na glazbenom dijelu večeri.

U nastavku večeri nazočne je pozdravio Ivan Karlo Stipić predsjednik mladeži HDZ-a Berlin ogranka Stjepan Radić. Sve ove godine djelovali smo kao udruga, gdje smo radili i pomagali iznad nacionalnih i stranačkih interesa, gdje smo htjeli biti jedno sidro društvenih događanja u Berlinu. Pomagali smo razne zajednice i projekte. Kazao je kako ova proslava nije samo proslava političke stranke, već proslava sa svim simpatizerima koji su djelovali s nama u Berlinu.

Mi kao mladež imamo jednu odgovornost na hrvatsku politiku. Nije jednostavno samo spominjati negativnosti nego mislim da mi mlađi imamo odgovornost da se uključimo u svakodnevne društvene aktivnosti, bilo od lokalnih, bilo do nacionalnih, gdje možemo pomoći. Puno je projekata, tu je Središnji Državni ured za Hrvate izvan RH na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom koji na mnoge načine potiče nas mlađe da se uključimo.
Ovom prilikom ujedno šaljem poruku nama mladima, isplati se uključiti u politiku, da se od politike može napraviti puno korisnih stvari a naravno ako je fokus  naše jedinstvo i interes RH, kazao je Ivan Karlo Stipić predsjednik mladeži HDZ-a Berlin.

Ivo Davor Stier saborski zastupnik HDZ-a, bivši ministra vanjskih poslova RH, u pozdravnom govoru pozdravio je sve nazočne.
Drage Hrvatice i Hrvati, dragi prijatelji svima  čestitam 30. obljetnica osnivanja HDZ-ov organka Stjepan Radić u Berlinu. Meni je izuzetno drago i čast biti ovdje večeras s vama da proslavimo ovih 30 godina HDZ-a u Berlinu u gradu gdje se isto tako cijele ove godine obilježava 30.godišnjica pada Berlinskog zida.

Te dvije obljetnice, dvije su obljetnice koje su povezane a odražavaju jedan jedinstveni cilj svakoga čovjeka a to je da bude slobodan. Slobodarska težnja hrvatskog naroda dovela je do toga, vođeni dr. Franjom Tuđmanom  kroz HDZ ostvarimo taj stoljetni san hrvatske države, hrvatske slobode, na sličan način na koji su i Nijemci upravo iz istih takvih slobodarskih težnji, srušili Berlisnki zid i ujedinili Njemačku. Tako je i kod nas u Hrvatskoj srušen taj zid koji je razdvajao domovinsku i iseljenu Hrvatsku s Tuđmanovom politikom pomirbe i ponovnog sjedinjenja  domovinske i iseljene Hrvatske, stvorena je Hrvatska država, kazao je između ostaloga u pozdravnom govoru Ivo Davor Stier.

Dr. Miro Kovač saborski zastupnik, bivši ministar vanjskih poslova RH i bivši veleposlanik RH u SR Njemačkoj u pozdravnom govoru naglasio je kako mu je drago da je ponovno s Hrvatima u Berlinu, gdje je predstavljao RH 5 godina kao veleposlanik. Zahvalio je predsjedniku  Urbanu  i Stpiću na pozivu.

Ogranak HDZ-a Stjepan Radić nosi ime po prvom političaru u 20.stoljeću koji je vodio narodni pokret. On je bio na čelu borbe za hrvatsku samostalnost i za hrvatsku slobodu koju smo tek dobili 1990.godine… Mi moramo uspjeti u tome da postanemo uspješno napredno društvo u kojemu se može živjeti od svoga rada. Mi trenutno imamo u Njemačkoj 400.000 Hrvata. Znači Njemačka i Austrija pola milijuna Hrvata. To je zastrašujuće. Mi to moramo promjeniti a da bi smo to promjenili, mi moramo u Hrvatskoj početi mijenjati stvari. Mi moramo promjeniti politički sustav. Moramo ga učiniti efikasnijim. Moramo mijenjati temeljne stvari u državnoj upravi, neefikasnom pravosuđu i obrazovanju. Znači kao što bi rekli Nijemci, manje govoriti i poći djelovati. I tek onda kad vi to vidite onda će se ljudi početi vraćati ili konkretno dolaziti u RH. Ja sobno vjerujem u to da mi to promjeniti možemo. Mi smo krenuli Hrvatsku preoblikovati, kazao je između ostaloga dr. Miro Kovač.    

Tomislav Družak je u pozdravnom govoru naglasio kako mu je pripala velika čast da bude u Berlinu prilikom obilježavanja naših prvih 30. godina rada ovdje u Berlinu, prvih 30 godina rada na stavaranju, obrani, obilježavanju, izgradnji naše jedine prave istinske domovine Hrvatske. Čast mi je toliko  veće što Vam mogu prenijeti pozdrave i iskrene čestitke našeg stranačkog vodstva i to predsjednika Andreja Plenkovića, glavnog tajnika Gordana Jandrokovića i našeg stranačkog vodststva i naravno predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a  dr. Franjo Tuđman, Tuđmanovog predsjednika mladeži Marija Kapulice.
Obilježavanje ovako velikog jubileja u stavri nema samo svrhu evociranja uspomena i ako se tih uspomena trebamo stalno prisjećati, već je to prilika progovoriti o današnjici ali i poslati poruke za budućnost, kazao je između ostaloga Tomislav Družak brigadni general u miru i jedan od osnivača HDZ-a.
 
Na kraju je Krešo Urban naglasio zahvaljujući se svima na 30.godišnjici rada i djelovanja, kako misli da će mo i dalje ostati kao prijatelji, te još jednom zahvalio svima skupa.

Uslijedio je blagoslov nazočnih i domovine Hrvatske, kojim riječima je voditeljica programa Suzana Rossmanith, pozvala fra Zvonka Tolića voditelja HKM Berlin.
Fra Zvonko Tolić je nakon molitve kazao, dobri Bože blagoslovi nas i ovo naše zajedništvo, blagoslovi našu domovinu Hrvatsku. Podaj pokoj svima onima koji su dali svoj život za našu slobodu. Blagoslovi i hranu koju će mo po tvojoj darežljivosti blagovati, po Kristu Gospodinu našem, kazao je fra Zvonko Tolić.
 
Nakon svečane akademije upriličen je prigodan domjenak i druženje u prostorijama Hrvatske zajednice Berlin a u nastavku večeri u glazbenom dijelu, večer je uljepšana glazbenim notama Damira Kozarića.
FOTO GALERIJA:30. obljetnica osnivanja HDZ-ov organka Stjepan Radić u Berlinu
{gallery}hdz30{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...