2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Državna tajnica Metelko-Zgombić na videokonferenciji ministara zaduženih za europske poslove

Datum:

Državna tajnica Metelko-Zgombić na videokonferenciji ministara zaduženih za europske poslove.
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na videokonferenciji ministara i ministrica europskih poslova pod njemačkim predsjedanjem Vijećem Europske unije u konfiguraciji Vijeća za opće poslove.

Ministri su započeli sastanak Vijeća raspravom o godišnjem dijalogu o vladavini prava i raspravili situaciju u pet država članica po protokolarnom abecednom redu (Belgija, Bugarska, Češka, Danska i Estonija). Državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je kako je rasprava u Vijeću prigoda za produbiti dijalog, ojačati zajedničko razumijevanje vladavine prava u Uniji i razmijeniti uzajamna iskustva i najbolje prakse.

U okviru pripreme sastanka Europskog vijeća u prosincu, državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je važnost kolektivnih napora u borbi protiv COVID-19 pandemije i jačanja otpornosti zdravstvenih sustava. Pozdravila je pozitivne izglede glede razvoja cjepiva. Osiguravanje pristupa cjepivu za sve građane EU-a bit će važan pokazatelj učinkovitosti Unije. U pogledu klime i predloženog povećanja  klimatskog cilja za 2030., istaknula je važnost solidarnosti, uzimanja  u obzir  različitih nacionalnih okolnosti i polaznih pozicija država članica. Glede rasprave o sigurnosti podržala je daljnji rad na mjerama u borbi protiv terorizma i radikalnog ekstremizma, te izrazila solidarnost s Francuskom i Austrijom osuđujući nedavne terorističke napade.

Vezano za proširenje EU-a, njemačko predsjedništvo je izvijestilo o trenutačnom stanju pregovora o pristupanju s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom. Državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je kako Hrvatska podržava usvajanje pregovaračkih okvira i održavanje prve Međuvladine konferencije sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom do kraja njemačkog predsjedanja.

Nadalje, na Vijeću se raspravljalo i o dugoročnom proračunu EU-a gdje je njemačko predsjedništvo na javnoj sjednici izvijestilo ministre i ministrice o trenutačnom stanju glede dogovora oko sljedećeg višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i paketa za oporavak. Državna tajnica Metelko-Zgombić izrazila je podršku postignutom dogovoru njemačkog predsjedništva s Europskim parlamentom o novom VFO-u i paketu za oporavak kako bi se osigurala prijeko potrebna likvidnost, a planirana sredstva započela koristiti bez odgode.

Također, Komisija je pod točkom zakonodavnog programiranja predstavila svoj program rada za 2021. godinu, aktualno i predstojeće predsjedništvo (Portugal) predstavili su plan europskog semestra za 2021. godinu, a i ministri i ministrice su ujedno razmijenili mišljenja o borbi protiv antisemitizma.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...