2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(FOTO) Berlin: 2. putnički filmski festival „Travelling Film Festival“. Prikazan hrvatski film film Osmi povjerenik uz gastronomsku ponudu restorana Split iz Berlina.

Datum:

Berlin: 2. putnički filmski festival „Travelling Film Festival“. Prikazan hrvatski film film Osmi povjerenik uz gastronomsku ponudu restorana Split iz Berlina.
Osmi povjerenik i hrvatska gastronomija predstavljena  specijalitetima restorana Split iz Berlna, dominirali su trećeg dana održavanja „Travelling Film Festival-a“, koji se održava od 26.11. do 01.12.2019. u prostorijama IL Kino, na adresi Nansenstraße 22 u Berlinu.
Organizator ovog zanimljivog putničkog filmskog festivala je „Berlin Italian Communication UG“,  talijanska medijska tvrtka sa sjedištem u Berlinu usmjerena je na PR, društvene medije i organizaciju događaja.

Naš cilj je promovirati kulturu i tradiciju zemalja sudionica i dati posjetiteljima inspiraciju za sljedeći putovanja. Kino i kuhinja, jezici su za zajedničkog gastronomskog i kinematografskog putovanja, kazali su organizatori, na samom početku festival u Berlinu.

Traveling Film Festival Berlin je  petodnevna serija gastronomskih i kinematografskih događaja. Svakog dana je usmjeren na jednu zemlju os pet sudionica festivala. Film i gastronomska ponuda se smatraju da pružaju posebno putovanje u zajedništvu sa slikom, zvukom i okusom.

Kroz filmske predstave i kulinarske specijaliteti tako su se tijekom ovog festivala predstavljali: Armenija, Srbija, Ujedinjeni arapski Emirati, Hrvatska i Gruzija.

Berlin Travelling Film Festival u  5-dnevnom filmskom i kulinarskom festivalu omogućava nazočnim posjetiteljima da dožive put kroz različite države i kulture, kroz vlastite filmove i tradicionalnu hranu bez napuštanja Berlina.

Šest dana festivala je tako posvećeno za 5 dana predstavljanja različitih odredišti s naglaskom na lokalnu gastroomiju (zemlje koja se predstavlja) i kinematografskim remek-djelima. Pa tako su posjetitelji mogli vidjeti filmove iz Armenije, Ujedinjenih arapski Emirata, Hrvatske, Srbije i Gruzije.

U uvodnim pozdravnim govorima nazočne su pozdravili predstavnici organizatora „Berlin Travelling Film Festival“ koji su se zahvalili organizatorima, te Hrvatskoj turističkoj zajednici i direktoru Romeo Draghicchio, kao i Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC), hrvatskoj javnoj ustanovi koja se bavi poticanjem proizvodnje audiovizualne djelatnosti i promicanjem audiovizualne kulture.

Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj nazočnima je prije početka prikazivanja filma naglasio je  kako su organizatori  „Croatian Day“, veleposlanstvo RH koje je predstavljala Petra Radić prvi tajnik, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatski audio vizualni centar, koji su stavili na raspolaganje film „Osmi povjerenik“.

Draghicchio je naglasio a glede samog kulturnog ambijenta održavanja promocije, da je sljedeća godina za Hrvatsku  Europska godina. Preuzimamo predsjedanje Europskom unijom, predstavljamo Rijeku glavni grad  kulture te smo partneri na sajmu Grüne Woche 2020. i partneri smo u Hamburgu na rođendanu luke. Znači ima puno toga što će se vezati u tome periodu, kako bi se dao zamah u jednoj situaciji za koju će trebati puno godina da se opet realizira i ponovi, da Hrvatska ima ovakovu prezentaciju kao u 2020. godini.

Kako predsjedanje EU od Hrvatske preuzima Njemačka i u medijima će to imati pozitivnog odijeka. Što i nama u turističkoj branši odgovara i bitno je, jer stvara pozitivnu sliku o Hrvatskoj, kazao je  Romeo Draghicchio, direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj

Nakon projekcije filma gdje je sudjelovalo oko 100 posjetitelja uslijedio je gastronomski dio festivala gdje su se nazočni posjetitelji mogli upoznati s hrvatskim specijalitetima koje je za ovu priliku sponzorirala Hrvatska turistička zajednica, odnosno centrala HTZ-a iz Frankfurta na čijem čelu je direktor Romeo Draghicchio.

Veleposlanstvo RH pripremilo je u suradnji s HTZ i promidžbene materijale.
Trećeg dana festivala kada je priređen Hrvatski dan, „Croatian Day“ uz projekciju filma “Osmi povjerenik“ u nastavku večeri predstavljena je promocija hrvatske gastronomije.
 
Hrvatske specijelitete pripremilo je odlično osoblje restorana Split, vlasnika Zeljko Žarka, najstarijeg hrvatskog restorana u Berlinu, koji radi od 1966. godine a nalazi se u berlinskoj općini Kreuzberg na adresi: Restaurant Split – Blücherplatz 2,10961 Berlin. Posjetitelji su uživali u okusima hrvatske kuhinje u raznolikosti jela s roštilja, ribljih priloga kuhanih jela, raznih vrsta salata i na kraju sve začinili zasladivši se odličnim domaćim kolačima.
 
Projekciju i druženje nakon filma “Osmi povjerenik”, uz specijalitete restorana „Split“ omogućili su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska turistička zajednica i Veleposlanstvo u Berlinu u suradnji s agencijom Berlin Italian Communication.

Film “Osmi povjerenik” redatelja Ivana Salaja, film je koji je bio hrvatski kandidat za 91. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.
Salajev film ekranizacija je nagrađivanog bestselera Renata Baretića, smještena na izoliranom “otoku Trećiću”, čiji stanovnici nemaju potrebu za matičnom domovinom, političkom vlašću, crkvom.
Naizgled idiličnu sliku poremeti dolazak ambicioznog i arogantnog mladog političara (Frano Mašković), koji je tamo stigao po kazni, nakon skandala s prostitutkom koji bi mogao naštetiti njegovoj političkoj stranci.

Kao osmi po redu vladin povjerenik, on bi na otoku napokon trebao uspješno organizirati izbore i uspostaviti vlast, čemu prione uz pomoć osebujnog prevoditelja (Borko Perić) s trećićanskog – mješavine talijanskog, hrvatskog i australskog engleskog.

Glume još Ivo Gregurević, u ulozi do krajnosti okrutnog oca, Nadia Cvitanović, Ukrajinka, žrtva bijelog roblja koja je na udaljenom otoku pronašla utočište od svojih progonitelja, Goran Navojec, koji je njezin zaštitnik te Filip Šovagović u ulozi otkačenog svjetioničara.
Tu su i Iva Mihalić, Mate Gulin, Špiro Guberina i drugi, a važnu ulogu imaju sami Trećićani, od kojih je njih devedeset posto statista s Brača, gdje se film snimao.

Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio više Zlatnih arena: za najbolju sporednu mušku ulogu (Borko Perić), za vizualne efekte (Tomislav Vujnović, Antonija Patljak, Siniša Mataić i Sandrino Požežanac), za kostimografiju (Morana Starčević), za scenografiju (Ivana Škrabalo) i za glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz). Na Beach Film Festivalu u Ohridu “Osmi povjerenik” je proglašen najboljim dugometražnim igranim filmom.
OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU
{gallery}ff8phtz_2019{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinski magazin – Broj 248 / 07-2024

Berlinski magazin Broj 248 / 07-2024 1 Naslovnica 2 Ministrica Brnjac i...

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...