2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

FOTO-VIDEO Grlić Radman: Jednakopravnost Hrvata u BiH je prioritet Hrvatske.

Datum:

Grlić Radman: jednakopravnost Hrvata u BiH je prioritet Hrvatske.
Član Središnjeg odbora HDZ-a i šef hrvatske diplomacije dr.Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu u Orašju u Bosanskoj posavini kako će ostvarenje jednakopravnog položaja Hrvata u BiH biti prioritet Hrvatske te je najavio nastavak potpore sunarodnjacima u toj zemlji. Grlić Radman je posjetio Orašje kao izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na otvaranju manifestacije 25. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“. U sklopu posjeta razgovarao je s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Posavske županije u BiH Đurom Topićem.

„Mi skrbimo za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Radimo na projektima i naša je to ne samo ustavna obveza jer Hrvati u BiH kao i sunarodnjaci u Hrvatskoj imaju ista prava i potrebe. Položaj hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini će biti naš prioritet u smislu ravnopravnosti i konstitutivnosti jer hrvatski narod u BiH je autohtoni narod ovdje“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.
VIDEO POVEZNICA: 25. Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” / Svečana akademija Orašje
Po njegovim riječima sa sugovornicima u Orašju najviše se razgovaralo o prometnome povezivanju ovoga dijela BiH s Hrvatskom. Posebnom značajnim ocijenjen je dovršetak izgradnje dijela autoceste na koridoru Vc i graničnog prijelaza u Svilaju. Ministar Grlić Radman najavio je da će se odmah nakon što se okonča izgradnja graničnoga prijelaza s bosanskohercegovačke strane dopuniti ugovor dviju zemalja i omogućiti prijelaz svih putnika preko toga novog prijelaza.

Grlić Radman najavio je nastavak potpore projektima bosanskohercegovačkih Hrvata navodeći kako je Hrvatska u vremenu koronavirusa izdvojila 43 milijuna kuna potpore zdravstvenim ustanovama u BiH među kojima su i Županijska bolnica u Orašju te Dom zdravlja u Odžaku.

Sa šefom hrvatske diplomacije su i državni tajnici Zvonko Milas koji je na čelu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te Nikola Mažar koji vodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje Hrvatske. Oni sudjeluju na obilježavanju 25. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju.

Izaslanstva su položila cvijeće i zapalila svijeće uz spomenik velikanu hrvatskoga glumišta Ivi Gregureviću na groblju Karaula. Ova višednevna filmska smotra započela je svečanom akademijom na vanjskom prostoru uz pridržavanje mjera vezanih uz epidemiološku situaciju.

Ovaj događaj u znaku je prerano preminulog Ive Gregurevića, inicijatora i utemeljitelja filmskog festivala u Orašju i značajne obljetnice, 25. godina Dana hrvatskoga filma u gradu na Savi. Visoki pokrovitelji jubilarnog filmskog festivala su hrvatski premijer Plenković i predsjednik HNS-a BiH Čović.
FOTO GALERIJA: Obilježavanje 25. Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...