2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

VIDEO-FOTO – BERLIN Grlić Radman: Ministri vanjskih poslova EU-a traže sankcije za Bjelorusiju

Datum:

VIDEO-FOTO Berlin: Grlić Radman: Ministri vanjskih poslova EU-a traže sankcije za Bjelorusiju.
Ministri vanjskih poslova EU-a predložili su u petak u Berlinu uvođenje sankcija Bjelorusiji, ali i odlučili poslati pomoć toj zemlji u iznosu 53 milijuna eura, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.
Grlić Radman sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Berlinu.
Razgovarali su o situaciji u Bjelorusiji te odnosima EU-a s Turskom i Rusijom. Europski ministri osudili su “nasilje i represiju” u Bjelorusiji, kaže Grlić Radman.
“Predložili smo Europskom vijeću sankcije koje bi trebale biti poruka da se jedino demokratskim snagama mogu dobiti izbori. EU je također odlučio poslati pomoć u iznosu od 53 milijuna eura prije svega za demokratske snage i jedan dio za borbu protiv covida-19”, rekao je hrvatski ministar.
VIDEO: Berlin: Grlić Radman: Ministri vanjskih poslova EU-a traže sankcije za Bjelorusiju.

Bjelorusiju potresaju nemiri od objave rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, a koje oporba i prosvjednici smatraju namještenima.

Lukašenko je u petak zaprijetio da će u slučaju uvođenja sankcija prerezati europske tranzitne putove preko njegove zemlje.

Grlić Radman je dodao da su europski ministri izrazili solidarnost kolegama iz Grčke i Cipra zbog novih napetosti s Turskom.

Napetosti između Turske i Grčke eskalirale su nakon što je Ankara ovaj mjesec poslala svoj istraživački brod Oruc Reis u sporne vode istočnog Sredozemlja, potez koji je Atena nazvala ilegalnim.

Turska mornarica najavila je u četvrtak da će održati “vježbe gađanja” na rubu svojih teritorijalnih voda u sjeveroistočnom kutu Sredozemnog mora sljedeći utorak i srijedu. Ministar obrane Hulusi Akar rekao je da su bušotine “sekundarno povezane” i da se direktno ne tiču kontroverzne turske potrage za prirodnim plinom zbog čega su u sukobu s Grčkom i EU.

“Dali smo Turskoj prostora za diplomatski dijalog, imajući u vidu činjenicu da je Turska geopolitički snažna zemlja, naš partner, EU kandidat i članica NATO-a, ali u svakom slučaju, ilegalno istraživanje u istočnom Sredozemlju se ne može tolerirati”, rekao je hrvatski ministar.

Kada su u pitanju odnosi Unije s Rusijom, Grlić Radman je rekao da su ministri “izrazili nadu u transparentnost istrage” mogućeg trovanja Alekseja Navaljnog, kritičara Kremlja koji se nalazi u induciranoj komi u berlinskoj bolnici.
FOTO GALERIJA  Berlin: Grlić Radman: Ministri vanjskih poslova EU-a traže sankcije za Bjelorusiju.Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...