2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(FOTO-VIDEO) Berlinska premijera igranog filma “Razgovor” o razgovoru izmedu blaženog Alojzija Stepinca i Tita.

Datum:

(FOTO-VIDEO) Berlinska premijera igranog filma “Razgovor” o razgovoru izmedu blaženog Alojzija Stepinca i Tita.
U organizaciji Hrvatskog kulturnog drušzva Vladimir Fran Mažuranić u misijskim prostorijama HKM Berlin održana je promocija filma „Razgovor“ autora Dominika Sedlara uz nazočnost autorovog oca, poznatog hrvatskog režisera Jakova Sadlara.
Berlinska premijera filma „Razgovor“ održana je pred oko 150 nazočnih, koje je na početku večeri pozdravio predsjednik HKD VF Mažuranic Stjepan Škorić, te potom župnik HKM Berlin fra Zvonko Tolić.  Predsjednik Škoric pozdravljajući uzvanike pozdravio je i veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakotu sa suprugom.

Videolink: Stjepan Škorić pozdravna riječ i najava filma “Razgovor” autora Dominika Sedlara


Nazočni posjetitelji premijerno su pogledali interesantni film „Razgovor“. Priča je to koja se temelji na stvarnom i jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, Alojzija Stepinca, koji se dogodio u Zagrebu, 4. lipnja 1945. Obje ličnosti su same po sebi kompleksne i ostavile su neizbrisiv trag na bivšu, komunisticku Jugoslaviju, kao nitko drugi u njezinoj krvavoj povijesti.

Videolink: Fra Zvonko Tolić župnik HKM Berlin pozdravni govor i molitva film “Razgovor”
Videolink


Priča se dijelom temelji i na nedavno otkrivenom transkriptu sastanka Tita i Stepinca. Cijela priča, pravo trajanje, odvija se kao i u stvarnom životu, nešto manje od dva sata dug razgovor između njih dvoje.

Tita u filmu „Razgovor“ igra Caspar Phillipson kojega smo mogli gledati u danskim serijama ”Borgen” i ”Most” te u hollywoodskom hitu ”Jackie” gdje je utjelovio američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Uloga Stepinca pripala je britanskom glumcu Dylanu Turneru koji je glumio u nekoliko hit-filmova uključujuci mjuzikl ”Mamma Mia”.

Imali su dva potpuno različita svjetonazora, ali usprkos tomu slagali su se – da se ne slažu. Josip Broz Tito i nadbiskup Alozije Stepinac ostavili su neizbrisiv trag u bivšoj Jugoslaviji. I dok je Tito želio da se hrvatska crkva odvoji od Vatikana, nadbiskup Stepinac nije htio popustiti njegovim zahtjevima. O ovoj su temi raspravljali tijekom gotovo dvosatnog razgovora, koji je Dominiku Sedlaru bio inspiracija za novi film, i to na engleskom jeziku, zu hrvatski titlovani prijevod.

Videolink: Jakov Sedlar-Pozdravna riječ premijera u Berlinu Film “Razgovor”


Iako je cijeli film temeljen na dijalogu, tu su i flashbackovi vezani uz Titov i Stepincev život koji bolje dočaravaju njihove karaktere.
Uloge u filmu su odigrali pored spomenutih glumaca Caspar Phillipson, Dylan Turner i nekoliko domaćih glumackih imena, pa je tako Doris Pinčić utjelovila Stepinčevu nesudenu ženu Mariju Horvat, a glumac Lujo Kunčević našao se u ulozi Tita, ali u mladim danima. Kruno Bakota utjelovio je Titova tajnika. Režiju i scenarij filma potpisao je Dominik Sedlar.

Nakon promocije filma premijerno u Berlinu, nazočni posjetitelji su razgovarali s Jakovom Sedlarom na temu filma „Razgovor“ i pokazali veliki interes za aktualnu temu nakon gledanja filma.

FOTO GALERIJA: Premijera u Berlinu Film “Razgovor

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinski magazin – Broj 248 / 07-2024

Berlinski magazin Broj 248 / 07-2024 1 Naslovnica 2 Ministrica Brnjac i...

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...