2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Foto-Video) Hrvatska nastava Berlin – Predstava „Zagrljaj kojeg pamtim“ Gradskog kazališta mladih Split (GKM).

Datum:

(Foto-Video) Hrvatska nastava Berlin – Predstava „Zagrljaj kojeg pamtim“ Gradskog kazališta mladih Split (GKM).

U Berlinu u organizaciji Hrvatske nastave održana je predstava Gradskog kazališta mladih Split (GKM) – Zagrljaj kojeg pamtim.
Zanimljiva predstava Gradskog kazališta mladih održana je u Berlinu, a dan ranije u Hamburgu uz veliki odaziv učenika i učenica Hrvatske dopunske nastave u pratnji njihovih roditelja i rodbine.

Gostovanje glumaca Gradskog kazališta mladih Split organizirala je Hrvatska nastava Berlin u suradnji s Gradskim kazalištem mladih Split, uz potporu udruge Društvo prijatelja hrvatske nastave i HKM Berlin.

Domaćini i organizatori u Berlinu bili su koordinator i učitelj HN Berlin – učitelj Jasmin Hutinović, Društvo prijatelja hrvatske škole – Snježana Lončar i domaćin ispred HKM Berlin svećenik i župnik fra Zvonko Tolić.

(Foto galerija) Berlin  Predstava „Zagrljaj kojeg pamtim“ Gradskog kazališta mladih Split (GKM).

Nazočne učenike i roditelje u Berlinu pozdravio je i ravnatelj Gradskog kazališta mladih, glumac i pjevač iz Splita Ivo Perkušić. Uručio je učenicima i roditeljima veliki pozdrav i zahvalu da su se odazvali u velikom broju.

Kordinator Jasmin Hutinović zahvalio je se Snježani Lončar, fra Zvonku Toliću, Mladenu Nimcu prvom tajniku velepsolanstva RH u SR Njemačkoj, Stjepanu Škoriću predsjedniku HKD Mažuranić, Berlinskom magazinu na medijskoj potpori te učenicima i svima koji su potpomogli i potpomažu rad Hrvatske dopunske nastave u Berlinu.

Zagrljaj kojeg pamtim je nova predstava Gradskog kazališta mladih.

Ovu toplu priču Siniše Novkovića, koji je ujedno i redatelj predstave, upotpunjuju koreografije Ane Gruice Uglešić.
Vještom igrom i prisnošću glumci Ivana Gudelj i Matija Grabić na sceni su oživljavali likove koji publici rastopljuju srca a publika ich je u Berlinu i Hamburgu nagradila velikim pljeskom.

(Video) Berlin  Predstava „Zagrljaj kojeg pamtim“ Gradskog kazališta mladih Split (GKM).

Naslov “Zagrljaj kojeg pamtim” možda će se činiti gramatički netočan ili nespretan – bolje bi bilo “koji pamtim”- ali, želim ga tretirati kao živo biće. Osjećaji, uspomene i misli upisani su zagrljaj koji tako postaje živ, stvarna osoba koja povezuje ono dvoje u zagrljaju i ona koja spaja sve one koji njih povezuju. Naša predstava mu zato daje ravnopravno mjesto među protagonistima i on postaje Gospodin Zagrljaj, pojašnjava predstavu redatelj Siniša Novković.

Gradsko kazalište mladih Split iznjedrilo je novu poučnu predstavu najprimjereniju osnovnoškolcima, no toliko je životna i šarmantna da je preporučljivo da je pogledaju i stariji. Predstava “Zagrljaj kojeg pamtim” Siniše Novkovića, koji, osim što je autor teksta, potpisuje režiju, scenografiju i izbor glazbe dokazuje još jednom koliko je svestran umjetnik.

U Berlinu a tako i u Hamburgu publika je velikim pljeskom nagradila premijernu izvedbu, dvoje mladih protagonista, Ivanu Gudelj i Matiju Grabića, članove ansambla GKM-a.

(Video) Hrvatska nastava Berlin – Predstava „Zagrljaj kojeg pamtim“ Gradskog kazališta mladih Split (GKM).

U drami “Zagrljaj kojeg pamtim” sestra i brat koji se godinama nisu vidjeli jer žive na dva kraja svijeta susreću se u roditeljskom stanu u kojem su odrasli s namjerom da se dogovore o prodaji te nekretnine koja im ne treba. Međutim, snažno ih obuzmu sjećanja na roditelje, djetinjstvo, priče, plišane ljubimce, međusobne igre te tijekom predstave pjevaju, plešu i utjelovljuju likove iz veselih mladenačkih dana.

A, zagrljaj? Njihov zagrljaj je poseban, jedinstven, prepun emocija, topline, uspomena, misli, sreće… Gotovo pa živ. Jer kako protagonisti kažu: “Sreća se nikakvim novcem ne može kupiti!”

GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH IZ SPLITA osnovano je u prosincu 1943. godine, na inicijativu nekolicine entuzijasta iz hrvatskog zbjega, kao kulturno-umjetničko društvo čiji su članovi bili djeca u zbjegu, prebačena u Afriku preko Visa i Italije. Prva javna izvedba održana je 18. veljace 1944. godine.

Po povratku u domovinu Društvo nastavlja s radom, pa tako 1953. prerasta u Dječje kazalište sa zadatkom okupljanja djece i mladeži u dramsku i baletnu sekciju te u zbor. Od 1965. godine u Kazalištu djeluje i profesionalni glumački ansambl. 1991. godine Kazalište mijenja naziv u Kazalište mladih, a od 1994. djeluje pod sadašnjim nazivom: Gradsko kazalište mladih Split

POČETKOM RADA HRVATSKE DOPUNSKE ŠKOLE (HDŠ) U BERLINU može se smatrati 11.11.1990. godine, dan kada je započela nastava u općini Kreuzberg u Lemgo Grundschule, Böskhstr 5. No, mnogo ranije počele su značajne pripreme za taj izuzetno važan događaj. Od stvaranja HDŠ proteklo je mnogo godina.

Škola postoji, nastava se nesmetano odvija, a nastavu su od njezinih početaka pohađali i završili brojni učenici.
Na hrvatskoj dopunskoj nastavi se poučava hrvatski jezik i kultura. Osim hrvatskog jezika i književnosti u nižim razredima su zastupljeni sadržaji iz prirode i društva, a u višim sadržaji iz hrvatske povijesti i zemljopisa.

Djeca se upoznaju s hrvatskom kulturno-umjetničkom baštinom, dostignućima i značajnim ličnostima koje su obilježile povijest našega naroda.

Učenici pohađaju HDŠ od 1. do 12. razreda. Mnogi roditelji u Berlinu šalju svoju djecu na nastavu još u predškoli. Učenici se u toj pripremnoj godini privikavaju na rad u grupi i socijaliziraju.
Od 2004. godine u nastavi se radi po Kurikulumu hrvatske nastave u inozemstvu koji je izdalo Ministarstvo prosvjete i športa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...