2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Koncert gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu u povodu godine hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA)

Datum:

Svečani koncert gudačkog ansambla Zagrebačkih solistia održan je u u Berlinu u memorijalnoj crkvi Kaisera Wilhelma na adresi Breitscheidplatz u centru nekadašnjeg Zapadnog Berlina.
Koncert gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu održan je u organizaciji Veleposlanstvoa Republike Hrvatske u SR Njemačkoj i veleposlanika Gordana Bakote u povodu godine hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA)

IHRA je međuvladino tijelo uspostavljeno s ciljem jačanja i promicanja edukacije, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, a osnovano 1998. godine i sada ima 34 države članice.

Na početku koncerta nazočne je pozdravio prigodnim govorom hrvatski veleposlanik Gordan Bakota

(Video) Koncert gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu u povodu godine hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). Veleposlanik Gordan Bakota

Članove gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu predvodio je direktor ansambla Krunoslav Marić a 11 vrhunskih članova ansambla u Berlinu su u programskom opusu svirali dijela:
Felixa Mendelssohna (1809–1847), Gustava Mahler (1860–1911), Johna Williamsa: (* 1932), Brune Bjelinski (1909-1992), Samuela Barber: (1910–1981) i Leó Weiner (1885-1960)

FOTO GALERIJA: Koncert gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu u povodu godine hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Koncertu gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu nazočilo je oko 250 uzvanika iz javnog, društvenog i političkog života njemačke metropole i savezne države Berlina. Članovi ansambla nagrađeni su višeminutnim pljeskom, te su im na kraju koncerta uručeni i prigodni darovi kao znak sijećanja ne lijepu večer u Berlinu i održani koncert u povodu godine hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

(Video) Koncert gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu u povodu godine hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). Krunoslav Marić direktor ansambla

ANSAMBL ZAGREBAČKIH SOLISTA
Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.
Tijekom gotovo sedam desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.
Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

(Video) Koncert gudačkog ansambla Zagrebačkih solista u Berlinu u povodu godine hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

4000 KONCERATA NA SVIM KONTINETIMA
Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), Versailles itd.

VIDEO: Dnevnik HRT 27112023 vijesti iz Kulture

Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice – Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Marc Coppey, Ray Chen i mnogi drugi.

ANSAMBL JE SNIMIO VIŠE OD SEDAMDESET NOSAČA ZVUKA
Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a kojega su snimili s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U lipnju 2014. godine Ansambl je izdao i kompaktni disk s djelima Borisa Papandopula, s pijanistom Oliverom Triendlom, a koji je upravo oduševio i domaću i inozemnu kritiku. Godinu kasnije, s violončelistom Marcom Coppeyem, Zagrebački solisti snimili su nosač zvuka na kojem su predstavljena tri Koncerta za violončelo, u izdanju njemačke diskografske kuće audite.

ZAGREBAČKIM SOLISTIMA DODIJELJENE SU MNOGE VISOKE NAGRADE I PRIZNANJA
Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja; zatim nagrade Ivan Lukačić i Jurica Murai Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, Srebrni kompakt disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i brojne druge.

Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Gotovo sedamdeset godina uspješnoga djelovanja ovoga renomiranog hrvatskog ansambla klasične glazbe može se zahvaliti brojnim sjajnim glazbenicima koji su, u određenome razdoblju, zauzimali mjesto članova Zagrebačkih solista, a ono što sve članove – prošle, sadašnje i buduće, sasvim sigurno ujedinjuje, jest vrhunska razina i discipliniranost u vještini kojom se bave te nepresušan entuzijazam i ljubav prema glazbi, a napose komornome muziciranju.

MEMORIJALNA CRKVA KAISERA WILHELMA U BERLINU
Memorijalna crkva Kaisera Wilhelma nalazi se u Berlinu, a sagrađena je 1963. godine, nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Prije toga se na istom mjestu nalazila druga crkva, građena krajem 19. stoljeća.

“Sve prolazi” bila je tema propovijedi na Mrtvu nedjelju 1943. u Memorijalnoj crkvi Kaisera Wilhelma. Gledajući unatrag, ove se riječi čine gotovo sudbonosnima kad uzmete u obzir da su samo nekoliko sati nakon te večernje službe bombe devastirale crkvu i ostavile malo više od crkve nego ruševine koje se i danas mogu vidjeti na Breitscheidplatzu kao orijentir Zapadnog Berlina.

Doduše, gledajući izvana, nova Memorijalna crkva možda neće zadovoljiti svaki ukus, ali iznutra zgrada odiše neodoljivom, iznimno atmosferičnom atmosferom zahvaljujući plavom prozorskom staklu. Ukupno 33.000 staklenih blokova izrađeno je posebno za ovu svrhu u Chartresu u Francuskoj, od kojih su neki crveni, zeleni ili žuti.

Kada se ovo šareno kamenje osvijetli u večernjim satima, stvara se jedinstveni svjetlosni spektakl. Konstrukcija fasade s dvostrukim stijenkama također štiti unutrašnjost od bilo kakve vanjske buke, tako da kada uđete u crkvu imate osjećaj da ste pronašli otok mira usred grada. Ako želite, možete i reflektirati na riječi proroka Izaije, koje se mogu pročitati na najvećem od šest zvona u crkvenom tornju visokom 53 m: “Gradovi su vaši ognjem spaljeni. Ali spasenje moje traje dovijeka.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...