2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u Berlinu ocjenio uspješnim dvodnevne razgovore s njemačkim političarima

Datum:

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u Berlinu ocjenio uspješnim dvodnevne razgovore s njemačkim političarima

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Marin Čuljak – savjetnik gradonačelnika boravili su u dvodnevnom radnom posjetu Berlinu. Imali su niz radnih sastanaka u Bundestagu i razgovora s njemačkim zastupnicima iz svih parlamentarnih stranaka o aktualnim temama, europskom putu Bosne i Hercegovine i ulozi Grada Mostara. U delegaciji je bio i Franjo Akmadža – član odbora HNS-a BiH za međunarodne odnose.

Nakon završenih dvodnevnih razgovora i radnog posjeta Berlinu, gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je da je jako zahvalan da je imao priliko razgovarati s nekolicinom parlamentaraca u Njemačkoj, gdje su se dotakli svih tema.

Ono što sam vidio i što mi je jako drago bilo vidjeti da su većina njih odnosno svi jako opredijeljeni europskom putu BiH i da stvarno traže mogućnosti i riješenja kako pomoći BiH da uđe u pregovore s EU.

Ono što je bilo interesantno i gdje smo još razgovarali bilo je o poziciji Grada Mostara u BiH. O pozitivnim trendovima koje radimo kao grad zadnje tri godine.

U tom kontekstu sam bio jako ponosan da smo mogli podijeliti model mostarskog funkcioniranja, suživota zadnje tri godine i napredaka koje smo uspijeli zajedno s novom gradskom Upravom i novim gradskim Vijećem u Gradu Mostaru napraviti.

ZAKLJUČAK IZ BERLINA: GRAD MOSTAR PRIMJER ZA CIJELU I CIJELOVITU BIH

Razgovarali smo i o turizmu kao strateškoj grani za koju smo se opredijelili u strategiji razvoja Grada Mostar, bio je jedna od top tema u razgovorima s parlamentarcima u Bundestagu i razmišljanja kako unaprijediti i kako povezati Grad Mostar i Berlin i kako povezati našu dijasporu.

U tom kontekstu smo se dotakli i zračne luke Mostar. Ljudi su jako zainteresirani za teme Grada Mostara pogotovo u kontekstu multietičnosti kao jednog grada koji treba služiti kao primjer mogućeg funkcioniranja BiH.

Jedan od zaključaka je da je Mostar od stranaca razumljiv i prihvatljiv grad nakon svih razgovora u Berlinu, u odnosu na svu drugu percepciju koju često vidimo u domaćem tisku.

Kordić je naglasio da je to upravo tako, te istaknuo. Kada sam molio i tražio za potporu s njihove strane da u EU budu u neku ruku naši ambasadori da prepoznaju pozitivne promjene koje se dešavaju u BiH, pogotovo s novom Vladom, s nama evo već starom ekipom u Gradu Mostaru u zadnje tri godine, upravo s njihove strane je apostofirano da iz BiH dolaze pozitivni signali i u svakom slučaju su Mostar prepoznali kao takav jedan.

Naravno treba im još pozitivnih signala, opredjeljenje svih političara u BiH, da se zahtjevi koje je postavila EU pred nas vrlo ozbiljno shvate, u koliko mi odradimo svoju domaću zadaću, neće sigurno biti do EU da otvori širom vrata i da nas prihvati i da pomogne svojim mehanizmima da u BiH uvedemo vladavinu prava i da krenemo sljedeći korak naprijed kao sastavni dio EU.

Iz svih razgovara u Berlinu doživio sam osobno da je Grad Mostar primjer za cijelu i cijelovitu BiH. Zbog toga sam jako sretan. To je potvrda svega onoga što radimo zadnje tri godine. I ovim putem još jednom zahvala svima onima koji se u Mostaru trude da naprave upravo ovu pozitivnu priču a to su i Vijećnici Grada Mostara i svi oni koji su u Upravi Grada Mostara.

I ovo je izgleda pravi put kako možemo napraviti taj dodatni iskorak i biti dio civiliziranog svijeta, dio Zapadne Europe i uživati u svim blagodatima koje upravo takav sistem nudi.

Kazao je u Berlin gradonačelnik Mostara Mario Kordić u ekskluzivnom razgovoru za RTV HB i Berlinski magazin.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni...

(VIDEO-FOTO) – BERLIN: Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz Berlina

(VIDEO-FOTO) – Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz...

(VIDEO-FOTO) – Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate CroaTie povodom 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina

(VIDEO-FOTO) - Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate...

(Video-Foto) Berlin: Hrvatski pijanist Maksim Mrvica održao koncert u berlinskom kazalištu Admiralspalast

SVJETSKA TURNEJA - KOLEKCIJA Virtuozni pijanist Maksim Mrvica, dobitnik MTV...