2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Hrvatska se uspješno predstavlja na 85. Zelenom tjednu u Berlinu – Plenković danas posjetio hrvatske izlagače.

Datum:

Hrvatska se uspješno predstavlja na 85.Zelenom tjednu u Berlinu. Plenković danas posjetio hrvatske izlagače.
Veličanstvenom ceremonijom u Berlinu otvoren je 85. jubilarni Zelenom tjednu u Berlinu – Grüne Woche 2020.
Nastupili su hrvatski tenor svjetskog glasa Ðani Stipanicev te istaknuta kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak. Za predstavljanje hrvatskog kulturnog naslijeđa u punom sjaju pobrinula se „Folklorelektro“, mlada plesno – pjevačka skupina koja spaja elektronsku glazbu i hrvatsku narodnu glazbu, uz tradicionalne plesačke pokrete i živopisne narodne nošnje. Nagrađeni su velikim aplauzima 3600 uzvanika na svečanoj ceremoniji otvaranja sajma sinoć u Berlinu.


Danas prvog dana sajma njemačka savezna minsitrica za poljoprivredu Julija Klöckner zajedno s hrvatskom ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, Lukom Burilovićem predsjednikom Hrvatske gospodarske komore i premijerom RH Andrejom Plenkovićem otvorili su vrata sajmišta svečanim otvorenjem sajma na hrvatskom postavu u dvorani 10.2, gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner sajma.

Na hrvatskom postavu veliku njemačku delegaciju i hrvatskog premijera i ministricu dočekala je pozdravna pjesma klape Berlin iz Berlina. Nakon zajedničkog fotografiranja i pozdrava premijer Plenković je gradonačelniku Berlina Michaelu Mülleru poklonio i stablo hrvatske masline staro 80 godina, kao simbol prijateljstva Hrvatske i Berlina.

Potom su premijer Plenković, ministrica Vučković i Luka Burilović predsjednik Hrvatske gospodarske komore obišli sve hrvatske predstavnike u dvorani 10.2 na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu 2020., gdje je Hrvatska zemlja partner. Nakon toga premijer Plenković dao je izjavu za novinare.

Premijer Andrej Plenković izrazio je na kraju dvodnevnog radnog posjeta Njemačkoj zadovoljstvo postignutim tijekom boravka u Berlinu te izrazio nadu da će nastup Hrvatske na poljoprivrednom sajmu Zeleni tjedan, na kojem je Hrvatska zemlja partner, dodatno ojačati gospodarske odnose dviju zemalja.

Boravak u Berlinu iskoristili smo za nazočnost na Zelenom tjednu, gdje je Hrvatska kao zemlja partner ove godine zastupljena s gotovo 50 izlagača. Primjer Finske koja je prošle godine bila zemlja partner naglašava kako je nakon sajma Finksa povećala izvoz svojih poljoprivrednih proizvoda za 50%.  Stoga očekujemo poticaj i za naše poljoprivredne proizvodače, rekao je Plenkovic nakon obilaska hrvatskih postava izlagača na Zelenom tjednu 2020. U Berlinu.
VIDEO  Premijer Plenković, ministrica Vučković i Luka Burilović predsjednik Hrvatske gospodarske komore, obišli su sve hrvatske predstavnike u dvorani 10.2 na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu 2020.

Hrvatski premijer je rekao kako su prve reakcije na hrvatski nastup na ovom sajmu vrlo pozitivne.
Vidi se da Nijemci prepoznaju kvalitetu hrvatskih proizvoda, njihovu autohtonost, tradiciju i način pripreme, zaključio je Plenković.

Zeleni tjedan 2020. održava se od 17. do 26. sijecnja 2020. godine na prostoru Berlinskog sajmišta.
Hrvatska je zemlja partner Medunarodnog zelenog tjedna u Berlinu 2020. godine, za vrijeme predsjedanja Europskim vijećem. Sporazum o partnerstvu na ovom projektu potpisali su prije godinu dana  potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušic i generalni direktor Berlinskog sajma Christian Göke.

Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, na Sajmu  u Berlinu prezentira se od 1993. godine kada su prvi zastupnici bili hrvatski ugostitelji iz Berlin te prezentirali hrvatska vina i proizvode a ujedno i Hrvatsku državu.
Sajam za Hrvatsku i hrvatske proizvođače iznimno je važno mjesto prezentacije proizvodnje te ujedno i sklapanja novih partnerskih odnosa, informiranje o tehnološkim dostignućima i mjesto na kojem se rađaju nove ideje.

Sudjelovanje na Zelenom tjednu u svojstvu zemlje partnera  za Hrvatsku imat će dugoročne pozitivne odjeke na hrvatsku poljoprivredu i proizvodnju hrane.“, izjavio je Christian Göke generalni direktor Berlinskog sajma.

Na Zelenom tjednu 2020. u Berlinu na kojem je Hrvatska zemlja partner, hrvatski premijerpremijer Andrej Plenković najavio je da će se hrvatsko predsjedništvo EU-a boriti za što bolju poziciju farmera u novom europskom proračunu.
Gostima na otvorenju Zelenog tjedna rekao je kako se nada da će se ove godine u kojoj Hrvatska i Njemačka predsjedaju EU-om postići dogovor oko proračuna i obratiti pozornost na potrebe poljoprivrednika.

Pregovori za Višegodišnji financijski okvir su u tijeku. Oni imaju posebno mjesto tijekom hrvatskog predsjedanja, a mi ćemo svojim zalaganjem pomoći postizanje kompromisa. Tijekom ovih šest mjeseci naglasak ćemo staviti i na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva”, rekao je Plenkovic Berlinu.

Hrvatski premijer je istaknuo široku paletu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i očekuje da će pedesetak hrvatskih proizvođača na sajmu pridonijeti razvoju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske.

Mi smo premali da bi konkurirali velikima, ali hrvatski proizvodi su kvalitetni. Kvaliteta naših proizvoda posljedica je prirodnih i klimatskih pretpostavki u spoju s tradicionalnim recepturama i metodama proizvodnje”, rekao je Plenković.

Ovogodišnji sajam bilježi rekordan broj izlagaca, njih 1.810 iz 72 zemlje svijeta.
Hrvatski postav u dvorani 10.2 prezentira se pod sloganom “Kultura agrikulture” u organizaciji Hrvatske gospodarske komore a svojim proizvodima predstavlja se 50-ak izlagača, te Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.

“Predstavljanje na Zelenom tjednu u Berlinu iskoristit ćemo ne samo za promociju našeg turizma nego i za dodatno povezivanje hrvatske poljoprivrede i bogate eno-gastronomske ponude sa turizmom na nama tradicionalno najvažnijem njemackom tržištu, s kojeg je u Hrvatsku u 2019. došlo rekordnih 3 milijuna turista”, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodajući i kako je siguran u pozitivne promotivne efekte zajedničkog predstavljanja hrvatske poljoprivrede i turizma.

Hrvatski izlagači osim svojih proizvoda i usluga, predstavljaju i okuse Hrvatske putem gastro delicija poput pršuta, kulina, meda, ulja, rakija, vina te brojnih drugih autohtonih i zaštićenih proizvoda, a posjetitelji će moći kušati ih i u hrvatskim tradicionalnim jelima pripremljenih od hrvatskih namirnica koje  za njih pripremaju hrvatski kuhari tijekom sajma.

Medu domaćim izlagačima osim gotovo svih najvećih velikih hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki, poput Podravke, Badela, Dukata, Žita, Atlantic grupe, Fortenova grupe, Kraša, Vindije, Koestlina i drugih, sudjeluju i brojne manje tvrtke te i obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), strukovne udruge i drugi.
Ministrica poljoprivrede Vučković je na sajmu,istaknula važnost što se Hrvatska tamo predstavlja, označujuci to i “jednom od najvećih svjetskih poljoprivrednih pozornica”.

Hrvatska kao najmlaža država clanica EU-a, Hrvatska ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda, čiji je naziv zaštićen oznakom izvornosti ili zemljopisnog podrijetla na razini EU”, poručila je hrvatska ministrica Vučković.

Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, koja je suorganizator organizacije hrvatskog nastupa na Zelenom tjednu, izrazio je nadu da bi ovaj nastup mogao potaknuti izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.

Trenutno izvozimo poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 2 milijarde eura, a možemo i trebamo puno više. Zeleni tjedan je odlična platforma za povećanje te brojke. Ovdje će prodefilirati više od pola milijuna ljudi iz cijelog svijeta i svima njima želimo pokazati da naše turističke ljepote prati i kvalitetna gastronomija i da naša poljoprivreda ima dugu tradiciju, ali i veliki potencijal”, rekao je Burilović.

Podravka se u Berlinu predstavlja, kao vodeća domaća prehrambena kompanija, aktivno sudjeluje u aktivnostima predstavljanja Hrvatske po prvi put  na Zelenom tjednu u Berlinu.
Uz izlaganje i predstavljanje širokog asortimana svojih proizvoda, Podravka na sajmu sudjeluje i kao promotor hrvatske kuhinje organizacijom nacionalnog restorana s ponudom tradicionalnih hrvatskih jela. Podravku je također prvog dana sajma obišao i predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic u pratnji Marina Pucara, predsjednika Uprave Podravke i suradnika.

Specijalitete hrvatske kuhinje u izvedbi Podravkininih promotora kulinarstva, brojni gosti imali su čast kušati na svečanom domjenku u povodu otvorenja sajma gdje je nazočilo 3.500 uzvanika i delegacija iz oko 100 zemalja svijeta. Za ovu prigodu pripremljeno je 4.000 porcija jela te 12.000 kolača i to iskljucivo od hrvatskih namirnica – 2.500 kilograma mesa i 1.000 kilograma ribe. Okus jela bogatog mesnog i ribljeg menija začinila je nezaobilazna Vegeta, a kolače Dolcela i Žito proizvodi te Lino Lada i Čokolino. Uz pršut i kulen kao prepoznatljive hrvatske adute, goste su oduševile Podravkine Majstor kobasice.
FOTO GALERIJA Hrvatska se uspješno predstavlja na 85.Zelenom tjednu u Berlinu
{gallery}zeleni2020_plenkovic_obilazak{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...