2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Hrvatska zemlja partner na 85. jubilarnom Zelenom tjednu u Berlinu – Grüne Woche 2020.

Datum:

(VIDEO-FOTO) Hrvatska zemlja partner na 85. jubilarnom Zelenom tjednu u Berlinu – Grüne Woche 2020.
Konferencijom za novinare održanoj na berlinskom sajmištu Messe Berlin danas je najavljeno 85. izdanje Zelenog tjedna u Berlinu – Grüne Woche 2020, najveće međunarodne poljoprivredna manifestacija, koje će započet svečanom ceremonijom u četvrtak, 16. siječnja u 18 sati, u berlinskom City Cubeu gdje će se okupiti čelni ljude svjetskih država, kao i brojni gospodarstvenici te među njima predstavnici najvećih i najutjecajnijih hrvatskih tvrtki.

Svečanu ceremoniju otvaranja 85. Zelenog tjedna  otvorit će njemačka ministrica poljoprivrede  Julia Klöckner  a Hrvatsku zemlju partner ovogodišnjeg sajma reprezentirat će hrvatski premijer Andrej Plenković i  ministrica poljoprivreda Marija Vučković, koji će predstaviti hrvatsko partnerstvo Zelenog tjedna 2020. i nakon ceremonije otvaranja biti domaćini prijema za 3600 uzvanika iz 100 zemalja svijeta.
Internacionalni sajam Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja u Berlinu a u dosadašnjih  94 godine povijesti od onog prvog sajma iz 1926. godine do danas, 85. izdanje 2020.godine obara sve rekorde.
VIDEO Dražen Đurišević kuhar Podravka  na Zelenom tjednu u Berlinu 2020 i otvaranje Presse konferencije.

Na vodeći međunarodni sajam poljoprivrede, hortikulture i prehrambene industrije u Berlin dolazi  1810 izlagača iz rekordnog broja od 72 zemalje svijeta koji će predstaviti više od 100 000 proizvoda iz cijelog svijeta. Ove godine očekuje se rekordna posjećenost a održat će se oko 300 konferencija. Više od 50 hrvatskih izlagača, velikih i malih na njemačkom tržištu predstavljaju najbolje hrvatske proizvode na više od 1000 m²  izložbenog prostora ili u cjelovitoj zakupljenoj zasebnoj dvorani.

Na 85. jubilarnom Zelenom tjednu u Berlinu – Grüne Woche 2020. radit će 10.000 zaposlenika gledajući sve strukture sajma. Oni s dobrom kondicijom moći će obići ovogodišnje sajamske prostorije u dužini od 8 km. Očekuje se 400.000 posjetitelja koji će posjetiti sajam te koji će gradu Berlinu donijeti zaradu od 50 milijuna euro. Ljubitelji cvijeća mogu uživati u ljepotama 100.000 različitih cvjetova. Očekuje se dolazak 2000 autobusa koji će razgledavati izložbene postave iz 72 zemlje svijeta koje će prezentirati 1810 izlagača. U Berlin tijekom sajma dolazi 200 vodećih svjetskih političara. Na sajmu će se prezentirati 5000 različitih životinja.


TRGOVINA IZMEĐU HRVATSKE I NJEMAČKE
Njemačka je jedna od najznačajnijih zemalja u vanjsko trgovinskoj razmijeni, te se kontinuirano nalazi na prvom mjestu u uvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Hrvatsku. U 2018. godini u Njemačku je izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 157,7 milijuna EUR, dok je iz Njemačke uvezeno poljo¬privrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 462,3 milijuna EUR.

Poljoprivredno prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza RH u Njemačku u 2018. godini sudjeluju s 8,18 %, dok u ukupnoj vrijednosti uvoza iz Njemačke u RH sudjeluju sa 12,76 %.
U 2018. godini najzastupljeniji proizvodi u izvozu u Njemačku bili su: cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili nadomjestaka duhana sa 26,28 % ukupnog izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda; zatim čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao s udjelom od 14,13 %; te sjeme uljane repice, lomljeno ili ne s udjelom od 11,67 %.
Cigare, cigarilosi i cigarete od duhana ili nadomjestaka duhana su u 2018. godini bile 3. najznačajniji proizvod u ukupnom izvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda, od toga je 39% izvezeno u Njemačku.
U 2018. godini najzastupljeniji proizvodi u uvozu iz Njemačke bili su: čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao sa 11,46 % ukupnog izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda; svinjsko meso, svježe, rashlađeno ili smrznuto s udjelom od 11,24 %; te sir i skuta s udjelom od 9,74 %.

HRVATSKA JE OVOGODIŠNJA ZEMLJA PARTNER ZELENOG TJEDNA
Hrvatska je ovogodišnja zemlja partner Zelenog tjedna te će biti domaćin svečanog prijema koji će uslijediti nakon svečanosti otvorenja. Sajam za posjetitelje otvorit će hrvatska i njemačka ministrica poljoprivrede obilaskom hrvatskih izlagača u dvorani 10.2  u petak 17. siječnja u 8 sati, nakon čega će uslijediti konferencija za medije organizatora i hrvatskih predstavnika u Berlinu – ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića.
Internacionalni sajam Zeleni tjedan održava se od 17. do 26. siječnja u Berlinu, a od velike je važnosti za predstavljanje hrvatske poljoprivrede i njene specifičnosti na najvećoj europskoj poljoprivrednoj pozornici. Hrvatsku će tako predstavljati pedesetak izlagača, velikih i malih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji će ponuditi svijetu okus Hrvatske – gastronomske delicije poput pršuta, kulena, meda, ulja, rakije, vina te brojnih drugih autohtonih zaštićenih proizvoda.

HRVATSKA SPREMA I GLAZBENE POSLASTICE
Također, posjetitelji sajma imat će jedinstvenu priliku uživati u prepoznatljivim hrvatskim tradicionalnim jelima pripremanima od hrvatskih namirnica u nacionalnom hrvatskom restoranu na berlinskoj adresi u hali 10, gdje će svakodnevno moći uživati u fužima s tartufima, janjećim kotletima, rižotu s plodovima mora, ribi, pašticadi, purici s mlincima, štruklima i mnogim drugim delicijama iz zemlje koju odlikuje bogatstvo pejzaža, poljoprivrednih kultura i okusa.
Hrvatska sprema i glazbene poslastice, pa će tako hrvatski zvuk predstaviti hrvatski tenor svjetskog glasa Đani Stipaničev te istaknuta kazališna glumica i pjevačica Renata Sabljak. Za predstavljanje hrvatskog kulturnog naslijeđa u punom sjaju pobrinut će se „Folklorelektro“, mlada plesno – pjevačka skupina koja spaja elektronsku glazbu i hrvatsku narodnu glazbu, uz tradicionalne plesačke pokrete i živopisne narodne nošnje.

FOTO GALERIJA: KONFERENCIJA ZA NOVINARE ZELENI TJEDAN BERLIN 2020.
{gallery}pk_zelenitjedan_2020{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog trenera i igrača Ante Čovića

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog...

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00 €

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00...

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024. – Prijave i uplata do 15.04 2024. godine

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024....