2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Hrvatski turizam  top destinacija na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB Berlin 2023.

Datum:

Hrvatski turizam  top destinacija na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB Berlin 2023.
Hrvatska od 7. do 9. ožujka predstavlja svoju turističku ponudu na najvećoj svjetskoj turističkoj burzi ITB Berlin, gdje je potvrđena njena odlična pozicija na njemačkom tržištu, s velikim zanimanjima i turista i poslovnih partnera, izvijestila je u utorak Hrvatska turistička zajednica (HTZ). Na ITB-u su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te direktor HTZ-a Kristjan Staničić, koji su s direktorom HTZ-ova predstavništva u Njemačkoj Romeom Draghicchijem i hrvatskim veleposlanikom Gordanom Bakotom održali konferenciju za njemačke medije iznoseći rezultate hrvatskog turizma, očekivanja od ove turističke godine te novosti oko investicija i održivih projekata.

Hrvatska je prvog dana sajma na Međunarodnoj turističkoj burzi (ITB 2023.) u Berlinu predstavila svoju strategiju održivog turizma do 2030.

„Želimo predstaviti novu strategiju hrvatskog turizma do 2030. koja će biti fokusirana na kvalitetnu ponudu u svim regijama, s posebnim obraćanjem pozornosti na okoliš i ljude, kako lokalno stanovništvo tako i turiste”, rekla je ministrica RH za turizam i sport Nikolina Brnjac koja je prisustvovala predstavljanju na ITB-u, najvećoj manifestaciji takve vrste na svijetu.

Ona je najavila uvođenje novog slogana “Natürlich Kroatien” (Naravno/prirodno Hrvatska) koji će jamčiti poštivanje standarda održivosti.

Hrvatska ministrica je najavila kako je ovogodišnji cilj proširiti sezonu dolazaka ne cijelu godinu.

“Ove godine dolazak turista će olakšati i ulazak Hrvatske u šengensku zonu i zonu eura”, rekla je Brnjac. Ona je dodala kako vjeruje da će ove novosti potaknuti turiste iz Njemačke na kratka putovanja u Hrvatsku i izvan glavne sezone.

U sklopu predstavljanja na ovogodišnjem ITB-u, prvom nakon trogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, najavljeno je i uvođenje direktne zrakoplovne linije Berlin-Split.

Brnjac je objasnila kako je Hrvatska i za vrijeme pandemije imala dobre rezultate te je već prošle godine ostvarila više noćenja nego u posljednjoj pretpandemijskoj sezoni 2019.

“Njemačka je i prošle godine bila najvažnija zemlja po broju turista, a taj trend se nastavio i u prva dva mjeseca ove godine, kada smo ostvarili tri posto više dolazaka nego u istom razdoblju prošle godine”, rekla je hrvatska ministrica turizma.

Predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristijan Staničić je najavio ulaganja u infrastrukturu, posebice u željeznički promet te uvođenje novih željezničkih linija tijekom sezone.

Staničić je rekao kako preko 70 posto turista koji dolaze iz Njemačke dolaze u vlastitom aranžmanu, što ide u prilog očekivanju povećanja broja spontanih i kraćih posjeta Hrvatskoj tijekom cijele godine.

Direktor HTZ-a je najavio i bolju regulaciju protoka turista koji u određena odredišta dolaze kruzerima, pri čemu je posebno naglasio Dubrovnik.

Hrvatske se ove godine na ITB-u predstavlja velikim štandom u organizaciji HTZ-a na kojoj se predstavljaju brojne hrvatske turističke regije.

ITB je ove godine otvoren samo za stručnu publiku i traje do četvrtka.

HTZ je na ITB-u kao i drugim sajmovima po Europi nositelj hrvatskog nastupa, a predstavlja se i 20 turističkih tvrtki i zajednica te prijevoznika.

 

“Interes njemačkih medija i povratne informacije od naših najvažnijih partnera s kojima smo se susreli tijekom prvog dana ITB-a u Berlinu dodatno potvrđuju odličnu poziciju Hrvatske na nama najvažnijem turističkom tržištu – Njemačkoj. Partneri su optimistični, potražnja za putovanjima je velika te očekuju ostvarenje rekordnog prometa iz 2019., a vidljiv je i trend ranog bukiranja”, poručio je Staničić.

Upravo će stoga, kako je najavio, HTZ u ožujku provoditi posebnu kampanju za rano bukiranje aranžmana na najvećim travel platformama u Njemačkoj kao što su Expedia i Weg.de.

Ministrica Brnjac je pak nastup na toj burzi ocijenila još jednom prilikom za jačanje već izvrsne pozicije Hrvatske na njemačkom tržištu, koje je u hrvatskom turizmu apsolutni rekorder po broju stranih turista u prošloj, ali i na početku ove godine.

“Izvrsni rezultati nisu se dogodili slučajno nego su plod kontinuiranog rada, inovativnosti i konstantnog osluškivanja njemačkog tržišta kao i ciljanih promotivnih aktivnosti. U Berlinu predstavljamo svu raznolikost i autentičnost koju Hrvatska nudi tijekom cijele godine, od kvalitetnog smještaja, prirodne i kulturne baštine na obali i unutrašnjosti do aktivnog odmora i eno-gastronomskih užitaka”, kazala je Brnjac.

Iz HTZ-a dodaju da se na ITB-u razgovaralo o očekivanim rezultatima i proširenim suradnjama ove godine s partnerima poput Jet2.coma, Jet2holidaysa, Eurowingsa, KLM-a i drugih, a o dodatnoj promociji i kampanjama s predstavnicima TripAdvisora, National Geographica, Lonely planeta, SkyScannera itd.

Na HTZ odnosno hrvatskom štandu prvog dana ITB-a predstavljena su i hrvatska vina i sirevi uz degustaciju u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom (HGK), kao i posebna “škrinja blaga“ s eksponatima iz bogate hrvatske kulturno-povijesne i materijalne baštine.

HTZ ističe srebrnu nagradu koju je TZ Međimurske županije na ITB-u dobio za održivost od globalne organizacije “Green Destinations”, čime je Međimurje prva županija s tom nagradom u Hrvatskoj i široj regiji.

ITB Berlin se ove godine nakon tri panemdijske ponovno održava u punom formatu s više od 5.000 izlagača iz 160 država iz cijelog svijeta, donoseći nove trendove i prognoze za iduće turističko razdoblje, po kojima bi se turizam u svijetu ove godine trebao oporaviti i vratiti na predpandemijsku razinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...