2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Josip Juratović zastupnik u njemačkom Bundestagu. Ne postoji nikakav specijalni izvjestitelj Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu ili zapadni Balkan. Nacionalističku kulturu zapadnog Balkana treba spriječiti da se prenosi u njemački parlament.

Datum:

Josip Juratović zastupnik u njemačkom Bundestagu.
Ne postoji nikakav specijalni izvjestitelj Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu ili zapadni Balkan. Nacionalističku kulturu zapadnog Balkana treba spriječiti da se prenosi u njemački parlament.
Novi saziv njemačkog Bundestaga ovaj tjedan je završio dodjelu pozicija u parlamentarnim skupinama i radnim odborima koje se odnose za zapadni Balkan, Hrvatsku i Sloveniju. Također na zajedničku inicijativu i uz pomoć mnogih prijatelja i odgovornih struktura u njemačkom Bundestagu će se 6.travnja /aprila  održati nadstranačko dogovorena debata na temu 30 godina od početka rata u BIH.


U njemačkom Bundestagu postoje nadstranačke parlamentarne skupine, radne grupe, odbori za europsku i vanjsku politiku koji su zaduženi za odnose za zapadni Balkan. Naravno u Bundestagu se u novom sazivu pojavilo još nekoliko novih parlamentaraca koji su podrijetlom s prostora  zapadnog Balkana i  svojevrsno pojačanje  dugogodišnjem parlamentarcu podrijetlom iz Hrvatske Josipu Juratoviću.

Na mjesto predsjednika parlamentarne skupine za zapadni Balkan  je ponovno izabran dugogodišnji parlamentarac Josip Juratović iz SPD-a.

Za parlamentarnu skupinu Sjeverni Jadran (Slovenija i Hrvatska ) predsjednik je i dalje Oliver Luksic iz Liberala a potpredsjednica je ovaj put nova zastupnica SPD-a Jasmina Hostert podrijetlom iz Sarajeva.

Radna grupa socijaldemokratske partije za jugoistočnu Europu kojoj pripada i zapadni Balkan za predsjednika je također  izabrala  Josipa Juratovića (SPD).

Odbori za vanjsku politiku i za europska pitanja u svim strankama u Bundestagu  po pitanju  zapadnog  Balkana imaju svoje izvjestitelje.
Tako je za SPD u odboru za vanjsku politiku kao izvjestitelj zadužen Adis Ahmetović a u odboru za europsku politiku Josip Juratović.

Ponukani dosadašnjim naslovima u bosansko hercegovačkim medijima gdje su pojedini članovi njemačkog parlamenta pogrešno titulirani, dužan sam objasniti da ne postoji nikakav specijalni izvjestitelj Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu ili zapadni Balkan, rekao je zastupnik Juratović ili kako ga kolege od milja u Bundestagu zovu Mr.Balkan zbog sedamnaestogodišnjeg iskustava u Bundestagu i gotovo da obnaša sve važne funkcije koje su povezane sa zapadnim Balkanom. Te je uz Manuela Saracina u dugogodišnjem potpredsjedničkom mandatu još i u izvanparlamentarnoj organizaciji Društva jugoistočne Europe koja je u uskoj suradnji s ministarstvom vanjskih poslova Njemačke.

Dakle ponavljam, njemački parlament nema specijalnog izvjestitelja za zapadni Balkan a Manuel Saracin iz zelenih  je specijalni izvjestitelj za zapadni Balkan u ministarstvu vanjskih poslova  savezne Republike Njemačke, a ne Bundestaga, dodaje Juratović.

Uz poštivanje suvereniteta svakog parlamentarca, svim parlamentarcima njemačkog Bundestaga koji su nekim podrijetlom sa zapadnog Balkana ili bilo kako vezani za zapadni Balkan, je bitno da se naš zajednički rad ne pripisuje pojedincima uz pogrešno tituliranje, već složno radimo na tome da postoji jedna zajednička pozicija  Njemačke prema zapadnom Balkanu s ciljem daljnjeg  razvoja demokracije  u regiji.

Jer samo na takav način možemo realno i iskreno suradnju sa zemljama zapadnog Balkana razviti, odnosno spriječiti da se nacionalistička kultura zapadnog Balkana prenese u njemački parlament, što je već počelo nanositi štetu pojedinim kolegama, rekao je Juratović.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...