2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Livno: Održana treća Kulturno vjerska baština Hrvata BiH-Vratimo nadu zavičaju.

Datum:

Livno: Održana treća Kulturno vjerska baština Hrvata BiH-Vratimo nadu zavičaju.
Hrvatska matica iseljenika i KUD Rudine župa Vidoši – Livno, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i Grada Livno, organizirali su kulturno-vjersku manifestaciju Hrvata u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Vratimo nadu zavičaju”, koja će je održana od 19. do 21. studenoga.
Prvog dana Manifestaciej u Hotelu B&M-Livno, održana je javna tribina na temu “Prekogranična suradnja i korištenje EU fondova u cilju opstanka na ovim prostorima, jačanja gospodarstva, OPG-ova i turizma”.

Na tribini je govorio prof. dr. sc. Mirjana Miličević s Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc.Ivan Miloloža poduzetnik i jedan od osnivača HUP-a, Zvonko Bagarić predsjednik Kluba poduzetnika Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata “Prsten BiH”, Božo Perić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HBŽ-a, te Darko Čondrić gradonačelnik Livna.

Manifestacija Vratimo nadu zavičaju nastavljena je služenjem Svete mise u crkvi Gorica-Livno, te otvorenjem izložbe “Nematerijalna kulturna baština Hrvata u BiH” u Muzeju Livno.

Potom je delegacija  projekta položila vijence u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje  i sve poginule u domovinskoj ratu.
Ovim projektom koji iz godine u godinu raste, želja nam je bila povezati Hrvate u BiH na kulturnom, vjerskom i gospodarstvenom aspektu.

Mislim da smo na izvrsnom putu, rekao je ravnatelj HMI-a Mijo Marić na otvorenju manifestacije na kojoj su nastupile folklorne skupine u dvorani Narodnog sveučilišta.

Trodnevna manifestacija dani kulturno-vjerske baštine Hrvata Bosne i Hercegovine pod geslom ”Vratimo nadu zavičaju”, priređuju se s ciljem nastavka međusobnog povezivanja Hrvata u BiH i matičnoj domovini Republici Hrvatskoj i šire.

Upoznavanje zajedničke tradicije, kulture i nošnje. Unaprjeđenje kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosanskohercegovačkih Hrvata, kao i pružanje potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, temeljni su ciljevi ove manifestacije.

Nakon Zagreba i Jajca, Dani kulturno-vjerske baštine Hrvata Bosne i Hercegovine održani su u Livno.  

Priređen je bogat trodnevni programski sadržaj:

Okrugli stol – javna tribina na temu Prekogranična suradnja i korištenje EU fondova u cilju opstanka Hrvata na ovim prostorima, jačanje gospodarstva, OPG-ova i turizma.

Služena je sveta misa predslavljena vodstvom mons. Marko Semren, banjalučki pomoćni biskup, Samostan Gorica-Livno
Otvorenje izložbe Nematerijalna kulturna baština Hrvata u BiH – autor o.Zvonko Martić

Središnji program manifestacije “Vratimo nadu zavičaju” održan je u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu uz sudjelovanje folklornih skupina iz Livna, Gruda, Knina, Jajca, Rame, Koraće, Solina i Neuma.

Trećeg završnog dana manifestacije, 21. studenoga, koja je završena jučer svetom misom u samostanskoj crkvi Šćit-Rama. održan je susret s franjevcima Franjevačkog samostana Rama-Šćit, na kojem je govorio gvardijan fra Andrija Jozić te fra Mijo Džolan.
Foto galerija:
Održana treća Kulturno vjerska baština Hrvata BiH-Vratimo nadu zavičaju

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...