2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video + Foto) BERLIN: „Njegova žena“ – Promocija romana autorice Marijane Dokoze

Datum:

(Video + Foto)  BERLIN: „Njegova žena“ – Promocija romana autorice Marijane Dokoze.
Na početku promocije autoricu romana i sve nazočne pozdravio je veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota. Naglasio je kako mu je drago da će nazočni direktno čuti od autorice o čemu piše i koliko je ova tema interesantna za naše društvo.

Raduje me da je veliki broj nazočnih na ovoj promociji, da se čuje šta se sve događa u obiteljima. A svi smo svjesni da je to jedna tamna, duboka strana medalje o kojoj se mora razgovarati. Velika hvala Hrvatskoj zajednici i predsjednici Karmen Meić. Ovakvih skupova i događaja treba biti i nadam se da će ih biti, kazao je između ostaloga veleposlanik Bakota.

Karmen Meić Predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice e.V. Berlin na početku je kazala kako ni pandemija ne može zaustaviti aktivnosti žena. Kazala je kako je već odavno s autoricom Marijanom Dokoza planirala da se u Berlinu održi promocija romana „Njegova žena“, u organizaciji Hrvatske zajednice.

Zahvaljujem se da je s nama večeras i Klara Schedlisch (Die Grüne) Hrvatica koja je odnedavno najmlađa zastupnica u berlinskom parlamentu. Sama knjiga i tematika ove knjige je pouka koliko žena ženi znači. Tako je i naša Marijana toj ženi bila ta žena, kazala je predsjednica Meić i poželjela svima nazočnima lijepu večer.
(VIDEO) BERLIN: „Njegova žena“ – Promocija romana autorice Marijane Dokoze

Iz 1. poglavlja knjige koje nosi naslov „Moja istina“  pročitana su dva ulomka. Čitala je Sandra Abou Abdo samostalna umjetnica, prof. likovne kulture i likovna pedagoginja, ulomke u kojima iz dubine duše  u romanu Marijane Dokoze govori „Zehra Ozdemir“.  …“Svatko od nas ima pravo na samo jedan život i nitko ga nema pravo uništiti“.

Autorica romana Marijana Dokoza zahvalila je na pozivu u Berlin, zahvalila je na lijepim riječim domaćinima večeri. Na početku je naglasila kako je ovo roman koji je napisan prema istinitoj priči žene. „Njegova žena“ je zapravo žena čovjeka koji je silovao djevojčicu sa još jednim čovjekom u ratu u BiH.

Ta djevojčica je u to vrijeme imala 13 godina. Priča nije ispričana iz perspektive žrtve, kao ni silovatelja, već iz perspektive njegove žene. Mislim da je jako malo romana i priča koje su ispričane iz pogleda iz života žene jednog silovatelja….kazala je između ostaloga autorica romana Marijana Dokoza.

U nastavku promocije uslijedila su interesantna pitanja nazočnih i odgovori autorice.  Na kraju promocije većina nazočnih kupili su najnoviji roman Marijane Dokoze i ponijeli ga svojim domovima.

Velepsolanstvo RH u SR Njemačkoj i ovom prilikom pripremilo je domjenak za nazočne, koji su se u prostorijama još jedno vrijeme zadržali u ugodnim razgovorima, s autoricom romana.

…Roman “Njegova žena” je priča temeljena na istinitim događajima o ženi koja je prevarena, psihički i fizički zlostavljana, a koja u jednom trenutku svog života doznaje da je otac njezino dvoje djece optužen za silovanje maloljetne djevojčice koje je počinio tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Iako su imena likova izmijenjena uglavnom zato da bi se zaštitili pojedinci, u uzbudljivom romanu napisanom u 34 poglavlja, doista je riječ o iskrenoj ljubavi žene prema muškarcu, koji pod svaku cijenu pokušava izbjeći kaznu za počinjeno djelo…

Marijana Dokoza rođena je u Zadru, Hrvatska 1978. godine. Radi kao spisateljica i urednica njemačko-hrvatskog mjesečnika Fenix Magazin.  Autorica je radila kao novinarka u brojnim hrvatskim medijima. Danas živi u Mainzu i članica je Hrvatskog društva književnika, Hrvatske kulturne zajednice Mainz i Njemačko-hrvatskog društva Mainz.

Marijana Dokoza  je autorica najnovijeg uzbudljivog romana „Njegova žena“, koji je  predstavljen u Berlinu u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice Berlin, u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske, gdje je nazočilo dosta Hrvata, odnosno koliko su dozvoljavale aktaulne epidemiološke mjere.

Autorica je i dobitnica ugledne nagrade “Utjecajne hrvatske žene” 2017., koju dodjeljuje Croatian Women’s Network/Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu i priznanja Grada Mainza koji ju je uvrstio među 25 najuspješnijih žena, migrantskog podrijetla koje žive u Mainzu, poznata je kao pjesnikinja, spisateljica i novinarka.

Do danas je svojim imenom potpisala šest romana: Izgubljeni u ljudskim mislima, 2005., Naranyjin plač, 2011., Grijesi, 2014., Tragovi, 2017., Die Stimme, 2018. i najnoviji „Njegova žena“.

Na polju poezije Marijana Dokoza ogledala se sa zbirkama: Sjene prošlosti, 2004. i Dvorac tajni, 2008. Uvrštena je u Antologiju suvremenih književnika zadarskog kraja, pod nazivom Kroz moje oko, autora Marka Vasilja.

Roman “Njegova žena” je nedavno izišao u izdanju izdavačke kuće Despot Infinitus , a predstavljen je i na nedavno održanom najvećem i najstarijem hrvatskom sajmu knjiga Interliber  u Zagrebu.
FOTO GALERIJA
BERLIN: „Njegova žena“ – Promocija romana autorice Marijane Dokoze

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...