2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Ministar Grlić Radman u Mostaru i Ljubuškom: Hrvatska će nastaviti pomagati projekte Hrvata u BiH

Datum:

Ministar Grlić Radman u Mostaru i Ljubuškom: Hrvatska će nastaviti pomagati projekte Hrvata u BiH.
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u posjetu Mostaru gdje se, zajedno sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem, susreo  s vodstvom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar te s ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivanom Vukojom. Poslijepodne je posjetio franjevački samostan svetog Ante Padovanskog na Humcu i najstariji muzej u BiH.
Grlić Radman: Migrante u BiH smjestiti u kampove na ulazu u zemlju

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova izrazio je u utorak očekivanje da će BiH uz pomoć EU početi smještati ilegalne migrante u kampovima na ulazu u zemlju, protiveći se njihovom razmještanju po cijeloj BiH, čime bi, zbog duge granice, bila ugrožena i sigurnost i stabilnost Hrvatske.

 “Nismo za to da se vrši raspoređivanje migranata po cijeloj BiH jer bi se time dodatno opteretilo državu BiH i njezine kapacitete. Hrvatska dijeli 1000 kilometara granice s BiH i time se ugrožava i sigurnost RH”, rekao je Gordan Grlić Radman u Mostaru.

Pojasnio je kako je Hrvatska predložila da se sva financijska sredstva Europske unije usmjere u jačanje institucionalnih kapaciteta BiH.
“Umjesto sadašnjih kampova trebalo bi ih graditi na ulaznim točkama na samoj granici, čime bi se lakše upravljalo migracijskom krizom uz pomoć institucija EU”, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Najveći broj migranata u BiH nalazi se u Unsko-sanskoj županiji koja graniči s Hrvatskom, te u Sarajevskoj županiji. Svi oni nastoje ilegalno prijeći granicu Hrvatske i nastaviti dalje prema prema zemljama Europske unije.

Ministar Gordan Grlić Radman pojasnio je da je Hrvatska stajalište o promjeni smještanja migranata u BiH iznijela na posljednjem sastanku Vijeća za vanjske poslove EU. Novi pristup BiH bi po njemu podrazumijevao potpisivanje sporazuma s FRONTEX-om kako bi se migranska kriza rješavala na ulazu u BiH, na njezinim istočnim granicama. On je dodao kako se Hrvatska protivi preraspoređivanju migranata diljem Bosne i Hercegovine.

“Migrantska kriza narušava stabilnost i funkcionalnost, a znate da je Hrvatskoj stalo do stabilnosti i funkcionalnosti”, dodao je.

Hrvatski šef diplomacije kazao je da je bio iznenađen jer je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nedavno službenom notom izrazila protivljenje proglašavanju hrvatskog gospodarskoga pojasa na Jadranu. Najavio je kontranotu u kojoj se izražava sumnja da to predstavlja službeno stajalište zemlje budući se i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik usprotivio stajalištu ministrice Turković.

Grlić Radman se u Mostaru u utorak susreo s predsjednikom HDZ-a BiH i čelnikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem, te izrazio potporu izmjeni Izbornog zakona kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike u vlasti bez nametanja od brojnijih naroda. To je, po riječima Grlića Radmana, važna reforma kako bi zemlja stekla kandidacijski status za ulazak u EU.
Hrvatski šef diplomacije posjetio je tijekom dana u Mostaru Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) te obišao i Hrvatsko narodno kazalište ,čiji rad podupire Vlada RH.

Grlić Radman: Hrvatska će nastaviti pomagati projekte Hrvata u BiH

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je nastavak financijske potpore projektima Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je u utorak posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) te Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru.

 “Vlada Republike Hrvatske će posvetiti posebnu pozornost daljnjoj financijskoj pomoći posredstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske kako bismo održali i financirali daljnju izgradnju ovoga kazališta koje je bitno za čuvanje hrvatskog identiteta u ovome gradu i u državi BiH”, rekao je u izjavi za medije Grlić Radman nakon susreta s ravnateljem HNK u Mostaru Ivanom Vukojom.

Hrvatski šef diplomacije pojasnio je kako vodstvo HNK u Mostaru ima planove izgraditi objekt ove kazališne kuće budući svoje predstave održavaju doslovno u podrumu. “Hrvati trebaju imati svoje nacionalne kulturne ustanove”, dodao je Grlić Radman.

Ravnatelj HNK-a u Mostaru Ivan Vukoja istaknuo je kako je ova kazališna kuća ostvarila zavidne rezultate ponajprije zahvaljujući potpori Vlade RH.
“Cilj nam je da ovo kazalište bude europsko. Mi ove dosadašnje rezultate ne bi mogli ostvariti bez pomoći Republike Hrvatske, a napose Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH”, istaknuo je Vukoja. Po njegovim riječima, institucija kojoj je na čelu je od iznimnoga značenja kao “integralni dio kulture Hrvata”, preko čega se njeguju svoje specifičnosti Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

Ministar Grlić Radman je dodao kako je s ravnateljem SKB u Mostaru dr. Antom Kvesićem razgovarao o problemima s kojima se ta zdravstvena ustanova susreće.
“Ta bolnica je važna za čuvanje zdravlja ne samo Hrvata, nego svih građana BiH. Republika Hrvatska financijski i stručno podržava rad te bolnice i ljudi tamo”, dodao je ministar Grlić Radman.

Uvijek je zadovoljstvo boraviti u Mostaru, imao sam konstruktivan razgovor s Draganom Čovićem o rezultatima izbora u Mostaru, euroatlantskom putu BiH te položaju hrvatskog naroda u BiH, kazao je Grlić Radman.

Nakon posjet franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu i najstarijem muzeju u BiH, Grlić Radman je kazao.  Hercegovački fratri su naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta, te naglasio i sljedeće.

Nužno je sustavno brinuti o unaprjeđenju položaja Hrvata u BiH, a Hrvatsko narodno kazalište i Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru upravo su sjajan primjer potpore Vlade RH očuvanju opstojnosti Hrvata u BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...