2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

RAZGOVOR Josipa Žuljević – Vršiteljica dužnosti predsjednice Društva prijatelja Hajduka – Berlin (DPH Berlin)

Datum:

RAZGOVOR Josipa Žuljević – Vršiteljica dužnosti predsjednice Društva prijatelja Hajduka – Berlin (DPH Berlin). 
Društvo prijatelja Hajduka Berlin (DPH Berlin) – aktivno je u Berlinu i istočnim saveznim pokrajinama Njemačke. Osnovano je 2015.godine.
DPH Berlin ima cilj promicanje imena HNK Hajduk iz Splita kao i širenje članstva u voljenom klubu u radijusu djelovanja DPH, odnosno konkretno u Berlinu i cijeloj istočnoj Njemačkoj, kada je u pitanju DPH Berlin.
Josipa Žuljević je od nedavno na čelu DPH Berlin. Mlada Hrvatica (1996) koja je rođena u Berlinu preuzela je funkciju vršiteljice dužnosti predsjednice DPH-a Berlin.

DPH Berlin osnovan je 22.10. 2015. kada je održana osnivačka skupština. Prvi članovi uključili su se u rad udruge 2016.
U prvoj Upravi bili su: Robert Topić, Miro Bungur i tajnik Stipan Žuljević. Na sljedećoj skupštini 2018. izabran je novi predsjenik DPH Berlina Lovre Šindik, Josipa Žuljević je postala dopredsjednica a tajnik Robert Topić.

Najveći broj članova do danas bio je potpisan brojem od 255 članova.
Aktualna pandemija Covida-19 i aktualne epidemiološke mjere doprinijele su i smanjenju članova na papiru, pa tako aktualno imamo smanjen broj članova a ta brojka je 130 članova koji su podmirili članarinu za 2020. godinu, govori nam Josipa Žuljević aktualno na dužnosti predsjednice Društva prijatelja Hajduka Berlin (DPH Berlin).

Sve aktivnosti su aktualno stale, nema fešti i akcija. Članarina u DPH Berlin iznosi 15 euro godišnje a članska iskaznica dolazi iz Splita na kućnu adresu naših članova, koju prijave u pristupnici. Članovi imaju razne pogodnosti a neke od njih su popust od 12% na sve kupnje u Hajdukovom fan ili web shopu, na prodajnim mjestima Cro fan shopa, te pogodnosti na ponude i usluge raznih Ambasadora Hajduka putem aplikacije „Hajduk Family Club“.

Uz to članovi imaju i pravo rezervacije ulaznica za domaće utakmice, te pravo prvokupa ulaznica za određene utakmice. Kroz članstvo preko DPH Berlin imaju priliku povezati se s drugim članovima na području Berlina i šire okolice, te postati aktivni na dobrobit Društva i pogotovo Hajduka.
Članovi DPH Hajduka imaju pravo i na „Ćakule“ s ostalim članovima Hajdukom koje se održavaju 2x godišnje u velikoj predavaonici Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu na adresi Ruđera Boškovića 32.

U Berlinu zadnje veliko druženje članova imali smo na „Hajdučkoj večeri“ a prije toga imali smo i „Bilu noć“
2020. godine glede pandemije korona  virusa nismo uspijeli ništa organizirati, glede većih druženja članova i simpatizera. Planovi su nam organizacija nove „Bile noći“ ili „Hajdučkih fešta“. Nadam se uskoro, govori nam Josipa Žuljević – vršiteljica dužnosti predsjednice Društva prijatelja Hajduka Berlin (DPH Berlin).
 
Rodila sam se 1996. godine, Hajduk je moja ljubav, s tim se rodiš, cijela ljubav je Hajduk, odgovara Josipa na upit odakle tako velika ljubav za Hajdukom, te nastavlja. Ja sam članica Hajduka od rođenja. Učlanio me stric kada sam se rodila. Imam člansku iskaznicu iz 1997. godine, jer sam rođena u 11. mjesecu 1996. godine, govori Josipa uz osmijeh.

Članica sam i Hajduka i Torcide. Hajduka nebi bilo da nema navijačke skupine Torcide koja je spasila Hajduk kad je bio pred stečajem.
A Torcide nebi bilo da nije Hajduka, govori Josipa o spojnici Hajduka i Torcide.

28.10.1950. rođena je Torcida, uzor na Torcide iz Južne Amerike, kao prva najvijačka udruga u cijeloj Europi.
„Taj bučniji i grlatiji dio gledatelja, tada već dobro poznat nogometnoj javnosti jer biva prisutan u raznim gradovima gdje Hajduk igra, ide korak naprijed u pružanju podrške svomu Hajduku. Godina je 1950., igra se Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, a na domaćim terenima Hajduk treba nastaviti svoj hod ka tituli prvaka. Hajdukovi reprezentativci prenijeli su u Split dojmove i donijeli priču o vatrenom navijanju svim mogućim akustičnim sredstvima brazilske Torcide i atmosferi u kojoj protivnička momčad teško može doći do pobjede. Priča je naišla na oduševljenje Hajdukovih pristaša, a neizvjesna utrka Hajduka i Crvene Zvezde potaknula je ideju da i Hajduk ima svoju Torcidu koja će ga u odlučujućim utakmicama voditi do naslova prvaka. I bilo je tako.

Skupina zagrebačkih studenata, u prvom redu Dalmatinaca i Hercegovaca imala je predigru u Zagrebu prije splitskih utakmica. Poslije Dinamovih 1:0 protiv Zvezde ta grupa ponijela je masu do spomenika kralju Tomislavu i javno manifestirala hrvatstvo i već tu postala javna oporba sustavu, što je rezultiralo privođenjima i premlaćivanjem. Službeni datum osnivanja Torcide je 28. listopada 1950., dan prije utakmice Hajduk – Crvena zvezda igrane 29. listopada 1950. u Splitu, kada je prva grupa od 130 studenata s prvim Torcidinim značkama na reverima pristigla vlakom u Split opremljena čegrtaljkama, zvonima i sirenama te počela Split dizati na noge“.

Podružnice DPH-a u Njemačkoj imamo u sljedećim gradovima u Njemačkoj: Berlinu, Stuttgartu, Münchenu, Hanoveru i Kölln-u. U čitavom svijetu imamo 67 DPH-a.
U Njemačkoj imamo svake godine susret DPH-a Njemačke (Summit-e), kada dogovrimo jednan grad za domaćina.

Dođu članovi i članovi predsjedništva DPH-a i razgovaramo o zajedničkim realiziranim i budućim akcijama. Zadnji put bili smo na sastanku u Karlsruhe-u. Tamo sam i ja bila. Iz Hajduka iz Split je bila voditeljica marketinga Hajduka Julija Hrstić, maskota Hajduka Rico, bivši igrač Hajduku Ivan Gudelj koji je održao promociju knjige a bili su nazočni i predstavnici iz udruge „Naš Hajduk“ (NH).

Organizacija članstva udruge NH omogućava udruzi NH i kvalitetniju komunikaciju i s članovima koji su učlanjeni putem DPH-ova koji podržavaju projekt NH. DPH-ovi su jedna od žila kucavica, zbog svoje direktne povezanosti sa članovima.

Udruga „Naš Hajduk“ organizira članstvo u DPH-a a svi članovi DPH-a su članovi „Našeg Hajduka“.. Tako da se pri učlanivanju može odabrati baza članstva (DPH / Naš Hajduk) ovisno gdje članovi žive.

Broj žena u DPH Berlin je priličan i ponosni smo na njih. Radi se velikim djelom o obiteljskim članarinama pa tako imamo dosta i žena. Glede obiteljske članarine otac, majka i dvoje djece, gleda se da je otac glava obitelji i on dobije popust. Ili ako je žena gazda obitelji, ona dobije u ime obitelji popust, govori nam Josipa. Članarina u DPH Berlin iznosi 15 euro godišnje. Maloljetni članovi plaćaju 7,5 euro kao i članovi preko 65 godina i oni plaćaju 7,5 eura. godišnju članarinu.

O minulim aktivnostima Josipa naglašava kako su organizirali zajedničke odlaske na utakmice Hajduka, zadnji put bilo je to u Poljsku, kada je Hajduk igrao protiv Gornik-a to je bilo 24.03.2018. Imali smo pun autobus članova DPH. Išli smo organizirano i u Hrvatsku na neke utakmice Hajduka.
Sve se da organizirati, samo treba imati volje i da nam okonča ova pandemija korona virusa.

Josipa Žuljević pripada mlađoj generacija Hrvata u Berlinu. Aktualna predsjednica DPH u Berlinu, kaže kako s ljubavlju obnaša svoj posao, sve ove godine od osnivanja DPH u Berlinu a  i sami smo se uvjerili u njezine aktivnosti i ljubav prema Hajduku.

Pitali smo je koliko joj volonterski rad oduzima vremena i koliko daje „sebe“ za Hajduk. Kaže da je to za nju svakodnevni posao, nema predaha, ljudi me stalno kontaktiraju po raznim temama glede Hajduka i DPH-a. Ali ja to volim i naučila sam s tim živjeti i raditi. Svaki dan sam u kontaktu s ljudima iz Splita i DPH-a Njemačke. Nama je Hajduk ono zbog čega živimo i radimo i nama je Hajduk u prvom planu, tako da bez dogovora i odgovornog rada nema ništa.

Nama je glavno da Hajduk ostane naš. To jest da udruga Naš Hajduk dijeluje po modelu ostalih velikih klubova u Europi te da zadržimo taj „socios model“. Takozvani „socios model“  funkcionira po načelu ˝jedan član – jedan glas˝ što znači da svaki punoljetni član nogometnog kluba, koji je ustrojen kao neprofitna udruga u vlasništvu svojih članova, ima pravo glasa ako plaća klubu godišnju članarinu. Članovi mogu sudjelovati u biranju predstavnika Nadzornoga odbora Hajduka.

To znači da su članovi i navijači Hajduka ujedno i vlasnici Hajduka. Naš Hajduk kao udruga svih članova Hajduka ima dioničarski paket od 24,53% dionica koji je tvrtka Tommy prodala udruzi Naš Hajduk. Tako da članovi Hajduka imaju mogućnost i dalje u budućnosti sudjelovati u svim projektima otkupa dionica.
Projekt donacija „Ili jesmo ili nismo“ donacijski je projekt  kojim je započeo proces otplate stečenih 24,53% dionica. Početak tog procesa iznimno je bitan. Njime pokazujemo našu snagu i ozbiljnost, izvedivost ideje Kluba u vlasništvu nas kojima je najviše stalo.
Imali smo prvu akciju otkupa dionica i u toj akciji je bilo moguće uplatiti 1911 kuna. Donacijom od minimalno 1911 kuna, koliko je bilo potrebno za ime na trećem dresu Hajduka, odazvalo se mnogo članova ili članica i njihovo ime je zapisano na dresu Hajduka.

Nakon toga, kako je akcija bila uspješna, osvanula je akcija „Za sva vrimena“. Projekt  „Za sva vrimena“ kruna je projekta otkupa dionica i trajni spomen povezanosti navijača i kluba. Neka se i tvoje ime nađe među njima – Za sva vrimena! U toj akciji članovi drugi su uplaćivali  jednokratne ili mjesečne donacije i osigurali svoje ime u tematskom Parku koji se sagradio u Splitu. Svatko tko je uplatio ukupno 7500 kuna, dobio je ili novi članovi će dobiti, spomen ploču u tom Tematskom parku. Plaćanje može biti i u ratama. Otvorenje „Parka“ još nije bilo zbog korone. Svi koji su uplatili taj iznos postali su vlasnici i replike te spomen ploče i uručena im je na njihovo ime i dostavljenu adresu. Akcija još traje i svi koji žele mogu još sudjelovati u projektu i s tim osigurati svoje mjesto. Svima zainteresiranim koji žele više informacija o ovoj akciji mogu i ja osobno još pomoći i odgovoriti na pitanja, kaže nam Josipa Žuljević.

Iz Berlina trenutno imamo tri člana vlasnika spomen ploče u „Parku Za sva vrimena“ troje članova našeg DPH Berlin, kao i naša udruga. S tim da dosta članova još otplaćuje svoj iznos mjesečnim donacijama.

Glede članova DPH Berlin i prijatelja Hajduka, svatko je dobro došao i može se rado javit po svim pitanjima, glede učlanjenja i aktivnosti DPH-a Berlina. Mogu me kontaktirati na broj mobilnog telefona naše udruge +49 173 4250728.  Aktualno također možete pratiti rad naše udruge DPH Berlin putem drušvenih mreža Faceboocka ili Instagrama.
Radujemo se našim novim susretima. Ako bude sreća i zdravlja možda i ove godine organiziramo neke zajedničke akcije i druženja, kaže nam Josipa Žuljević, marljiva vodideljica DPH Berlin, aktualno vršiteljica dužnosti predsjednice Društva prijatelja Hajduka Berlin (DPH Berlin).

Josipa Žuljević rođena je 1996. u Berlinu. Roditelji su podrijeklom iz Rude odakle dolazi tata a mama je rodom iz Vrlike, sve je to u blizini viteškoga grada Sinja.
Kaže da je stalno u kontaktu i s predsjednicom DPH Sinja, predsjednicom Ivanom Boticom, tako da vidite, da ima još žena koje vode DPH, govori nam Josipa.

Mislim da u Berlinu ima puno više navijača Hajduka nego što mi imamo članova, tako da mislim da su svi dobro došli, da se učlane u DPH Berlin.

Uskoro planiramo prikazati u Berlinu i film o „Našem Hajduku“ koji je snimljen prošle godine, to je filmski uradak o udruzi „Naš Hajduk“  koji se zove “Naš Hajduk – projekt jedne ljubavi”, to nam je u planu u Berlinu organizirati čim nam ove epidmiološke mjere dopuste. Moramo se početi ponovno družiti. To je najbitnije, kazala nam je za kraj Josipa Žuljević, aktualna vršiteljica dužnosti predsjednice DPH-a Berlina.

Koliko smo sagledali Josipine kvalitete i sposobnosti u dosadašnjem radu, te neizmjernu ljubav za Hajdukom i veliko hajdučko srce, mi se nadamo da će uskoro Josipa Žuljević biti i nova predsjednica DPH Berlin-a, na sljedećoj skupštini koja će se uskoro održati, najvjerojatnije video vezom i popratnim dopisnim glasovanjem članova DPH Berlin.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...