2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Ministar obrane RH Mario Banožić na sastanku ministara obrane Europske unije u Berlinu, sastao se s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer.

Datum:

Ministar Banožić s njemačkom ministricom obrane u Berlinu.
Ministar Banožić susreo se s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer na marginama sastanka ministara obrane EU.

Ministar obrane Mario Banožić sastao se u srijedu 26. kolovoza 2020. na marginama sastanka ministara obrane Europske unije u Berlinu, s ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer. Ovo je bio prvi bilateralni susret ministra Banožića s njemačkom kolegicom.

Na sastanku su potvrđeni izvrsni odnosi Hrvatske i Njemačke u području obrane kao i visok stupanj međusobnog razumijevanja po aktualnim pitanjima sigurnosne tematike. Ministar Banožić je izjavio kako je prioritet MORH-a nastavak kontinuiteta jačanja suradnje s Njemačkom u svim područjima.

Osim bilateralne suradnje, ministri su razgovarali o intenzivnoj suradnji u okviru NATO-a i Europske unije.
Suradnja u okviru NATO-a ogleda se u višegodišnjem zajedničkom sudjelovanju u misijama, operacijama i aktivnostima Saveza, poput Afganistana i Litve. Države također zajednički razvijaju sposobnosti kroz Koncept vodećih nacija gdje se Hrvatska nalazi u grupaciji pod njemačkim vodstvom te zajednički podižu razinu spremnosti snaga kroz NATO Inicijativu spremnosti u okviru koje se Hrvatska nalazi u njemačkoj brigadi.

Ministri su posebnu pozornost posvetili suradnji u okviru EU budući da je Njemačka preuzela od Hrvatske predsjedanje Vijećem EU od 1. srpnja. Ministar Banožić je zahvalio njemačkoj ministrici na potpori tijekom HRPRES istaknuvši kako su povezana predsjedanja dodatno učvrstila odnose dviju zemalja te je poželio puno sreće tijekom njemačkog predsjedanja koje se, poput hrvatskog, odvija u vrlo izazovnim okolnostima u kontekstu pandemije COVID-19.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog trenera i igrača Ante Čovića

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog...

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00 €

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00...

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024. – Prijave i uplata do 15.04 2024. godine

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024....