2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Moguće granične kontrole tijekom Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj

Datum:

U najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj državi (Nordrhein-Westfalen NRW) Sjeverna Rajna-Vestfalija koja broji nešto više od 18 milijuna stanovnika, utakmice na nogometnom turniru EM-2024. igrat će se u četiri grada NRW. Vlasti očekuju porast kriminala. Cyber napadi predstavljaju opasnost, kako je navedeno u internom dokumentu.

Europsko nogometno prvenstvo Euro 2024. će se održati od 14. lipnja do 14. srpnja u Njemačkoj. NRW stadioni bit će: Düsseldorf, Dortmund, Gelsenkirchen i Köln. Otvaranje je u Münchenu, finale u Berlinu.

Sigurnosne vlasti NRW intenzivno se pripremaju za muško Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj koje počinje 14. lipnja. Tijekom velikog sportskog događaja, koji će se također igrati u četiri grada u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, granične kontrole mogle bi se privremeno ponovno uvesti.

Time se želi otežati ulazak huliganima ili drugim osobama koje bi mogle predstavljati prijetnju javnoj sigurnosti – ili čak potpuno spriječiti ulazak. Odgovarajuće mjere još ispituju u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova.
No, Savezna policija već se konceptualno priprema za privremene granične kontrole, što je vidljivo iz policijskog izvješća na oko 100 stranica pod nazivom “Okvirni koncept upravljanja policijskim operacijama povodom UEFA Eura 2024.

Za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju koncept bi uključivao granične kontrole.
U izvješću sigurnosnih tijela, koje je proglašeno “klasificiranim podacima – samo za službenu upotrebu”, pedantno je navedeno koje se sigurnosne mjere moraju poduzeti, kako i kada, od uvođenja info telefonske linije za građane te odnosa s medijima, preko navijačkih koreografija i pirotehnike do procjena opasnosti po život i drugih operativnih situacija.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, uz Ministarstvo unutarnjih poslova, Državni ured za središnju policijsku službu (LZPD) u Duisburgu, Državni ured za policijsku obuku (LAFP) i Državni ured kriminalističke policije (LKA) u Düsseldorfu svi zajedno rade u provedbi i planiranju, gleda priprema za EURO 2024.

“Turnir je ogroman izazov za policiju – kadrovski i logistički. No, već smo 2006. godine na Svjetskom prvenstvu pokazali da se možemo uspješno nositi s takvom situacijom”, rekli su sigurnosni izvori. Od Svjetskog nogometnog prvenstva prije 18 godina sigurnosna se situacija znatno promijenila na gore. “Prijetnja od islamističkih terorista sada je puno veća nego prije. “Tada nismo baš razmišljali o cyber napadima”, navodi se iz izvora.

Završne utakmice igraju veću ulogu u policijskim razmatranjima. Prema izvješću, Europsko prvenstvo je vjerojatno zbog njegove međunarodne važnosti posebno u fokusu cyber napadača. Osim ideoloških i politički motiviranih napada, mogu se zamisliti i financijski motivi napada.
Savezni ured kriminalističke policije i Savezno ministarstvo unutarnjih poslova trenutno stanje ugroženosti Europskog nogometnog prvenstva od cyber napada ocjenjuju kao izrazito visoko.
Lokalni javni prijevoz, timski hoteli, objekti za obuku i tehnologija emitiranja također bi mogli biti meta kibernetičkih kriminalaca.

Posebne operativne situacije koje mogu nastati u najgorem slučaju tijekom većeg događaja zbog ogromnog javnog interesa i za koje se policija mora pripremiti uključuju, između ostalog, napade na zračni prostor, napade i rizik od napada u vezi sa zračnim prostorom.
Nadalje se navodi, međusobna politička situacija momčadi u međusobnim utakmicama, koje se sučeljavaju, kako treba uvijek biti uzeta u obzir, navedeno je u izvješću.

Sve češće klimatske demonstracije također igraju ulogu u planiranju EM-a. Sukladno tome, na području mjesta održavanja moraju se očekivati remetilačke radnje, scene zaštite klime i okoliša, primjerice lijepljenjem za prometnice. U tim slučajevima, navodi se u izvješću, službe za hitne slučajeve moraju “stalno održavati prikladna pomagala za rješavanje problema kako bi mogle što je prije moguće otkloniti opasnosti za javnu sigurnost i red povezane s operacijama blokade”.

Policija načelno očekuje povećanje ukupnog kriminala tijekom turnira zbog krađa (osobito džeparenje i krađe na trikove), prijevara poput krivotvorenih kartica i licenciranih proizvoda poput dresova, ali i tjelesnih ozljeda, seksualnog nasilja, narušavanja javnog reda i mira, kaznena djela vezana uz droge kao i vandalizam i ciljano oštećenje imovine u autobusima i vlakovima te objektima sigurnosnih agencija i službi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...