2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Teroristica RAF-a Daniela Klette (65) navodno se skrivala u Berlinu 20 godina! Uhićena je u stanu u Berlin-Kreuzbergu.

Datum:

Teroristica RAF-a Daniela Klette (65) navodno se skrivala u Berlinu 20 godina! Uhićena je u stanu u Berlin-Kreuzbergu.
Berlin – Išla je u kupovinu, šetala parkom, svakodnevno se kretala među nama. Teroristica RAF-a Daniela Klette (65) navodno se skrivala u Berlinu 20 godina! Uhićena je u ponedjeljak navečer – u stanu u Berlin-Kreuzbergu. Uhvatila ju je Državna kriminalistička policija

Na 5. katu sive sedmokatnica, Klette je navodno živjela 20 godina neprepoznata sa svojim partnerom iste dobi.
Jedan od susjeda kazao je za  Klette “Bila je jako fina, imala je velikog bijelog psa.” Ljubazno je pozdravljala susjede u zgradi, te je navodno davala poduke iz njemačkog i matematike. Druga susjeda navodi “Zvala se Claudia i bila je vrlo prijateljska.”

Prema “Spiegelu”, prezivala se Ivone i imala je lažnu talijansku putovnicu.

Istražitelji iz LKA Donje Saske već su primili ključnu dojavu u studenom 2023. Tamo se vodi postupak protiv terorista.
Istražitelji su krenuli u ponedjeljak. “Pozvonili su na vrata”, rekao je predsjednik LKA Friedo de Vries na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Klette je otvorila vrata, bez otpora su uzeti njezini otisci prstiju i na kraju je uhićen. Prema informacijama BILD-a, specijalne postrojbe poput SEK-a i MEK-a nisu bile angažirane kako ne bi izazvali pometnju. Ovi teško opremljeni časnici bili bi u proširenom području za slučaj da je situacija eskalirala.

Istražitelji su u stanu u Berlinu pronašli i dva spremnika i streljivo. Prvo je rečeno da je zaplijenjen i pištolj.

Ukupno je raspisano šest tjeralica, za bivšom teroristicom RAF-a Daniela Klette. “Ona je i dalje predstavlja opasnost – zbog najtežih zločina koje je počinila”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Donje Saske Daniela Behrens.

Za bivšim teroristima Burkhardom Garwegom (55), Ernst-Volkerom Staubom (69) i Danielom Marie Luise Klette istražitelji su posljednji put javno tragali 14. veljače u emisiji ZDF-a “Aktenzeichen XY… neriješeno”. Navodi se da je pristiglo 250 dojava.

Klette je pripadala 3. generaciji “Frakcije Crvene armije”, za koju se kaže da je, među ostalim, odgovorna za napad eksplozivom na zatvor Weiterstadt (Hessen) u ožujku 1993. godine.

Tragovi DNK pronađeni su i u napadu na američko veleposlanstvo u Bonnu 13. veljače 1991. godine. Na zgradu je tada ispaljeno 60 hitaca, no igrom slučaja nitko nije ubijen.
Vlasti vjeruju da je trojac RAF-a pljačkao supermarkete i kamione za prijevoz gotovine kako bi financirao svoj podzemni život. Ukupno su teroristi navodno ukrali više od dva milijuna eura.

Okružni sud u Verdenu izdao je tjeralice za nekoliko teških pljački od 1999. do 2016. godine.
Trojica RAF-ovih terorista Daniela Klette, ErnstVolker Straub i Burkhard Garweg optuženi su za najmanje šest napada.

Dana 18. ili 19. listopada 1977. pripadnici RAF-a ubili su čelnika udruga poslodavaca Hannsa Martina Schleyera (†62) s tri hica u potiljak. Bio je to smrtonosni završetak jednotjedne otmice za oslobađanje zatvorenika. U sklopu ucjene otet je i Lufthansin zrakoplov. Nakon što su taoci oslobođeni, Schleyerova je sudbina bila zapečaćena. Teroristi su izgubili, Schleyer je trebao umrijeti. Ubijen je na putu od Bruxellesa do Mulhousea (Francuska). Njegovo tijelo pronađeno je u Audiju 100 u Mulhouseu. Tko je pucao u njega, na sudu još nije razjašnjeno.

Alfred Herrhausen († 59), šef Deutsche Banka, poginuo je 30. studenoga 1989. u svom blindiranom Mercedesu 500 od bombe teške 7 kilograma. Eksplozivna naprava bila je postavljena na prtljažniku bicikla uz rub ceste. RAF je postavio svjetlosnu barijeru između dva ulična stupa. Kada je Herrhausenov automobil prošao, aktivirao je eksploziju.Prema izjavama svjedoka, bilo je pet počinitelja. Ubojstvo nikada nije riješeno.

Na Veliki četvrtak 1977. Na motoru (Suzuki 750 GS) dvojica maskiranih muškaraca zaustavila su Bubackov službeni Mercedesa – na crvenom svjetlu u središtu Karlsruhea.
Osoba koja se nalazila na stražnjem sjedalu motocikla iz smeđe torbe izvukla je skraćenu pušku i opalila 15 puta. Razmak: punih 70 centimetara. Buback († 57), vozač Wolfgang Göbel († 30) i Georg Wurster († 33) smrtno su pogođeni.
Počinitelj: nepoznat! Tko je ubio Detleva Karstena Rohweddera? Uskrsni ponedjeljak 1991.: Šef Treuhanda Detlev Karsten Rohwedder bio je na putu u krevet kada je pucanj razbio prozor. Ubijen je s 63 metra udaljenosti

Deset godina kasnije, jedna je vlas pomogla Uredu federalne kriminalističke policije u istrazi – zalijepila se za ručnik koji je ubojica ostavio na mjestu zločina. “Genetski otisak” odgovara članu RAF-a Wolfgangu Gramsu. U tom je trenutku, međutim, Grams već odavno bio mrtav: 1993. godine ubijen je tijekom operacije GSG-9 u Bad Kleinenu.

Posljednji napad RAF-a bio je u ožujak 1993. Pet pripadnika RAF-a napalo je popravnu ustanovu Weiterstadt u blizini Darmstadta (Hesse). Vezali su deset zaštitara i kombijem marke VW odvezli ih iz objekta. Zatim su zgradu (ćelije za 500 zatvorenika) digli u zrak s 200 kilograma eksploziva. Šteta je iznosila 123 milijuna maraka.
Počinitelji su do danas neosuđivani.

Uhićena teroristica RAF-a Daniela Klette (65) bila je nestala tri desetljeća. Kaže se da je živjela neprepoznata u Berlin-Kreuzbergu najmanje 20 godina dok nije jučer uhićena.

Kako se traženi terorist može desetljećima skrivati usred Njemačke, a da ne privuče pažnju? Stručnjak i autor RAF-a dr. Butz Peters (66), kaže: “Vjerojatno je živjela od plijena od pljački. To je bio najbrži način da se dođe do najviše novca.” U pljačkama između 1999. i 2016. trojac je ukrao procjenjuje se oko 2 milijuna eura.

Zašto je žena koju je tražila ostala na istom mjestu? Peters naglašava kako to ima “To ima prednosti. Više ne prelazite granice i manje ste izloženi riziku da vas policija zaustavi. Vjerojatno je imala drugi identitet, lažne papire, onda možete učiniti bilo što, primjerice otvoriti bankovni račun.

Dugo tražena Daniela Klette na fotografiji bez datuma. Privedena je sucu i nalazi se u pritvoru.

To je kraj desetljeća dugog bijega: Daniela Klette, bivša članica frakcije Crvene armije, uhićena je u ponedjeljak u Berlin-Kreuzbergu. Policijske snage upale su u večernjim satima u stan neugledne stambene zgrade u Sebastianstrasse i uhitile 65-godišnjaka. Sudac je odredio istražni zatvor.

Klette je pripadaka trećoj generaciji terorista koji su navodno odgovorni za bombaški napad na popravnu ustanovu (JVA) u Weiterstadtu u Hessenu – zločin je odavno zastario. Istražitelji terete trojac Ernst-Volker Staub (69), Burkhard Garweg (55) i Klette za pokušaj ubojstva i počinjenje teških pljački između 1999. i 2016. godine. Mjesta zločina bila su u Donjoj Saskoj i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Državno tužiteljstvo u Verdenu pretpostavlja da su optuženi zločine počinili iz jednostavnog razloga da bi dobili novac.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...