2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Na crvenoj listi BiH i dvije hrvatske županije – 22 korona test centra za povratnike diljem Njemačke.

Datum:

22 korona test centra za povratnike diljem Njemačke.
Svi povratnici u Njemačku iz BiH, kao i povratnici iz Hrvatske iz dvije županije, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, moraju na testiranje a do rezultata testova moraju biti u karanteni.
Besplatan test Covid-19 na autocestama, lukama i željezničkim postajama.

Svi turisti koji se vraćaju s odmora automobilima mogu se sami testirati na virus corone izravno na autocestama na više mijesta u Njemačkoj. Savezni ministar zdravlja SR Njemačke Jens Spahn naredio je: Od 1. kolovoza 2020. svi povratnici u SR Njemačku mogu se sami testirati na Covid-19 na željezničkim postajama i aerodromima. Ako se test obavi u roku od 72 sata od dolaska u Njemačku, besplatan je. Sada je to moguće i na autocestama, kao i na glavnim željezničkim i autobusnim kolodvorima i postajama, te u niže doli navedenim njemačkim brodskim lukama.

U nastavku donosimo Corona ispitne centri na autocestama (označeno s početnim slovom A), lukama (Hafen), željezničkim postajama (Hauptbahnhof) i autobusnim kolodvorima (ZOB) u Njemačkoj.

A17    Parkplatz Am Heidenholz
A3    Rastanlage Donautal Ost
A4    Parkplatz An der Neiße
A5    Parkplatz Brachfeld
A5    Parkplatz Neuenburg
A60    Wankelstraße 16, 54634 Bitburg
A64    Parkplatz Markusberg
A65    Max-Planck-Str. 14, 76829 Landau
A7    Parkplatz St. Jakob
A7    Rastplatz Ellund-West
A8    Parkplatz Kemmental
A8    Rastanlage Hochfelln Nord
A81    Parkplatz Räthisgraben
A93    Rastanlage Heuberg
Hafen    Kiel, Am Schwedenkai
Hafen    Lübeck-Travemünde (Hafenhaus)
Hafen    Puttgarden, Am Fähranleger
Hauptbahnhof    Berlin
Hauptbahnhof    München
Hauptbahnhof    Nürnberg
Hauptbahnhof    Stuttgart
ZOB    Neumünster
ZOB    Berlin (Parkplatz Soorstraße)

Ova besplatna opcija za testiranje na virus posebno je zanimljiva svim putnicima povrtanicima koji su boravili u rizičnim području a tos u aktualno mešu ostalima i svi povratnici u Njemačku iz BiH, kao i povratnici iz Hrvatske iz dvije županije, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije koji moraju na testiranje a do rezultata testova moraju biti u karanteni.
 
Budući da je od 8. kolovoza 2020. postojala obveza ispitivanja za one koji se vrate s ovih područja – to trenutno obuhvaća unutar EU cijelu Španjolsku (osim Kanarskih otoka), Luksemburg i razne regije u Belgiji, Bugarskoj i Rumunjskoj (stanje je promjenjeno od 19. kolovoza 2020., odnosno od danas kada je Njemačka na crvenu listu stavila dodatno i dvije hrvatske županije).  Ako dođe do kršenja obveza ispitivanja, postoji opasnost od novčanih kazni.

Svi povratnici koji se vraćaju u Njemačku sa svojim vozilom s kamping odmora imaju priliku biti testirani na autoputu odmah nakon ulaska u zemlju. Svatko tko putuje s kamp kućica ili mobilnom kućom može se dovesti u jedan od testnih centara na jugu Njemačke, koji su postavljeni posebno za sve povratnike.

Do danas 20. kolovoza 2020. vlasti diljem Njemačke postavile su 14 ispitnih stanica na parkiralištima autocesta i odmaralištima. Ispitni centri nalaze se u blizini graničnih prijelaza ili na raskrižjima autocesta, koji su strateški smješteni na mjestima kuda prolazi posebno velik broj putnika.

Ovisno o korištenju, trebaju se stvoriti dodatni kapaciteti. Svi koji dolaze u ispitne centre i žele biti testirani, vozilo moraju parkirati na parkiralištu ili u prostoru za odmor. Zatim se pješice odlazi u pripremljene prostorije  kontenjere ili šatore gdje se obavlja testiranje. Za testiranje potrebna je iskaznica od bolesničke blagajne, e-mail adresa i broj telefona. Test se obavi u roku od par minuta.

Tri ispitne stanice nalaze se u  njemačkim lukama i pet na autobusnim i glavnim željezničkim postajama i kolodvorima (vidi gornju tablicu). Trenutno se planiraju novi ispitni centri na glavnim željezničkim stanicama u Freiburgu, Hamburgu, Karlsruheu i Kölnu. U Hamburgu se nalaze i ispitne stanice u Altoni (Stresemannstraße 54) i Farmsen (Berner Heerweg 124), a u Bremenu su izložbene dvorane (Theodor-Heuss-Allee 15). Na većini zračnih luka postoje i ispitne stanice.

Rezultat ispitivanja trebao bi biti dostupan nakon testiranja u roku 24 do 48 sati. Ovako dugo putnici koji se vraćaju iz rizičnih područja moraju u karantenu kod kuće. Povrh toga, povratnici s područja rizika trebali bi se što prije prijaviti lokalnom zdravstvenom odjelu (Gesundheitsamt) i to prije nego što dobiju rezultat testa.

Ako nije moguće testiranje pri ulasku u SR Njemačku, nakon toga možete nazvati 116 117 ili se obratiti lokalnom zdravstvenom odjelu radi informacija, gdje se možete besplatno testirati na licu mjesta. Ovo je posebno važno za sve povratnike koji su putovali na rizična područja.  Test je obvezan za sve povratnike koji su putovali na rizična područja.

Krivulja Corone trebala bi ostati ravna – Njemačka je to već jednom učinila i opet mora uspjeti nakon završetka godišnjih odmora. Savezne i državne zdravstvene vlasti SR Njemačke žele zatvoriti praznine u “zaštitnom štitu Corone” s ispitnim postajama koje su postavili na autocestama diljem Njemačke.

Što se više ljudi koji se vraćaju s godišnjih odmora odluče dobrovoljno testirati, bez obzira je li putovanje bilo u rizičnom području ili ne, to je uspješnija i besprijekornija kontrola virusa. Njemačko gospodarstvo jednostavno ne može priuštiti još jedan zastoj pogotovo gospodarstva.

Koja su za SR Njemačku aktualna područja rizika od coronavirusa u Europi?

“Područja rizika” su regije i države u kojima, prema Saveznom ministarstvu vanjskih poslova, Saveznom ministarstvu zdravstva i Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova, “postoji povećan rizik od zaraze Sars-CoV-2”.

Europska područja rizika:
Belgija (od 5. kolovoza): provincija Antwerp, Bjelorusija (od 15. lipnja): cijela zemlja, Bosna i Hercegovina (od 15. juna): cijela zemlja, Bugarska (od 7. kolovoza): Oblast Blagoevgrad, Dobrich, Varna,  Kosovo (od 15. lipnja): cijela zemlja,  Luksemburg (od 14. lipnja): cijela zemlja, Crna Gora (od 15. lipnja): cijela zemlja, Sjeverna Makedonija (od 15. lipnja): cijela zemlja, Rumunjska: okrug Argeș, Bihor, Buzău, Neamt, Ialomita, Mehedinti, Timis (svi od 7. kolovoza), Bacău, Brăila, Brașov, București, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Mehedinți, Prahova, Vaslui, Vrancea (svi od god. 12. kolovoza), Srbija (od 15. lipnja): cijela zemlja, Španjolska: cijela zemlja (od 14. kolovoza) – osim Kanarskih otoka, Ukrajina (od 15. lipnja): cijela zemlja,Turska (od 15. lipnja): cijela zemlja
Stanje: 14.08.2020.

Danas (20.08.2020.) Njemačka je stavila dvije hrvatske županije na svoju crvenu listu. Radi se o Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.
Informaciju je objavio njemački Institut Robert Koch (RKI), ustanova koja upravlja njemačkim odgovorom na pandemiju koronavirusa.
Svi povratnici moraju na testiranje, a do rezultata testova moraju biti u karanteni

Institut Robert Koch (RKI) je na svoju listu rizičnih područja zbog povećanja broja zaraženih koronavirusom stavio i Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. To znači da će svi povratnici u Njemačku koji su bili u tim hrvatskim županijama morati ići na obavezno testiranje, a dok ne dobiju rezultate testa, moraju biti u kućnoj karanteni.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...