2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Njemačka: produljenje mjera zatvaranja do 7. ožujka.

Datum:

Njemačka: produljenje mjera zatvaranja do 7. ožujka.
Predstavnici njemačke savezne i pokrajinskih vlada dogovorili su u srijedu produljenje sadašnjih strogih mjera zatvaranja do 7. ožujka, uz neka popuštanja poput otvaranja frizerskih salona od početka ožujka.


“Situacija s incidencijom od posljednjeg sastanka se poboljšala. Želim se zahvaliti građanima što su svojim ponašanjem doprinijeli poboljšanju situacije. No mi želimo još smanjiti incidenciju i zato produljujemo aktualne mjere“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu navečer nakon video-konferencije s premijerima saveznih pokrajina.

Ona je ukazala na to da je trenutno najvažnije sprječavanje širenja mutirajućih sojeva virusa koji su se pojavili u Njemačkoj.
„Daljnje mjere su povezane s mutacijama virusa čije širenje moramo spriječiti pod svaku cijenu. Vrlo je važno da do sredine ožujka pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg vala“, rekla je njemačka kancelarka.
U sektoru odgoja i obrazovanja, koji je u Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, donesena je odluka da to federalne jedinice riješe svaka prema vlastitoj procjeni.

„Moja je želja bila da škole i vrtiće počinjemo otvarati tek od 1. ožujka kada očekujemo stabilni pad incidencije ispod 50. Ali ostavili smo otvorenim saveznim pokrajinama da same odluče o otvaranju obrazovnih i odgojnih ustanova“, rekla je Merkel i dodala kako je „federativni sustav bolji od centralističkog“.

Od 1. ožujka bi trebalo dozvoliti rad frizerskim salonima uz strogo pridržavanje higijenskih mjera i nošenja maski.
Njemačka kancelarka je naglasila kako i dalje na snazi ostaju mjere ograničavanja kontakata. Tako je i dalje dozvoljen susret predstavnika jednog domaćinstva sa samo jednim članom nekog drugog domaćinstva.

„Moramo biti oprezni s popuštanjem zato će i dalje vrijedi pravilo smanjenja kontakata na najmanju moguću mjeru što uključuje i rad od kuće gdje god je to moguće“, rekla je Merkel.
I dalje na snazi ostaje obveza nošenja medicinskih maski u trgovinama i javnom prijevozu.

Kao sljedeći korak nakon otvaranja frizerskih salona Merkel je najavila popuštanje u sektoru maloprodaje i kulturnih ustanova ali kada sedmodnevna incidencija trajno padne ispod vrijednosti od 35.
Novi sastanak u istom sastavu je previđen za 3. ožujka kada bi na temelju epidemiološke situacije trebalo odlučiti o daljnjim mjerama ili ukidanju postojećih koje se odnose na putovanja, rad ugostiteljskih i sportskih objekata.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...