2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Danas je blagdan Blaženog Alojzija Stepinca. Predstavljanje knjige “Die Biografie” – Claudia Stahl o blaženom Alojziju Stepincu.

Datum:

Danas je blagdan Blaženog Alojzija Stepinca.
Rođen je u Brezariću pokraj Krašića, 8. svibnja 1898.  A umro u Krašiću, 10. veljače 1960.Bio je zagrebački nadbiskup i kardinal. Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici. Smatra se jednim od velikana Katoličke Crkve u Hrvatskoj. Predstavljanje knjige “Die Biografie” – Claudia Stahl o blaženom Alojziju Stepincu.
“Blaženi kardinal Stepinac: Pastir u olujnim vremenima”.

Nakon prve promocije knjige “Die Biografie”autorice nijemice Claudie Stahl o blaženom Alojziju Stepincu  održane 2018. pod okriljem HKM Berlin u crkvi sv. Sebastiana u Berlinu, upriličena je i najnovija promocija knjige u prostorijama Katoličke akademije u Berlinu  „Katholische Akademie in Berlin“ e.V.
Promocija je upriličena na početnu inicijativu dr. Gordana Grlića Radmana, bivšeg veleposlanika RH u SR Njemačkoj, danas ninistra Vanjskih i europskih poslova RH, koji iz službenih razloga nije mogao nazočiti ove večeri u Berlinu.
Na samom početku prezentacije nazočne je pozdravio direktor Joachim Hake teolog koji je od 2007. direktor „Katholische Akademie in Berlin“.

(1.dio) Promocije knjige “Die Biografie” – Claudia Stahl o blaženom Alojziju Stepincu


Na samom početku prezentacije nazočne je pozdravio direktor Joachim Hake teolog koji je od 2007. direktor „Katholische Akademie in Berlin“.
Nakon pozdravnog govora Joachima Hake uvodnim gvorom o blaženom Alojziju Stepincu, nazočne  je pozdravio nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij, veleposlanik Pape Franje u SR Njemačkoj.

O knjizi “Die Biografie” autorica nijemica Claudia Stahl potom je govorila u opširnom predavanju pod nazivom “Blaženi kardinal Stepinac: Pastir u olujnim vremenima”, te istaknula mnoge interesantne činjenice koje je satkala u biografiju o hrvatskom blaženiku Alojziju Stepincu. Dr. Claudia Stahl studirala je pravo, muzikologiju i filozofiju i sudac je na upravnom sudu u Cottbusu.

Predavanje je potom održala i profesorica Katrin Boeckh, na temu „Alojzije Stepinac 2019: Kontroversen, Konjunkturen, Kontexte.“ Boeckh je profesorica na Leibniz Instituta za istraživanje istočne i jugoistočne Europe u Regensburgu i izvanredna profesorica na Sveučilištu Ludwig-Maximilians u Münchenu.

(2.dio) Promocije knjige “Die Biografie” – Claudia Stahl o blaženom Alojziju Stepincu


Nakon uvodnog govora i predavanja uslijedila je podijumska diskusija pod vodstvom Dr. Johannes Oeldemann direktor Instituta za ekumenizam Johanna Adama Möhlera u Paderbornu, koji je i koordinator radne skupine Crkve u Europi Petersburg dijaloga.  
U završnom panelu na pitanja Dr. Johannes Oeldemann-a odgovarale su Claudia Stahl i profesorica Katrin Boeckh.

Nakon prezentacija i rasprava, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SR Njemačkoj koje je prezentirao otpravnik poslova Ivan Bojanić sa suradnicima, koji su nazočili predavanju, pozvao je oko 200 nazočnih na nastavak razgovora uz čašu hrvatskih vina u prostorijama Katoličke akademije u Berlinu.

Za tumačenje biografije blaženog Alojzija Stepinca (1898-1960), nadbiskupa zagrebačkg vodila se žestoka rasprava na međunarodnoj javnoj sceni od 1945.
Knjigom Dr. Claudia Stahl, Alojzije Stepinac „Biografija“ koja je izašla iz tiska 2017., pred nama je prvi put objavljena jedna  cjelovita biografija na njemačkom jeziku, koja objavljuje do danas nepoznate dokumente i osvjetljava povijesne uvjete njegova rada i njegov odnos prema Njemačkoj.

Objavljivanje ove važne biografije prilika je za srdačan poziv u Katoličku akademiju kako bi bolje razumijeli biografiju Alojzija Stepinca i njezine različite interpretacije, kazao je direktor Joachim Hake teolog koji je od 2007. direktor „Katholische Akademie in Berlin“.
Autorica “Die Biografie” nijemica Claudia Stahl za Berlisnki magazin kazala je sljedeće: Ja sam se za vrijeme studiranja prava počela interesirati za pravni slučaj Alojzija Stepinca, za njegovo kazneni postupak i htjela sam saznati više. Zašto je bio osuđen i je li to bila istina ili ne?  Ja sam jako zadovoljna ovom promocijom i velikim interesom Nijemaca i Hrvata u Berlinu za ovu moju knjigu. Mislim da je to dobar znak za što više razumijevanja između Nijemaca i Hrvata.

Nadbiskup Nikola Eterović apostolski nuncij, veleposlanik Pape Franje u SR Njemačkoj, za Berlisnki magazin kazao je sljedeće: U prvom redu sam htio prikazati kršćanski i ljudski lik Blaženog Alojzija Stepinca, mogli bi smo reći u jedno neutralno vrijeme, iako su sva vremena bila teška, ali prije 2.svjestkog rata. Tu se vidio veoma očito njegov stav prema nacionalizmu, prema rasizmu i kršćanska ljubav prema svima kojima je bila potrebna, u ono vrijeme osobito prema siromašnima i prema izbjeglicama, koji su onda bili Židovi potjerani iz Njemačke i iz Austrije, zbog rasnih zakona.

Dakle već prije tragedije 2. svjestkog rata htio sam pokazati vrijednosti za koje se zauzimao zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac prema društvenom nauku Katoličke crkve i prema Caritasu. Zakonu ljubavi prema svim osobama, osobito onima kojima je to potrebno.

Prezentaciji na kojoj je nazočilo 200 posjetitelja nazočio je i župnik HKM Berlin fra Zvonko Tolić i Josip Juratović zastupnik hrvatskih korijena u njemačkom Bundestagu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog trenera i igrača Ante Čovića

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog...

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00 €

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00...

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024. – Prijave i uplata do 15.04 2024. godine

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024....

(Video-Foto) Berlin: Croatia Airlines povezala Berlin i Zagreb dvije europske metropole, direktnim letom.

(Video-Foto) Berlin: Croatia Airlines povezala Berlin i Zagreb dvije...