2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Datum:

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I AKTIVNOJ REGISTRACIJI BIRAČA.

Predsjednik Republike Hrvatske je 15. ožujka 2024. donio Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. S tim u vezi pozivaju se na prethodnu registraciju (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu registraciju (birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj), a kako bi mogli glasovati na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, koji će na području Savezne Republike Njemačke biti održani u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i Generalnim konzulatima Republike Hrvatske.

u Münchenu (više na poveznici https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-munchen/174007),

u Stuttgartu (više na poveznici https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-stuttgart/174006),

u Frankfurtu (više na poveznici https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-frankfurt/174005),

u Düsseldorfu (više na poveznici https://mvep.gov.hr/veleposlanstvo-91496/gk-dusseldorf/174003) i

u Hamburgu (više na poveznici https://mvep.gov.hr/predstavnistva-91496/gk-hamburg/174004).

Izbori  u navedenim diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH  održati će se  u nedjelju 09. lipnja 2024. godine u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.

Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za registraciju koji se može predati (osobno, poštom, ili putem e-maila)  u Veleposlanstvu RH u Berlinu te Generalnim konzulatima RH u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome na čijem konzularnom području birači imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu i o tome gdje birači žele glasovati, najkasnije do srijede, 29. svibnja 2024. godine do 24.00 sati. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.

Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je u potpunosti čitko popunjen i vlastoručno potpisan.

Birači kojima je izdana e-osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti prema adresi na osobnoj iskaznici te ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije (npr. prebivalište u Mostaru, a žele glasovati u Berlinu ili prebivalište u Berlinu, a žele glasovati u Münchenu).

Birači koji imaju pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva, putem sustava e-Građani.

Svi birači mogu zaključno do srijede, 29. svibnja 2024. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ , u Uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

ZAHTJEV ZA PRETHODNU I AKTIVNU REGISTRACIJU BIRAČA

2.b ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

3.b ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE

2.c ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE

3.c ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...