2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Policijska akcija „čišćenja“ njemačkog sela Lützerath koje su okupirali klimatski aktivisti

Datum:

Policijska akcija „čišćenja“ njemačkog sela Lützerath koje su okupirali klimatski aktivisti.

Čišćenje napuštenog njemačkog sela Lützeratha, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji napreduje.

Nakon početnih okršaja, policijske su snage brže nego što se očekivalo nadoknadile teren u zaseoku koji su zauzeli klimatski aktivisti.

Sigurnosne snage žele deložirati oko tisuću aktivista koji su okupirali napušteno selo koje je predviđeno za rušenje, kako bi njemački energetski div RWE na tom mjestu proširio golemi rudnik ugljena Garzweiler.

Kako bi spriječili policiju u deložaciji, aktivisti su se popeli na takozvane tronošce u Lützerathu. Postavili su i barikade.

Policija je u srijedu počela raščišćavati zaseok Lützerath koji su okupirali klimatski aktivisti, koji su se odupirali bacanjem molotovljeve koktele, petardi i kamenja. Ipak, žurne službe uspjele su brže od očekivanog doći do središta, gdje su se aktivisti zabarikadirali u preostalim zgradama, na kolibama i drvenim konstrukcijama.

Njemački energetski div RWE otkupio je nekretnine i iselio stanovnike. Kada se divovski površinski kop Garzweiler približio selu i kuće se počele rušiti, skupina aktivista zaposjela je Lützerath i do danas sprečava rušenje tog sela i iskopavanje rude.

Policijski glasnogovornik opisao je situaciju kao stabilnu oko podneva. Lider Zelene mladeži Timon Dzienus oštro je kritizirao postupke policije: “Vidio sam kako su deseci policajaca jutros brutalno upali u prostorije i rukama i nogama napali prosvjednike. Vidio sam puno krvavih ljudi ovdje”, rekao je Timon Dzienus “Nasilje je očito došlo od strane policije, a ne od prosvjednika i aktivista.”

Drugi dojam imao je FDP-ovac Marc Lürbke koji je također bio na licu mjesta i pohvalio pristup policije kao “apsolutno profesionalan”: “Policajci su ovdje vrlo komunikativni, deeskaliraju i dobro planiraju.” Savezni i državni ministri gospodarstva sastali su se u dogovoru s RWE-om.

Policija omogućuje provedbu ove odluke na zakonski usklađen i profesionalan način: “Od mirnih prosvjednika očekujem da se jasno i nedvosmisleno ograde od nasilnih kriminalaca i lijevih ekstremista koji napadaju policiju.”

Lützerath sve više postaje test izdržljivosti za njemačke Zelene. Supredsjedatelj parlamentarne skupine Zelenih, Wibke Brems, objasnio je: “Danas nije lak dan za nas

Zelene i sve ljude koji se zalažu za zaštitu klime.

Supredsjedateljica Verena Schäffer pozvala je aktiviste koji su ostali u gradu da mirno prosvjeduju. Cilj ne opravdava sredstvo, upozorila je: “Prve dojave o nasilju nad policijskim službenicima koji su raspoređeni ispunjavaju me velikom zabrinutošću. Nasilje nije legitimno sredstvo političke rasprave. Ustavna država uključuje i procesuiranje kaznenih djela.” Oporba je zahtijevala da njemački kancelar mora komentirati Lützerath.

Vođa frakcije SPD-a Thomas Kutschaty rekao je: “Usred NRW-a bjesni žestoka rasprava o budućnosti naše zemlje. Ali kancelar do sada nije pronašao ni riječi o tome.” Crno-zeleni donijeli su političku odluku da se ugljen ispod Lützeratha mora iskopati.

Aktivisti kažu da je s Lützerathom i povratkom ugljenu njemačka klimatska politika napravila korak unatrag.

Njemačka je postavila novi rok do 2038. kada bi se trebala prestati koristiti ugljenom za proizvodnju struje, ali prošla je godina po tom bila rekordna. Nakon što je ugasila većinu nuklearki i nakon smanjenja isporuke plina iz Rusije, dovela se u situaciju da nema izbora nego opet se okrenuti ugljenu, i to vlastitom.

Policija se u međuvremenu priprema za velike prosvjede u subotu s 11.000 sudionika. Među ostalima oglasila se i klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Veliki skup održava se u subotu s početkom u 12 sati a prosvjednici će krenut od Keyenberga do područja na L12 u blizini Lützeratha.
Organizatori su: „All Villages Stay“, BUND, Campact, „Fridays For Future“, Greenpeace, KlimaAllianz Njemačka, „Lützerath Lebt!“ i Naju NRW.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...