2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj.

Datum:

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj.
Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u ponedjeljak je, susretom s njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, započeo dvodnevni posjet Njemačkoj tijekom kojeg će se u utorak susresti i s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Nakon vojnih počasti Bećirević se zadržao u kraćem razgovoru s njemačkim predsjednikom, a teme razgovora bile su, kako je prije najavljeno, bilateralni odnosi te približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Nakon susreta s njemačkim predsjednikom Bećirović je rekao kako se Steinmeieru zahvalio na podršci koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini te posebice zbog pomoći koju je pružala u devedesetima.

“Građani Bosne i Hercegovine će uvijek biti zahvalni Njemačkoj zbog podrške koju je pružila izbjeglicama iz BiH tijekom rata u devedesetima”, rekao je Bećirović nakon susreta sa Steinmeierom.
VIDEO – Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj

On je dodao kako se Steinmeieru i Njemačkoj zahvalio i na podršci oko rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, pri čemu je Njemačka, uz Ruandu, podnositeljica zahtjeva za ovom rezolucijom, čijem donošenju se snažno protive srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik.

FOTO: Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj.

Tijekom prvog dana posjeta Njemačkoj Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović posjetio je njemački spomenik holokaustu, mjesto sjećanja i komemoracije na do šest milijuna židovskih žrtava holokausta.
VIDEO – Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović položio je vijenac ispred spomenika Holokausta u Berlinu i upisao se u knjigu gostiju u prostorijama podzemnog informativnog centra.

Spomenik je u Berlinu svečano otvoren 10. svibnja 2005. godine. Spomenik se sastoji od polja sa stelama koje je dizajnirao Peter Eisenman i podzemnog informacijskog centra.

SPOMENIK UBIJENIM ŽIDOVIMA EUROPE
Ovaj jedinstveni spomenik Holokaustu u Berlinu nalazi se na prostoru Veličina polja stela: 19.073 m²
Gdje je raspoređeno 2.710 stela od betona. Površina izložbenih prostora je 800 m². Ukupni troškovi izgradnje iznosili su 27,6 milijuna eura te su potrošena iz saveznih njemačkoh sredstava.

Dimenzije stele su širina 0,95 m, dužina 2,38 m, visine od 0 do 4,7 m te nagib od 0,5° do 2°. 811 stela visine su od 0,2 do 2 metra, 916 stela visine od 2 do 3,5 metara i 872 stele visine od 3,5 do 4,7 metara. 112 stela postavljenih u razini terena (konstrukcijska visina 0,2 metra) nalaze se u rubnim zonama polja za stele i na javnom nogostupu.

Težina stele visine 4,7 m iznosi cca. 16 t. Prosječna težina stele je cca 8 t. Stabla: 41 (uključujući borove, lipe, rogove). Stele stoje na blago, ali nepravilno udubljenom prostoru od cca 19.000 m². U ovu potpuno pristupačnu građevinu možete uroniti sa sve četiri strane, čiji se valoviti oblik sa svakog mjesta drugačije percipira.

Bećirovića će u utorak primiti i njemački kancelar Olaf Scholz.
Njemačka se, nakon dolaska Olafa Scholza i njegove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade snažno zauzima za što dublju integraciju zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju, a u Bosni i Hercegovini je Njemačka i preko Visokog predstavnika Christiana Schmidta snažno uključena u političke procese u zemlji.

Tijekom prijašnjih bilateralnih susreta Njemačka je od službenog Sarajeva tražila pomake u reformskim procesima, posebice na području javne uprave i borbe protiv korupcije, te ispunjavanju uvjeta Europske unije za daljnji napredak na putu ka punopravnom članstvu.

Promatrači procjenjuju da je upravo Njemačka jedna od glavnih političkih snaga unutar EU-a koje su se zalagale da se Bosni i Hercegovini ove godine omogući i službeni početak pregovora s EU o punopravnom članstvu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I...