2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Friedrich Merz čelnik stranke CDU-a ponovno je izabran s 90 posto glasova na stranačkom kongresu u Berlinu

Datum:

CDU dao novo povjerenje Friedrichu Merzu.
Čelnik stranke CDU-a ponovno je izabran s 90 posto glasova na stranačkom kongresu u Berlinu.
Friedrichu Merzu trebalo je vremena da se zagrije i osvoji veliku dvoranu berlinskog hotela “Estrel”.
Merz se morao jako potruditi da iskra zaplamti na saveznoj stranačkoj konferenciji CDU-a u Berlinu održanoj u ponedjeljak poslijepodne u Berlinu i da pljesak predsjedniku stranke postane sve duži i glasniji.

Nakon 120 minuta govora, oko 1000 delegata pljeskalo je deset minuta. Je li to pouzdan pokazatelj uspješne izvedbe? Kada je Angela Merkel održala svoj oproštajni govor kao čelnica stranke na stranačkoj konferenciji u Hamburgu 2018., delegati su pljeskali devet minuta.

Merz je potvrđen za predsjednika CDU-a s oko 90 posto glasova. “Sve od 90 posto naviše je uspjeh”, rekao je šef stranke. To je oko pet posto manje nego u njegovom prvom mandatu u siječnju 2022. Merz se smiješi, klanja i kaže: “Sretan sam, pred nama su godine teškog rada.” Ništa više. Kao i tjednima prije stranačke konferencije, Merz djeluje smireno i čini se da je pomiren sam sa sobom. Nema traga nervozi njegove prve stranačke konferencije kao čelnika CDU-a u rujnu 2022. u Hannoveru, gdje uopće nije bilo glasovanja.

CDU će u Berlinu usvojiti svoj novi temeljni program, četvrti u povijesti stranke. Demokršćani žele vratiti ured kancelara – što je prije moguće. Nakon stranačkog zamora od sadržaja na kraju 16-godišnje vladavine Merkel, sada je stvar pokazati za što se CDU zalaže u eri koja slijedi. A Merzovo pojavljivanje jasno daje do znanja: Ne za raskid s politikom Merkel, niti za pomak udesno prema jasno konzervativnoj stranci. Merz nije lud za tulumom, on radi korekciju kursa.

“S ovim programom spremni smo ponovno preuzeti odgovornost vlade odmah ili najkasnije u jesen sljedeće godine”, najavio je predsjednik. U proteklih nekoliko mjeseci oko 30 radnih skupina izradilo je stavove o gotovo svim društvenim i političkim temama. Od kineske politike do vodikove strategije. Činjenica da je Unija krenula u kampanju za savezne izbore pod kancelarskim kandidatom Arminom Laschetom 2021. godine bez rješenja i bez utvrđivanja svog stava i izgubila je, snažno je to ostavila traumu u stranci.

Sada Merz mora pridobiti iza sebe delegate i zbiti redove u stranci za svoj kurs i novi program. I ujediniti krila u CDU. Na iznenađenje nekih, Merz to ne čini borbenim govorom.
Za govornicom nema Merz zauzima stav državnika. Govor je promišljen, akademski u dijelovima, gotovo minuciozan u svim sadržajnim točkama kojima se Merz bavi. Prema svim očekivanjima, suprotno je od onoga što se očekuje od šefa CSU-a Markusa Södera kao gosta govornika na stranačkoj konferenciji.

Merz naziva “Njemačku zemljom imigracije” koja je ovisna o migraciji kvalificiranih radnika zbog starenja stanovništva. “To također znači da je naše društvo raznoliko. Raznolikost naših životnih stilova je sve veća”, kaže on. Ilegalne migracije još uvijek treba ograničiti; zemlja je preplavljena. Imigracija je obogaćivanje, kaže Merz, zahtjev za kulturom usmjeravanja nije proturječnost.

To je “sveobuhvatni okvir oko našeg društva u svoj njegovoj raznolikosti”. Na današnji dan Merz opetovano balansira između konzervativaca u stranci i liberala – djeluje kao posrednik.

Šef stranke ističe društveni karakter CDU-a te potrebu zaštite klime i okoliša. Niti jedna stranka ne može se “pozvati na tako dugu povijest socijalne politike kao mi”. Ipak, upozorava: “Moramo pažljivo i umjereno prilagoditi solidarnost i osobnu odgovornost.” Bude li CDU vladao, novac građana će biti ukinut. Kada je riječ o očuvanju prirode, “ne trebaju vam nikakve upute sa semafora.” Klimatskim promjenama se mora pozabaviti, ali “naša politika je suprotna od onoga što Zeleni žele i rade.”

Za najviše dužnosnike od društvenog krila do predstavnika gospodarstva ili za premijere, čak i one koji ne slijede uvijek Merzov kurs, postoji priznanje predsjednika, napadi na semaforsku koaliciju samo u vrlo malim dozama. Nasuprot tome, Merz prakticira samokritiku na nekoliko mjesta. Bundeswehr je bio zanemaren, “i mi nismo bili neupleteni u to”, kaže on.

Desničarski ekstremizam bio je “godinama podcijenjen”, što su “mnogi ljudi u Njemačkoj” morali platiti svojim životima. Ovu pogrešku ne treba ponavljati kad se radi o radikalnim islamistima. Glavni politički protivnik za CDU je AfD. Demokršćani bi se “branili svim silama” od radikalizacije. Također i željom da se vrati povjerenje rješavanjem problema u zemlji.

Zapravo, Merz je pokupio sve. Širi ruke svim slojevima društva: obrtnicima, industrijskim radnicima, srednjim poduzećima, profesorima, svi su oni “dobrodošli u CDU”, gradskim stanovnicima kao i ljudima sa sela. No, ni riječi o ženama, imigrantima ili manjinama u zemlji. Kritičari u stranci nisu se oglasili prvog dana stranačke konferencije. Demokršćani su iz izbornog poraza 2021. godine naučili da samo zajedništvom mogu ići naprijed.

Dakle, nema govornika koji bi izašao nakon Merza i uopće počeo kritizirati predsjedavajućeg. Premijeri Michael Kretschmer (Saska), Boris Rhein (Hesse) i Hendrik Wüst (Sjeverna Rajna-Vestfalija) odaju počast Merzu, hvale ga i čak mu zahvaljuju na govoru. Wüst se također pouzdano spominje kao mogući kandidat – pod uvjetom da unutar stranke postoji protukandidat za kancelarskog kandidata. Koji je razbjesnio Merza gostovanjem i silnim hvalospjevima Merkel prije nedavne malostranačke konferencije.

A Karin Prien, ministrica obrazovanja u Schleswig-Holsteinu, koja je uvijek priznavala da nije glasala za Merza na njegovim prvim izborima u vodstvo stranke, govorila je u njegovu korist na preliminarnom sastanku predsjedništva u nedjelju.

Merz je trenutačno neosporan – iako nisu razriješeni sukobi u stranci: spor oko dužničke kočnice koju premijeri žele popustiti, a Merz ne želi. Kontroverzno pitanje može li se koalirati sa Zelenima, koje se ekspresno ponovno aktualiziralo nakon govora predsjedavajućeg. No, zasad je u CDU-u mir. Jer ako stranka vidi šansu da ponovno ima kancelara, okupit će se. Koliko god razlike bile velike, kaže jedan od delegata, “mi se definiramo vladanjem”.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I...